Bozulabilir gıda maddelerinin taşınmasında işte yeni kurallar

banner113

1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girecek olan “Bozulabilir Gıda Maddelerinin Taşımacılığında Kullanılacak Özel Ekipmanlar Hakkında Yönetmelik” 2 Temmuz 2021 tarih ve 31579 Sayılı Resmi Gazetede yayımlandı.

banner114
MEVZUAT 05.07.2021, 16:55 05.07.2021, 17:01 Erkan YILMAZ
Bozulabilir gıda maddelerinin taşınmasında işte yeni kurallar

Uluslararası Taşımacılık yapanların yurtdışına yaptıkları taşımalarda kullandıkları araçların sahip oldukları sertifikasyonların 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girecek olan Yönetmelikle beraber yurtiçinde taşıma yapan araçların da test, onay, muayene ve belgelendirme işlemlerine tabi olacaklar.

Gıda nakliyesinde kullanılan araçların denetim kurallarını düzenlemek, ulusal ve uluslararası taşımacılıkta bozulabilir gıda maddesi taşıyan araç ile ekipmanın iyileştirilmesini ve yol kenarı denetimlerinin oluşturulmasını sağlamak "Türkiye'nin Gıda Kayıpları ve İsrafının Önlenmesi, Azaltılması ve Yönetimine ilişkin Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı" çerçevesinde önem taşıyor.

Yönetmelik, bozulabilir gıda maddelerinin taşınması sırasında bu maddelerin kalitelerinin korunabilmesi için taşındıkları ortamda tesis edilmesi gereken uyumlaştırılmış ve geliştirilmiş teknik şartları tayin eden Türkiye'nin de taraf olduğu "Bozulabilir Gıda Maddelerinin Uluslararası Taşımacılığı ve Bu Taşımacılık Faaliyetinde Kullanılacak Özel Ekipmana İlişkin Anlaşma (ATP Anlaşması)" kapsamında hazırlandı.

ATP Anlaşması'nın gerektirdiği şartlar çoğunlukla izlenmesi gereken sıcaklık değerlerini ve taşımacılık esnasında kullanılacak donanımları kapsarken, yönetmelik bu koşulların iyileştirilmesi ve bozulabilir gıda maddeleri ticaretinin gelişiminin teşvik edilmesini amaçlıyor.

Yönetmelik, 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girecek.

İŞTE YENİ YÖNETMELİK

https://www.tasimadunyasi.com/images/upload/bozulabilir-gida-maddelerinin-tasimaciligi-yonetmeligi-yayimlandi-1_1.pdf

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159