Dr. Zeki Dönmez sorularınızı Cevaplıyor

banner113

Dr. Zeki Dönmez, Ocak 2018'de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği üzerine okuyucularımızın sorularını yanıtlıyor.

banner114
MEVZUAT 29.01.2018, 12:18 29.01.2018, 16:33 Taşıma Dünyası
Dr. Zeki Dönmez sorularınızı Cevaplıyor
Soru: Yalova’da D4 devri yoktu. Valilik belgeyi imzalamıyordu. Bundan sonra ne olacak? 

Cevap: Bakanlıktan alınan hiçbir belge devredilemez, satılamaz. Taslakta Y olup valiliklere bırakılan D4’ler için Bakanlık’tan yeni düzenleme çıkacak. Büyükşehir olmayan illerde D4 ile çalışmak serbest. Buralarda il merkezi belediyesi sadece belediye alanı içindeki taşımalara karışır. Belediye alanı dışına çıkanlara karışamaz. Yalova buna uymuyor, adeta kendisini Yalova’nın Büyükşehir Belediyesi gibi görüyor. Bu çok yanlış.

Soru: 3 yıl önce D4 belgesi ile Konya il içinde taşıma yapma imkanına sahiptik. Ben başkasının taşıtını ve D4’ünü satın aldım. Bununla Büyükşehir Belediyesinin  gösterdiği hatlarda çalışıyorum. Ancak D4 ve taşıtı üzerime alamıyorum.

Cevap: Büyükşehir olan illerde D4’ler artık il içi taşıma yapamaz. Mağdur olmasınlar diye D4 sahiplerine Belediye kolaylık sağlıyor. Artık il içi için yeni D4 alınamayacağı gibi zaten devir de mümkün değil. Belediye belki bu hakkı artık belge sahibine değil, sana kullandırabilir. 

Soru: A1 belgesi alabilir miyim? 

Cevap: Artık A1 belgeleriyle tarifeli veya tarifesiz yurtiçi taşıma yapılamaz. Sadece kamuya taşıma hizmeti verebilirsiniz. 4 özmal otomobil ile belge alıp bulursanız kamu hizmeti taşıması yapabilirsiniz. 

Soru: 27 Aralık 2017 de 223 bin liraya aldığım belgenin ücreti şimdi 100 bin TL oldu. Benim durumum ne olacak? 

Cevap: Devletin kasasına giren para zor çıkar hatta çıkmaz. Büyük şansızlık. Sanırım L1 almışsınız. Bakanlık belge değişimlerinde hiç olmazsa eski belgeleri eski ücretine göre dikkate alsa iyi olabilir. ■

Yorumlar (2)
Eray Abakay 6 yıl önce
Zeki bey peki Yalova’daki durumla ilgili sonuç ne olur herkes bi şekilde kooperatiflerden sıra alıyor üstümüze alamayacakmıyız bakanlığın çalışması var mı?
Kenan Tuzcu 5 yıl önce
2000 model transporter 9+1 hususi minubus ruhsatlı 8+1 otomobil olur mu şimdiden tşkler
banner117
15
açık
banner159