banner69

Taşımacılıkta 37 belge 13’e iniyor

banner113

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin yerini alacak olan yeni Yönetmeliğin taslağı sektörün görüşüne sunuldu. Bu taslaktaki en önemli değişikliklerin belgeler konusu olduğu görülüyor.

banner114
MEVZUAT 31.03.2017, 15:29 05.04.2017, 14:17 Taşıma Dünyası
Taşımacılıkta 37 belge 13’e iniyor
• B1 ve B2 belgeleri B olarak, D1 ve D2 belgeleri D olarak birleşiyor. D4 belgeleri tekrar Y oluyor.
• C uluslararası taşıma, P dağıtım işletmeciliği ve iliçi taşımacılıkla ilgili tüm belgeler kalktı. 
• Tüm acentelik belgeleri F olarak ve tüm ticari olmayan taşıma belgeleri G olarak birleşti.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin yerini alacak olan yeni Yönetmeliğin taslağı sektörün görüşüne sunuldu. Bu taslaktaki en önemli değişikliklerin belgeler konusu olduğu görülüyor.

Ticari yolcu taşımacılığı
• A1 yurtiçi ve A2 uluslararası otomobille yolcu taşıma belgeleri kalktı. Yerine yurtiçinde kamuya hizmet edecek, uluslararasında tarifesiz taşımacılık yapabilecek en az 5 özmallı A otomobille yolcu taşıma belgesi geldi.
• Uluslararası ve yurtiçi tüm yolcu taşımalarını yapabilecek yeni B belgesi için asgari 200 özmal otobüs koltuğu ve 100 bin TL işletme sermayesi aranacak.
• Tüm yurtiçi yolcu taşımalarını yapabilen D belgeleri için asgari 150 özmal otobüs koltuğu ve 100 bin TL işletme sermayesi isteniyor.
• B belgelerinde her iki özmal taşıt başına bir; D belgelerinde her özmal taşıt başına üç sözleşmeli taşıt kaydedilebilecek.
• B ve D yetki belgelerine özmal otobüs sayısının yarısı kadar özmal otomobil kaydedilebilecek.
• Tarifeli taşımalarda, B’lerde en az 25, D’lerde en az 20 koltuklu taşıtlar kullanılabilecek. Bunlardan küçük taşıtlar ile otomobiller sadece tarifesiz taşımalarda kullanılacak.
• İliçi ve kısa mesafe illerarası taşıma yapabilen D4 belgeleri yerine eski Y belgelerine dönülüyor.
• F1 yurtiçi yolcu taşıma acenteliği belgesi kalktı.

Ticari yük taşımacılığı
• C2 ve C3 uluslararası ve yurtiçi ticari taşıma belgeleri kalktı.
• K1 ve K3 yurtiçi yük-eşya taşıma belgeleri K belgesi olarak değişti.
• L1 yurtiçi lojistik belgesi kalktı. L2 uluslararası ve yurtiçi lojistik belgesi L olarak değişti.
• M1 iliçi, M2 yurtiçi kargo taşıma belgeleri kalktı. M3 uluslararası ve yurtiçi kargo belgesi M koduyla tarifeli taşıma yapacak. 
• N1 iliçi nakliyat ambarı belgesi kalktı. N2 yurtiçi nakliyat ambarı ve L1 yurtiçi lojistik belgeleri yerine ortak P yurtiçi lojistik ve ambar işletmeciliği belgesi geldi.
• R1 yurtiçi taşıma organizatörlüğü belgesi kalktı. R2 yerine uluslararası ve yurtiçi eşya taşıma organizatörlüğü belgesi R geldi.
• H1 yurtiçi eşya komisyonculuğu belgesi kalktı. H2 uluslararası ve yurtiçi eşya taşıma komisyonculuğu belgesi H oldu. 
• G1 yurtiçi eşya, G3 yurtiçi kargo acentelik belgeleri kalktı. 

Ortak konular
• F2 yolcu, G2 yük-eşya ve G4 kargo acentelik belgeleri yerine F uluslararası ve yurtiçi yolcu, eşya ve kargo acentelik belgesi geldi.
• Ticari olmayan B3 uluslararası yolcu, D3 yurtiçi yolcu, C1 uluslararası yük-eşya ve K2 yurtiçi yük-eşya taşıma belgeleri yerine asgari bir özmal taşıtlı G ticari olmayan taşıma belgesi geldi.
• Büyükşehirlerde T1 ve diğer yerlerde T2 olan yolcu terminal belgeleri ile T3 yük-eşya terminali belgesi T terminal belgesi olarak birleşti.

Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağında öne çıkanlar

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağı’nı internet sitesinden yayınlayarak sektörün görüşüne sundu. 
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Mevcut Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin yerine ikame edilmek üzere hazırlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağı, ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile gerçek veya tüzel kişilerden görüş alınmak üzere kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Söz konusu taslağa ilişkin görüş ve önerilerin, Bakanlığımıza süresi içerisinde ve yazılı olarak bildirilmesi halinde, bildirilen öneriler hakkında gerekli değerlendirme yapılacaktır” denildi.
Yönetmelikte en öne çıkan üç düzenleme şu şekilde… 

YETKİ BELGESİ ALMANIN VE YENİLEMENİN ÖZEL ŞARTLARI 

MADDE 14 – (1) A yetki belgesi: Asgari kapasiteyi sağlayacak en az 5 adet otomobile sahip olmaları ile 40 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. 
(2) B yetki belgesi: En az, toplam 200 adet koltukluk asgari kapasiteye sahip olmaları ile 100 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. 
(4) F yetki belgesi:  En az, 20 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. 
Yolcu taşımacılığı alanında acentelik yapacaklar en fazla 10, eşya veya kargo taşımacılığı alanında acentelik yapacaklar ise en fazla 2 adet taşımacıyla sözleşme yapabilirler. Ancak, sözleşme yapılacak taşımacıların, H, G, R ve T yetki belgesi dışındaki bir yetki belgesine sahip olması gerekmektedir. 
(5) G yetki belgesi: En az, 1 birim taşıt ile asgari kapasiteye sahip olmaları şarttır. 
(6) H yetki belgesi: En az, 30 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesi ile bu işe elverişli bağımsız bir büronun kullanım hakkına sahip olmaları şarttır. 
(7) K yetki belgesi: Gerçek kişilerin en az, 1 birim taşıt ve 25 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları şarttır. 
(8) L yetki belgesi: En az, 6 birim taşıt ve 200 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları ile 300 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. 
(9) M yetki belgesi: En az, 30 birim taşıt ile asgari kapasiteye sahip olmaları ve 250 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. 
(10) P yetki belgesi: En az, 3 birim taşıt ve 75 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları ile 75 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. 
(11) R yetki belgesi: En az, 300 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. 
(12) T yetki belgesi: En az 300 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. 
Bu Yönetmelik kapsamında şehirlerarası, yurtiçi ve uluslararası alanda faaliyet gösteren yetki belgesi sahipleri, bu Yönetmelikte belirtilen terminal şartlarını haiz olmak kaydıyla kendine mahsus özel terminaller inşa edebilir veya bu durumda olan terminalleri kiralayarak terminal işletmeciliği yetki belgesi almak suretiyle işletebilirler. 
(13) Y yetki belgesi: Asgari en az, 1 adet otobüse sahip olmaları ve 5 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. Y yetki belgesi için sermaye şartı aranmaz.

TAŞITLARIN ÖZMAL VEYA SÖZLEŞMELİ OLARAK KULLANILMASI 

MADDE 25 –
a) A, K ve Y yetki belgeleri: Yalnız özmal taşıtlar kaydedilebilir.
 b) B yetki belgesi: Özmal taşıt sayısının yarısını geçmemek üzere ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş sözleşmeli taşıtlar kaydedilebilir. Özmal otomobil sayısı, özmal otobüs sayısının yarısından fazla olamaz. 
c) D yetki belgesi:  Özmal taşıt sayısının 3 katını geçmemek üzere ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş sözleşmeli taşıtlar kaydedilebilir.  Özmal otomobil sayısı, özmal otobüs sayısının yarısından fazla olamaz. 
ç) G yetki belgesi: 1) Eşya taşımaya mahsus özmal taşıt sayısının 10 katını geçmemek üzere, 21/11/2012 tarihli ve 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında yetki belgesi sahibinin doğrudan kiracı olarak tarafı olduğu bir finansal kiralama sözleşmesi yoluyla temin edilen sözleşmeli taşıtlar kaydedilebilir. 
d) L yetki belgesi: Özmal taşıt sayısının yarısını geçmemek üzere ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş sözleşmeli taşıtlar kaydedilebilir. Sözleşmeli kamyonet ilave edilemez.
e) M yetki belgesi: Özmal taşıt sayısının 5 katını geçmemek üzere ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş sözleşmeli taşıtlar kaydedilebilir.
f) P yetki belgesi: Özmal taşıt sayısının 10 katını geçmemek üzere ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş sözleşmeli taşıtlar kaydedilebilir. 
G yetki belgesi eki taşıt belgesine ilave edilen sözleşmeli taşıtlar, uluslararası taşımacılık faaliyetlerinde kullanılamaz. 
Birden fazla sahibi bulunan taşıtlar, yetki belgeleri eki taşıt belgelerine özmal taşıt olarak kaydedilmez. Bu durumdaki taşıtlar bu Yönetmelikte belirtilen esaslar çerçevesinde yetki belgeleri eki taşıt belgelerine sözleşmeli taşıt olarak kaydedilebilir.
Sözleşmeli taşıt kullanım oranı hesabında; 
a) M türü yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı her özmal taşıt, 
b) G, L ve P yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı her özmal taşıta karşılık, aynı cinsten taşıt/taşıtlar, 
c) B ve D yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı her özmal otomobil, küçük otobüs (minibüs) ve otobüs için, aynı cinsten otomobil, küçük otobüs (minibüs) ve otobüs cinsi taşıt/taşıtlar, dikkate alınır. ■



Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159