banner69

İkinci el çekiciye talep arttı, ikinci el otobüs talebi geriledi

banner113

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. İkinci El Satış Direktörü Aydın Yumrukçal, Mayıs ile birlikte çekiciyi olan talebin arttığını, seyahat kısıtlamaları nedeniyle ikinci el otobüs pazarındaki talebin gerilediğini belirtti. Aydın Yumrukçal, dünyayı tehdit eden küresel salgın sürecinde, ekonomilerde yaşanan daralmalara rağmen MAN TopUsed Türkiye’nin, 2020 yılında kamyon/çekici grubu satışlarında bir önceki yıla göre yüzde 60’lık bir artış sağladığını, bunun ikinci el sektöründeki hareketliliğin üzerinde olduğunu söyledi.

banner114
PİYASA 22.12.2020, 12:24 22.12.2020, 20:44 Erkan YILMAZ
İkinci el çekiciye talep arttı, ikinci el otobüs talebi geriledi

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. İkinci El Satış Direktörü Aydın Yumrukçal, ikinci el pazarını değerlendirdi ve MAN TopUSED’in sektöre sunduğu ilkleri paylaştı.

İkinci el çekiciye olan talep arttı

Bu yılın ilk aylarında pandeminin de etkisiyle yavaş bir seyir izleyen kamyon - çekici pazarında özellikle Mayıs ayından itibaren çekiciye olan talebin artmaya başladığını belirten Aydın Yumrukçal, “2020 yılındaki satışlarımızın yüzde 75’ini çekici segmenti oluşturdu. Bu yükseliş trendi yıl sonuna geldiğimiz şu günlerde halen devam ediyor. Sektörün bir diğer lokomotifi olan inşaat grubu ve damperli araçlara olan ilgi ise, yılın genelinde düşük seyretti. İnşaat grubu satışlarını oluşturan yüzde 25’in önemli bir kısmını MAN’ın global bağlantıları sayesinde ihraç edilen araçlar oluşturdu. Özellikle ana firmalar; yükselen maliyetler ve azalan yolcu sayıları ve dolayısıyla düşen gelirlerine rağmen, bu zorlu süreçte ayakta kalmaya çalıştı. Bununla baş edemeyen birçok bireysel otobüsçü ise, maalesef sektör dışına çıkmak zorunda kaldı. Biz de MAN TopUsed olarak, önceden yapılmış mutabakatlar çerçevesinde zorlu pandemi sürecinde de müşterilerimize destek olmak amacıyla geri alımlara devam ettik”” dedi.

TGE içinde takas ve serbest alım satışlarına başladık

“Bu yıl MAN Ailesi’nin hafif ticari araç segmentindeki yeni üyesi TGE için de takas ve serbest alım satışlarına başladık” açıklamasını yapan Aydın Yumrukçal, “Bu çerçevede takasa aldığımız 2. el MAN TGE koltuklu minibüs araçlarımızın ilk ihracatını da Avrupa pazarına gerçekleştirdik. Araç çok beğeni aldı” dedi.

2. el otobüs pazarında düşüş oldu

Şehirlerarası otobüs pazarında 2019 yılının sonlarında Kasım ayında başlayan hareketliliğin, 2020 yılının ilk iki ayında da devam ettiğini belirten Aydın Yumrukçal, "Bu hareketlilik alımlara ve fiyatlara yansıdı. Aslında otobüsün değerini bulduğu bir dönemden bahsetmemiz mümkün. Bu dört ay son 20 yıldır yaşamadıımız bir dönem. Otobüsçü aldığı otobüsten para kazandı. Olması gereken bir durumdu bu. Ancak Mart ayından itibaren başlayan kısıtlamalar nedeni ile, 2. el otobüs pazarı da ciddi bir durgunluk içine girdi. İkinci el fiyatları çok ciddi düştü. Çok ciddi stoklar var. Arz talep dengesi çok ciddi bozuldu. Dövizdeki artışla birlikte sıfır araçla ikinci el arasındaki makas açılsa da sektörde yine de sıfır fiyatlarında da bir gerileme var. 2021 Nisan ve Mayıs ayı ile birlikte özellikle aşı tarafındaki gelişmeler, turizm tarafındaki gelişmeler, seyahatlerin daha normal hale gelmesiyle sektörün canlanacağını düşünüyoruz. Önümüzde 4-5 ay daha var. Umarım sektör Kasım-Şubat dönemindeki kadar olmasa da çıkışa geçecektir" dedi.

MAN TopUSED ile sektörde ilkler 

Aydın Yumrukçal, 2013 yılında faaliyete geçen MAN TopUsed’in sektörde her zaman ilkler konusunda öncü olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: Sektörde öncü uygulamalara imza atan MAN TopUsed olarak 2. el araçlarda başlangıç yaşına bakılmaksızın 36 ay ve 1.100.000 kilometreye kadar uzatılmış garanti hizmeti sunmaya başladık. Verdiğimiz hizmet pazarda bir ilk. Bununla, MAN müşterileri, 2. el araçlarda da sıfır araç sahibi olmuş gibi aracın geçmişine güvenme, geleceğine de güvenle bakabilme imkanına sahip oldular” dedi.

MAN TopUSED çekici satışını yüzde 60 arttırdı

Dünyayı tehdit eden küresel salgın sürecinde, ekonomilerde yaşanan daralmalara rağmen MAN TopUsed Türkiye’nin, 2020 yılında kamyon/çekici grubu satışlarında bir önceki yıla göre %60’lık bir artış sağladığını belirten MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. İkinci El Satış Direktörü Aydın Yumrukçal, şunları söyledi: “2013 yılında hayata geçen MAN TopUSED organizasyonu şu anda İstanbul Asya ve Avrupa yakalarının yanı sıra Ankara merkez, Ostim Şube, İzmir ve Konya Şubeler ile Mersin’deki ilave satış noktamızda yurt içi müşterilerimize takas, alt takas, geri alım garantili satış hizmeti veriyoruz. Serbest alımlarla motorlu kara taşıtı olan her aracı alabiliyoruz. Otomobilde alıyor musunuz, diye soranlar var, evet otomobilde alıyoruz. Almanya merkez ile olan bağlantılarımız sayesinde, global pazarları da sürekli odak noktamızda tutuyoruz. Verdiğimiz hizmet kapsamında takas alımlarıyla birlikte marka ayrımı gözetmeksizin serbest alımlar da yapıyoruz. Takasa ya da serbest alım yapılan araçları da bağımsız ekspertiz raporları ile destekliyoruz. Satışlarımızın yüzde 10-20 arasındaki kısmını bazen bu daha da yukarıda olabiliyor, ihracat oluşturuyor.

Hayata geçirdiğimiz ilklerle sektöre öncülük ediyoruz

MAN TopUsed bünyesinde, bugüne kadar sektörümüzde birçok yeniliği hayata geçirdik. Bu kapsamda, ekspertizden geçirilmiş MAN araçlarda geçmişte de sunduğumuz uzatılmış garanti hizmetlerini bu kez de araç yaşına bakılmaksızın ilave 36 ay ve 1.100.000 kilometreye kadar uzattık. Otobüste 2 milyon km’ye kadar bakım paketlerimiz var. Sektörde bir ilk olan bu hizmetimiz ile MAN müşterilerinin, 2. el araçlarda da sıfır araç sahibi olmuş gibi aracın geçmişine güvenme, geleceğine de güvenle bakabilmelerini sağladık. Ayrıca 2. el MAN araçlar için sadece periyodik bakımları içeren paketlerinin yanında periyodik bakımlar, aşınan parçalar ve arızaları kapsayan farklı bakım paket seçeneklerini de sunuyoruz. Amacımız, farklı seçenekler ile müşterilerimize daha yaygın bir alanda hizmet etmek.

“Kurumsal güvenin, şeffaflığın ve müşteri memnuniyetinin adresiyiz”

Bunun yanında müşterilerimize, özel finansman çözümleri ve kendi bünyemizde yaptığımız araç modifikasyonları ile kişiye özel hizmetler veriyoruz. Müşterilerimiz bu hizmet sayesinde istedikleri araca, istedikleri şartlarda sahip olabiliyor. MAN TopUsed olarak, kişiye özel uzatılmış garanti, bakım paketi, finansman ve teknik modifikasyon çözümleri ile 2. elde kurumsal güvenin, şeffaflığın ve müşteri memnuniyetinin adresiyiz. İkinci el sektöründe müşteriye özel bakım paketi sunan tek firmayız. Burada terzi usulü diyebileceğimiz müşteri talebine göre şekillenen bakım paketlerimiz mevcut. Ayrıca sektörde yine ikinci elde tek geri alım garantisi veren firmayız. Ayrıca bu hizmetleri sunarken Almanya’dan bunu kar elde etmeden sunacaksınız, talimatı da var. Hayata geçirdiğimiz tüm bu yeniliklerle 2. el pazarındaki olumlu ve önemli gelişmelere öncülük ediyoruz. Sektörde hayata geçirdiğimiz ilklerden biri olan geri alım garantili satışlarımıza, bu yılda da devam ediyoruz. Bu uygulama kapsamında tüm satışlarımızda, satış öncesi araçları teknik ekspertize tabi tutuyor, bulguları da bağımsız ekspertiz raporları ile destekliyoruz

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159