banner69

İkinci el otobüs pazarında parası olanın konuştuğu bir dönem yaşanıyor

banner113

Grand Bus Market şirket sahibi Erman Geyik, ikinci el otobüs fiyatlarının sıfır fiyatlarını geçtiği bir dönemi yaşadıklarını belirterek, “Şu anda ikinci elde alımlar nihai müşteri tarafında değil de, esnaf arasında dönüyor. ‘Parada kalarak zarar etmeyeyim’ düşüncesi alıma yöneltiyor. Sonra da üstüne kar konularak bir satış döngüsü şeklinde gidiyor. Piyasanın dengeye oturması sıfır otobüsün daha çok pazara sunulması ve kredi imkanlarının kolaylaşması ile mümkün. Şu an nakit parası olanın konuştuğu bir dönem yaşanıyor pazarda” dedi.

banner114
PİYASA 27.03.2023, 16:38 28.03.2023, 10:46 Taşıma Dünyası
İkinci el otobüs pazarında parası olanın konuştuğu bir dönem yaşanıyor

■ Röp: Erkan YILMAZ

2018 yılında kurulan ve ikinci el otobüs sektöründe alım-satım işlemlerinin önde gelen şirketleri arasında yerini alan Grand Bus Market yılın ilk 3 ayında 18 adetlik ikinci el otobüs alım satım işlemi gerçekleştirdi. Grand Bus Market geçtiğimiz hafta içinde şehirlerarası yolcu taşımacılığı alanında faaliyet gösteren Kemaliye Murat Turizm’e de Travego teslimatı gerçekleştirdi.

Aracın teslimatını Grand Bus Market şirket sahibi Erman Geyik, Kemaliye Murat Turizm firma sahibi Murat Ayaz’a teslim etti. Erman Geyik, ikinci el otobüs sektöründeki mevcut durum ile ilgili Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu. 

Ülkemizin başı sağolsun

Öncelikle 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerle ilgili açıklamalarda bulunan Erman Geyik, “10 ili etkileyen büyük bir felaketi yaşadık. 49 bine yakın insanımızı bu felaket nedeniyle kaybettik. Yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan Rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyorum. Ülkemizin başı sağolsun. Büyük acılara neden olan deprem nedeniyle yüzbinlerce insan da göç etmek durumunda kaldı. Bu süreçte otobüs sektörü çok örnek bir dayanışma göstererek bölgeden insanların tahliyesine katkı sağladı. Bizde bu süreçte elimizden gelen desteği vermeye çalıştık.  Bölgede yaraların sarılması için yine destek olmaya devam edeceğiz” dedi.

İkinci el otobüs pazarı hareketli

2022 yılını Grand Bus Market olarak 32 adet otobüs alım-satım işlemi gerçekleştirdiklerini ve 2023 yılına yönelik de beklentilerin çok yüksek şekilde girildiğini belirten Erman Geyik, “Sıfır otobüs temininde yaşanan sıkıntılar nedeniyle ikinci el otobüs pazarı 2023 yılında da hareketli başladı. Bizde ilk 3 ay içinde 18 adetlik otobüs alım satım işlemi gerçekleştirdik. Alım ve satımların en yoğun olduğu dönem ilk 5 aydır. Daha sonra ise işler duruyor. En son olarak da şehirlerarası yolcu taşımacılığı alanında faaliyet gösteren Kemaliye Turizm’e Travego aracımızı teslim ettik. Hayırlı, uğurlu olsun ve bol kazançlar getirsin” dedi.

Nihai müşteri yok

İkinci el otobüs pazarında yapılan satışların çoğunlukla nihai müşteriye olmadığına dikkat çeken Erman Geyik, “ Satışlar genellikle esnaf arasında oluyor. Araç alıp kullanan yok. Daha çok nakit parası olan müşteriler otobüs alarak yine bir süre sonra bunu satarak yeni karlar elde etmeyi hedefliyor. İnsanlarda para da durarak zarar etmeyeyim düşüncesi hakim oldu. Turizm taşımacılığı tarafında şu anda iş yok. Böyle bir felaketin yaşandığı dönemde kimse  bir geziye gideyim düşünçesinde değil.. Taşımacılar km bazlı yıllık ihaleler alıyor belediyelerden şu an taşımalar da yıllık kilometreler deprem bölgesi için tahliyelerde yapıldı. Belediyelerin Çanakkale’ye gezileri yok bu yıl doğru dürüst.  Araba satışına bile sevinemediğimiz bir dönemi yaşıyoruz” dedi.

Şu an pazardaki yapı sağlıklı değil 

İkinci el otobüs fiyatlarının sıfır otobüs fiyatını geçtiği bir dönemi yaşadıklarını belirten Erman Geyik, “2023 model sıfır otobüsün fiyatı 9 milyon TL civarında iken ikinci el 2022 model otobüs ise 10 milyon 500 bin TL fiyattan satılmaya çalışılıyor. Bu durum sağlıklı bir yapı değil. Herkes umudunu yaz sezonu ile şehirlerarasında bir hareketlilik olmasına bağladı. Eğer beklenen hareketlilik olmaz ise bu durum değişir. Benim bu yıla yönelik çok fazla umudum yok. Mazotun fiyatı geçen senenin altında olsa da şoför ücretlerinde, otogar çıkışlarında, bakım ücretlerinde,  sigorta ve vergiler de artışlar oldu. Bu maliyetler artıyor ama bilet fiyatlarına bu artışlar yansıtılamıyor” dedi.

Piyasadaki denge 

Piyasadaki dengenin ancak daha fazla sıfır araç girişi ve kredi imkanlarının kolaylaşması ile sağlanacağına dikkat çeken Erman Geyik, “Öncelikle otobüs alımına yönelik büyük filo anlaşmaları yapıldığı takdirde daha çok sıfır otobüs pazara girebilir. Burada belirleyici unsur otobüs üreticilerinin yaptğı anlaşmalar olacaktır. Burada markalar arasında pazar payı hedefindeki rekabet önce çıkacağından daha fazla sıfır araç girişi olacaktır. Birde kredi imkanları kolaylaşırsa araç fiyatları daha bir dengeye oturabilir. Şu an nakit parası olanın konuştuğu, paradan para kazanıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Yalnız tam tersine kredi imkanları kısılıyor. Bankalar kredi vermesin diye çaba gösteriliyor. Bankalar arasında vadeli mevduata faiz yarışının hızlandığını görüyoruz zaten” diye konuştu. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159