MAN: Yeni model Tourliner pazara sunulacak

banner113

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ. yöneticileri, 8 Aralık Perşembe günü düzenlenen basın toplantısı ile 2016 yılını değerlendirdi ve 2017 hedeflerini paylaştılar.

banner114
PİYASA 12.12.2016, 11:01 12.12.2016, 11:30 Taşıma Dünyası
MAN: Yeni model Tourliner pazara sunulacak
2016’yı yaklaşık 200 adetlik satış ve yüzde 17 pazar payı ile geçen MAN Kamyon ve Ticaret AŞ,  2017 yılında Tourliner aracın yeni modelini pazara sunacak. Yeni ürünle hedef yüzde 20’lerin üzerinde bir pazar payı. 

Kamyon pazarında ise 2015’te yüzde 7.2 olan MAN Kamyon ve Ticaret AŞ, payı 11 seviyelerine çıktı.

MAN, TopUsed Türkiye’de 550 kamyon ve 175 otobüs sattı. İkinci elde ise TopUsed, 10 ülkeye 80 araç ihraç etti. 6 merkezi bulunan TopUsed, 2017’de 8, daha sonraki yıllarda ise 10 merkeze çıkacak.

Bağımsız İPSOS firması tarafından yapılan müşteri memnuniyet ölçümlerinde MAN yetkili servisleri, 100 üzerinden 86 puan aldı.  

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ Otobüs Satış Direktörü Can Cansu, Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara, İkinci El Satış Direktörü Aydın Yumrukçal, Satış Sonrası Hizmetler Direktörü Şinasi Ekincioğlu 8 Aralık Perşembe günü düzenlenen basın toplantısı ile 2016 yılını değerlendirdi ve 2017 hedeflerini paylaştı. 

Beklentilerin üzerinde büyüdü
2015’i şehirlerarası otobüs pazarı için güzel bir yıl olduğunu belirten MAN  Otobüs Satış Direktörü Can Cansu, “2015’te yüzde 16 pazar payı ile hedeflediğimiz satış rakamlarına ulaştık. Bu yıla yönelik biraz karamsardık ve 1000 adet dolayında bir seyahat otobüs satışı gerçekleşir diye düşünüyorduk. Politik, sosyoekonomik, içerde ve dışarıda planlanmayan olaylara rağmen otobüs pazarı planlananın üzerinde bir yıla doğru koşuyor, 1150 adetlere doğru gidiyor. Yaklaşık 200 adet otobüs satışı ile yüzde 17 pazar payını yakaladık. Bu hedeflere ulaşırken en büyük gücümüz MAN Lion’s Coach EfficientLine oldu” dedi. 

Sektör 2+1’e dönüyor 
Can Cansu, sektörün neredeyse tamamen 2+1 VIP otobüse döndüğü açıkladı: “Son 9 ayda satışların tamamı 2+1 olarak gerçekleşti.  Bunun bir etkeni de turizm firmalarının bu seneyi yatırımsız geçmesiydi. Turizmde ciddi kan kaybı olmasına rağmen giderek büyüyen kurumsal firmalar yatırımlarına devam etti. MAN olarak biz, standart 2 aks 12 metrelik otobüsümüzle 38 yolcu koltuklu olarak daha rahat koltuk arası mesafeleri ile işletmeci açısından rakipsiz avantajlara sahip bir ürün sunabiliyoruz. 2+1’e talep bu yılda devam edecek görünüyor.” 

Yeni Tourliner Mart’ta 
MAN’ın Hannover IAA Fuarı’nda, yeni ve geleceğe yönelik portföyünü sergilediğini de belirten Can Cansu, “MAN’ın, premium yolcu otobüsü ailesi Neoplan Tourliner, MAN’ın, Lion’s markasına odaklanan yeni iç ve dış tasarımı, yeni güç seviyelerine erişen motorlar ve ince ayarlı transmisyonlar ile tamamlanıyor. Neoplan Tourliner, üst sınıf yolcu otobüsleri alanında yeni bir model ile küresel otobüs pazarında görücüye çıktı. Çok büyük ilgi gördü. Ankara’da tamamen Türk mühendislerin tasarımı ile üretilen yeni Tourliner 2017 Mart ayında yapılacak tanıtımın ardından Türkiye’de pazara sunulacak. Türkiye’de yeni Tourliner’in büyük ilgi göreceğine ve pazar payımızı yüzde 20’lerin üzerine çıkarmamıza katkı sağlayacağına inanıyoruz. Yeni Tourliner fabrika çıkışlı hem 2+1 hem de 2+2 koltuklu düzeni ile otobüs sektörüne çok ciddi imaj ve rahatlık getirecek. 

Estetik değişim 
Yeni Tourliner’ın içine girildiğinde çok farklı bir otobüs olduğunu görüyorsunuz. Birçok güvenlik konforu ve sürüş konforu özelliklerine sahip. Ayrıca yeni Tourliner, 100 km’de 22-24 litre yakıt tüketen MAN otobüslerindeki tüketimi yüzde 10 daha aşağı çekecek. Yeni Tourliner 2017’ye yönelik umutlarımızı artırıyor. Tüm MAN yolcu otobüsü ve şehirlerarası otobüs şasisi, aynı zamanda, güvenliğe, konfor ve randımana katkı sağlayan en son yardım sistemlerini de içeriyor. MAN ve Neoplan otobüslerinin yakıt tüketimini daha da optimize eden EfficientRoll serbest tekerlek özelliğini de ilk kez içeren MAN EfficientCruise IAA’da tanıtıldı. MAN otobüslerinin bazı modellerinin yanı sıra tüm Neoplan modelleri, sadece Türkiye’de üretiliyor. Bir ay önce Roma’ya satışı gerçekleştirilen Skyliner çift katlı 100 otobüs de Ankara’da üretiliyor” diye konuştu. 

Elektrikli otobüs 2020’de 
MAN’ın, Hannover Fuarı’nda körüklü elektrikli otobüs ile hibrit otobüs tanıtımını yaptığını belirten Cansu, “MAN elektrikli otobüs konusunda temkinli gidiyor. Hedef 2018 yılında bu otobüsü şehiriçi kullanıma hazır hale getirip, 2020’de seri üretime geçmek” dedi. Kamu alımlarına yönelikte bir değerlendirmede bulunan Can Cansu, “Özel amaçlı ve özel yapılı araçlarda devletin özel talebi oldu. Bu yıl, kamyon pazarını, ciddi oranda daralmasına rağmen kamu araçları satışlarında yüzde yüz büyüyerek 340 adetle kapattık. Bu olumlu havanın 2017 yılında da devam edeceğini düşünüyoruz” diye konuştu. 

Kamyon pazar payı yüzde 11 
2016 yılının kamyon tarafı açısından rüzgar gibi geçtiğine dikkat çeken MAN Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara, “2015, 36 binler seviyesinde kapanmıştı, 2016 yılı 12 ton seviyesinde yüzde 35 daralma yaşadı. Bu yılın 21 binler seviyesinde kapanmasını bekliyoruz. 2016 Euro 6 normunun da başlangıç yılıydı. Biz de diğer markalar gibi fiyat avantajı olan Euro 5 araçları stoklayarak yıla girdik ve yıl boyunca daha çok Euro 5 normlu araçlar sattık. Çekici pazarı daha çok daraldı. Yıl sonuna kadar yine çekici grubunda Euro 5 araçlar satılacak. İnşaat grubu araçları beklentimiz düzeyinde gerçekleşti. Euro 6 normuna sahip araçlarımızı Mart ayında satmaya başladık. Büyük inşaat projelerinde yer alan firmalar MAN tercih ettiler. 3. Havalimanı inşasında çalışan Orkun İnşaat’ın filosunda 300 adet MAN araca ulaştık. TopUsed organizasyonu araçları aldı ve filo MAN araçlara dönüştü. Yakıt tüketimi anlamında rakiplere çok fark attık. Uluslararası nakliyede ilk Euro 6 araçlarımızı Enco firmasına teslim ettik. 60 adet verdiğimiz bu araçlardan firma çok memnun. Yüzde 5 yakıt avantajı sağlıyor. Önümüzdeki günlerde Mars Lojistik’e 50 adet Euro 6 araç teslim edeceğiz. Mars, Enco ve diğer firmaların güzel geri bildirimleri uluslararası nakliyede pazar payımızı artıracak. 2015’i yüzde 7,2 pazar payı ile kapatmıştık; bütün olumsuzluklara ve daralan pazara rağmen 2016’yı, 2100 civarında satışla yüzde 10-11 arasında kapatacağız. İthal pazarda payımız yüzde 30 olacak. Müşterilerimize sunduğumuz Telamatiks çözümler, 2017’de, çekici araçlarda standart olacak. Ekonomik sürüş eğitimlerini daha da hızlandıracağız. 5 ve daha fazla araç alan müşterilerimize bu eğitimleri ücretsiz vereceğiz. Almanya’da TUV Ticari Araçlar Arıza Raporu yayınlandı. MAN, 4 yıldır bu alandaki lider konumunu koruyor” dedi. 

EURO 6C 1 Nisan’da 
2017’nın ilk aylarında EURO 6 araçların satışlarının devam edeceğine, Nisan ayında tüketicilerin EURO 6C araçlar ile tanışacağına da dikkat çeken Serkan Sara, “MAN’ın teknoloji alanındaki öncülüğü, EURO 6 ve EURO 6C ile bir kez daha tescil ve tecrübe edilecek” dedi. 

2017 soru işareti 
2017’nin bir soru işareti olduğunu belirten Serkan Sara, “FED’in ne yapacağı önemli. Faiz artırımı bu yıl yüzde 99 olacak gibi. Ama FED’in ve yeni seçilen Trump’ın ne yapacağı belirleyici olacak ve bunlar Türkiye ekonomisini de etkileyecek. Bir de referandum süreci yaşayacağız muhtemelen. İkinci yarıyılda daha iyi bir pazar bekliyoruz. 12 ton seviyesinde 20-27 bin arasında bir pazar seviyesi öngörüyoruz. Bu kadar marj olması belirsizliklerin olması açısından tahmin yapmamızı zorluyor. Biz yine çok ciddi yeniliklerle geliyoruz. Beygir gücünde 20 beygirlik bir artış var. Torklar artıyor. Bu araçlar Euro 6’ya göre yüzde 6 oranında daha az yakacak. Bu yıl yine iddialıyız. Hafif ticari araç alanında çok başarılı olacağımıza inanıyoruz. Çünkü ağır ticari araç alan müşteriler hafif ticari araçlarda alıyor. Biz üretim planı açısından ne yazık ki 2018 yılında satışlara başlayabileceğiz” dedi.

İkinci el noktası 10’a çıkacak 
İkinci El Satış Direktörü Aydın Yumrukçal, Türkiye ağır ticari araçlar ikinci el pazarının, 80 bin adet olarak ifade edilen büyüklüğü ile dünyanın en önemli pazarlarından biri olduğunu açıkladı. Ankara, İstanbul Asya, İstanbul İkitelli, Ankara Kayaş, İzmir ve Konya’daki ilave satış noktaları ile toplam 6 merkezde hizmet verdiklerini ifade eden Yumrukçal, “Yıl içerisinde 8 ve daha sonraki yıllarda ise 10 merkeze ulaşmayı hedefliyoruz. Türkiye’de 2016 yılını 550 kamyon satışı kapatacağımızı öngörüyoruz. 550 adetlik alım ile 1100 adetlik işlem var. Otobüs satışımız ise 175 olarak kapanacak. Araç ekspertizini yetkili servislerde yapıyoruz. Satın aldığımız araçlara yönelik bağımsız bir kuruluştan da ekspertiz hizmeti alıyoruz. Finans çözümlerimiz VDF çatısı altında devam ediyor. 8 yaş araçlara kadar kredi imkanı sunuyoruz. İkinci elde bakım ve uzatılmış garanti hizmetiyle geri alma taahhüdü vererek pazarlama düşüncesindeyiz. Zorlu bir yıl olarak tanımlanan 2017 için daha iyimser bir bakış açısına sahibiz. 550 kamyon adedini 2017 yılında 650 adete çıkarıp 1300 adetlik işlem hacmi yaratmayı hedefliyoruz. İkinci elin daha iyi bir seviyede geçeceğini düşünüyoruz. Geçen yıl Suudi Arabistan ve Mısır’a satış yaptık. Bu yıl da Bulgaristan, Yunanistan, Arnavutluk, Bosna, Makedonya, Kosova, Sırbistan, Almanya, Polonya ve İtalya’ya 80 araç sattık. MAN TopUsed bu alanda da Türkiye’de öncülük yapıyor. İkinci elde sattığımız oranlara göre yüksek adette bir stok seviyesi yok” dedi.

Yüzde 86 müşteri memnuniyeti 
‘Yaşam Boyu İş Ortağı’ olarak kabul ettikleri müşterilerine işletme giderleri ve yaşam boyu maliyetlerde avantajlar sunmaya odaklandıklarını belirten Satış Sonrası Hizmetler Direktörü Şinasi Ekincioğlu, yüksek kaliteli hizmet anlayışının yanı sıra garanti ve bakım paketleriyle, düzenledikleri kampanyalarla önemli avantajlar sağladıklarını açıkladı: “Bu yaklaşımımız, yapılan bağımsız araştırmalarla da tescilleniyor. MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ yetkili servisleri, bağımsız İPSOS firması tarafından yapılan müşteri memnuniyet ölçümlerinde yine başarılı sonuçlar yakaladı. Servislerimizin aldıkları ortalama memnuniyet notu 100 üzerinden 86. Satış Sonrası Hizmetler’de MAN avantaj ve ayrıcalıklarını, yeni açtığımız yetkili servislerimizle her geçen gün daha da yaygınlaştırıyoruz. Kısa süre önce aramıza katılan Ankara’da Antoto, Şensan Ostim, Şensan Kayaş’tan sonra Kasım ayında açtığımız Eskişehir ile Balıkesir Koçaslan yetkili servislerimizle MAN’ın Satış Sonrası Hizmetler kalite ve avantajlarını Türkiye genelinde 33 noktaya taşıdık. Öncelikli hedefimiz ‘arızasız ve kayıpsız bir araç kullanımı’. 400 Euro’dan başlayan uzatılmış garanti paketi akü ve lastik hariç 5 yıla kadar yapılıyor. 36 ay ve 450 bin km’ye kadar garantide bu rakam 2350 Euro’ya çıkıyor. Sadece yürüyen aksamda bu rakam 850 Euro’ya düşüyor” dedi. ■


MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ Otobüs Satış Direktörü Can Cansu, İkinci El Satış Direktörü Aydın Yumrukçal, Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara, Satış Sonrası Hizmetler Direktörü Şinasi Ekincioğlu





Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159