banner69

Polat Turizm Mercedes Tourismo yatırımı yaptı

banner113

2003 yılından beri turizm taşımacılığı alanında hizmet veren Ankara merkezli Polat Turizm bu yıl için alım anlaşması yaptığı 3 adet Mercedes-Benz Tourismo yatırımının ilkini teslim aldı.

banner114
PİYASA 07.03.2023, 12:23 Erkan YILMAZ
Polat Turizm Mercedes Tourismo yatırımı yaptı

Özel Röportaj / Erkan YILMAZ

Mercedes-Benz Türk Hoşdere Pazarlama Merkezi’nde 2 Şubat 2023 Perşembe günü gerçekleştirilen teslimat ile Polat Turizm, filosuna Mercedes-Benz Tourismo kattı. Aracın teslimat törenine Polat Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Polat, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Yasin Polat ve Rasim Polat, Mengerler Ticaret A.Ş Otobüs Satış Müdürleri Günay Eren ve Hüseyin Tilki katıldı.  Polat Turizm Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yasin Polat yeni yatırım ve turizm taşımacılığına yönelik beklentilerini Taşıma Dünyası’na açıkladı.

Ülkemizin başı sağolsun

Açıklamalarına ilk önce 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli gerçekleşen büyük deprem felakatine yönelik değerlendirmelerle başlayan Yasin Polat şunları söyledi:Deprem nedeniyle yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.Ülkemizin başı sağolsun. İnşallah en kısa sürede yaralar sarılacaktır. Bölgeye destek olunmalı. Bu yıl Gap turlarının olmayacağı söyleniyor. Ama bence turlar devam etmeli. Turizm sektörü yaraların sarılmasında çok önemli bir unsur olacaktır.”

Oteller deprem raporlarını acentelere göndermeli

Yasin Polat yaşanan deprem felaketinin turizm tarafında önemli bir noktayı da ortaya çıkarttığını vurgulayarak, “Bundan sonraki süreçte yapılması gereken bölgedeki oteller depreme dayanıklılık raporlarını hazırlamalı ve acentelere göndermeli. Acenteler de müşteri portföylerine ‘işte kalacağınız oteller ve deprem raporları bunlardır’ diyebilmeli. Müşteriler de güven duyarak turlara katılabilmeli. Turlar düzenleyerek bölge esnafına destek olmak ve hızlı bir toparlanma sağlamak mümkün olacaktır. Otellerin deprem raporları tüm ülke için de geçerli. Çünkü İstanbul’da yaşanması muhtemel depreme yönelik açıklamalar yurtdışından gelecek turistleri de endişelendiriyor. Turizm Bakanlığı’nın yurtdışına yönelik çalışmalarını hızlandırmalı” dedi.

Taşımacılar depremde örnek bir dayanışma gösterdi

Deprem felaketinde taşımacıların örnek bir dayanışmaya imza attığını da belirten Yasin Polat, “Ben de 4 aracımı herhangi bir ücret talep etmeden Malatya’dan depremzedelerin Ankara’ya tahliyesine katkı sağlamak için gönderdim. Bölgeye giden araçlarımızın bağajında da yardım malzemeleri de götürdük ve Kızılay’ın deposuna indirdik. Tüm taşımacılar bölgeye destek vermek için var güçleriyle çaba gösterdiler”dedi.

Ankara merkezli 2003 yılında kuruldu

2003 yılında turizm taşımacılığı alanında hizmet için Ankara merkezli olarak kurulduklarını belirten Yasin Polat, “Aile şirketi olarak 2003 yılında kurduk. Yönetim Kurulu Başkanımız Haydar Polat, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları ben Yasin Polat ve Rasim Polat birlikte firmamızı yönetiyoruz. Firmamızın bünyesinde 10 adet büyük otobüs, 5 adet midibüs, minibüs araç bulunuyor. Büyük otobüslerin 6 adeti Mvercedes-Benz Tourismo, 3 adeti MAN Neoplan, 1 adeti Temsa Safir. Midibüs olarak Otokar Sultan minibüs olarak da Sprinter ve Vito’muz var. Türkiye’nin her yerinden Avrupa ve Balkan turları ile yurtiçinde turlar gerçekleştiriyoruz. 2022 yılında Joly Tur’a, Coral Travel’e hizmet verdik. Coral Travel’e halen hizmet veriyoruz” dedi.

3 adet Tourismo yatırımı olacak

2022 yılında sadece Sprinter yatırımı yaptıklarını ve bu yıla yönelik 3 adet büyük otobüs yatırımı planı yaptıklarını belirten Yasin Polat, “2022 yılı çok verimli geçti. Balkan ve Avrupa turlarımıza yoğunn talep oldu. Yine Karadeniz ve Ege turlarına da yönelik hareketli bir yıl geçirdik. 2023 yılından da beklentilerimiz çok olumlu olması nedeniyle 3 adet Mercedes yatırım planı yaptık. İlk Tourismo aracımızı 2 Mart 2023 Perşembe günü teslim aldık. Kalan 2 Tourismo aracı da Haziran ayında filomuza katacağız. Bu araçları ön ödemeli sistemle aldık. Mercedes-Benz Kamyon Finansman’dan kredi kullandık. Araçlarımızı Mengerler Ticaret’ten aldık. Hem İstanbul hem Ankara Mengerler ile iletişim halindeyiz. Onlarla çalışmaktan memnunuz” diye konuştu.

Mercedes tercihi

Yasin Polat, Mercedes otobüs tercihlerinin nedeni de şu şekilde açıkladı: Mercedes dünyanın en iyi aracı. Bir dünya markası. Biz genellikle yurtdışına turlar yaptığımız için de Mercedes-Benz’in yurtdışındaki servis ağı daha iyi. Anında araçlara müdahale edilebiliyor.. Yolcu için de konforlu araçlar. Özellikle 2023 model araçlar, yapılan yeniliklerle çok daha güzel seviyeye geldi. Yolcunun tam anlamıyla konforlu bir seyahat yapmasına sağlayan çok güzel bir koltuk sistemine geçildi. Pedli koltuğa geçildi. Oynar başlıklı sistem iyi oldu. Yolcunun boynuna göre aşağı yukarı kaldırılabiliyor. Bizim içinde yeni araçlar yakıt tasarrufu anlamında da kazançlı oldu. 350 beygirlik motordan 400 beygirlik motora geçildi. Hem gücü arttı hem yüzde 2 daha tasarruf sağlanır hale geldi. Bu da en 100 km’de 20 litre yakıt tüketimini veriyor bize. Bu çok önemli. Aracın versiyonunun hem görüntü olarak, hem koltukların yenilenmesi, kaptanların yatak bölümünün genişletilmesi ve klima konulması da çok iyi oldu. Bu yüzden Mercedes araçları seviyoruz

2023’den beklentilerimiz yine de olumlu

Deprem felaketine rağmen 2023 yılından beklentilerinin olumlu olduğuna da açıklayan Yasin Polat, “Balkan turları bayramla birlikte başlayacak. Şu an için iptaller yok. Haziran ayı itibariyle de Avrupa turları başlıyor. Eylül ayına kadar 15-17 günlük turlar var. Yurtdışından ülkemize yönelik özellikle Uzakdoğu’dan Istanbul’a gelen turistlerin rezervasyonlarında düşüş var. Bu sene kış turizmi de kar yağışının az olması nedeniyle beklendiği gibi geçmedi. İstanbul’da düşüş varken Antalya için yine düşüş görünmüyor” dedi.

Sigorta maliyeti

Yeni aracın trafik sigortası 26 bin TL tuttu. Kasko maliyeti ise 140 bin TL. Bu fiyatlar çok yüksek. Normalde 180-190 bin TL fiyatlardan bahsedildi. Yogun bir bastırma ve İstanbul-Ankara telefon trafiği ile 140 bine çekebildik. Sigortacıların da kendilerine göre haklı nedenleri vardır. Araçların fiyatları çok yükseldi. Biz bir olumsuzluk olmayacağı ve 140 bin TL’nin sigorta şirketine kalacağı yönünde konuşuyoruz. Ama bir olumsuzluk olduğu takdirde 40 arabanın sigortasından elde edilen gelir bir arabanın yaşadığı kaza ile elde kaybediliyor.

3 köprü zorunluluğu haksızlık

Turizm taşımacılığının yanısıra bazı dönemlerde şehirlerarasında da araç çalıştırdık. Şehirlerarası otobüsler düzenli tarifeli seferler yaptıkları için otoban maliyetleri çok ağır. Üstelik şehirlerarası otobüslerin zorunlu olarak 3’üncü köprüye yönlendirilmesi ve otobüslerin daha fazla km yapması, daha yüksek otoban ücreti ödemesi haksızlık gibi geliyor bana. Bir kararla trafiğin daha az olduğu saatlerde 24.00-06.00 arasında şehirlerarası otobüslerin ikinci köprüyü kullanmasına izin verilmesi çok doğru bir adım olacaktır.

Şoförlerin sık firma değiştirmesi sorunumuz var

Şoför bulmada sorunumuz yok ama şoförlerin sık firma değiştirmesi sorunumuz var. A firmasından B firmasına geçiyor. Yoksa şoför bulabiliyoruz. Turizm taşımacılığı alanında şoförler şehirlerarasına göre çok daha rahatlar. Çalışma şartları da daha iyi. En iyi otellerde kalıyor, müşterilerle birlikte restaurantlarda yemek yiyor. Ücretleri de şehirlerarasına göre daha iyi

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159