Arıkan Turizm Kurucusu Cemal Arıkan Yeni Tourismo’yu teslim aldı 53 yıllık mesleki deneyimlerini aktardı
Cemal Arıkan, 1971 yılında Malkara-Keşan arasında minibüsle yolcu taşımacılığına adım attı. ‘’Gürel Otobüsleri sahibi rahmetli Hasan Gürel, ‘Gel sana bir otobüs alalım’ dedi, Şehirler arasına başladı. 1981’de Bosfor Turizm’le Münih seferlerine başladı.1993 yılında kendi belgesini aldı ve Arıkan Turizm’i kurdu.
■ Erkan YILMAZ
Arıkan Turizm, yeni yatırımlarla filosunu büyütmeye devam ediyor. Şirket, 20 Ağustos’ta Mercedes-Benz Türk Pazarlama Merkezi’nde düzenlenen teslimat töreniyle filosuna Mercedes-Benz Tourismo otobüs kattı. Teslimat törenine Arıkan Turizm’in kurucusu sektörün duayen isimlerinden Cemal Arıkan, Başkaptan Ahmet Kahyaoğlu, Kaptan Hasan Kiracı, Mercedes-Benz Türk bayii Hassoy Otomotiv Otobüs Satış Müdürü Cenk Soydan katıldı.
Teslimat töreninde duayen isim Arıkan Turizm’in kurucusu Cemal Arıkan ile özel bir söyleşi gerçekleştirdik.
1971 yılından bugüne…
Taşımacılık alanına 1971 yılında Malkara-Keşan arasında minibüs taşımacılığı ile adım atan Cemal Arıkan, “İlk servise çıktığımda Malkara’dan aşağı inene kadar aracım dolunca büyük keyif aldım. Çok mücadeleci bir yapım vardır. O zaman benim bu isteğimi, çabamı gören Gürel Otobüsleri sahibi rahmetli Hasan Gürel, ‘Gel sana bir otobüs alalım’ dedi. Onun beni teşvik etmesiyle bir otobüs aldık. İki ayda borcumu kapattım.
Akşam saat 18.00’de seferler biterdi. Şehirlararasında ilave seferine gitmek istemezlerdi, ben çalışmayı çok seviyordum, sorduklarında ise ‘ben giderim’ diyordum. Çalışmaktan hiçbir zaman vazgeçmedim. Bu 1980 yılına kadar devam etti. 1981 yılında aracımızı Bosfor Turizm’e kiraladık. Her sene 4 ay Almanya tarafına çalışmaya başladım. Münih’e gidip geliyordum. Bu arada 1993 yılında kendi belgemi aldım ve Arıkan Turizm’i kurdum. Kendi aracımla birlikte araçlar da kiralamaya başladık. Gezilere gidiyordum, Keşan’dan transfer yapıyordum. İşimizi iyi yapmamızın karşılığını da aldık. Hizmet verdiğimiz acenteler, daha düşük fiyat verenler olduğu halde bize geliyordu” dedi.
----------------------
Arıkan Turizm’in kurucusu sektörün duayen isimlerinden Cemal Arıkan, "O dönemde, oğlum Murat Arıkan, bir ara lojistik tarafına yöneldi. Ben ona ‘oğlum, bırak, bu işe gel’ dedim. Ondan sonra 8-10 sene beraber çalıştık. Oğlum bu işi kurumsal şekilde yapıyor”
----------------------
Mercedes, benim için her zaman farklı
Mücadele etmekten yaşamı boyunca hiç vazgeçmediğini de belirten Cemal Arıkan, “O süreçte filomuz da büyümeye devam etti. İlk Mercedes aracımı, V6 otobüs, 1985 yılında satın aldım. 1986 yılında da iki adet satın aldım. Sonra da büyük çoğunlukla tercihim hep Mercedes markası oldu. Mercedes her zaman farklıydı. Yolda kalmaz, arıza yapmazdı. Çok konforlu, yolcuyu da bizleri de memnun eden araçlar oldu hep. Yedek parçasının çok yaygın olması, çok kolay erişebilmemiz de Mercedes markasına olan bağlılığımızı arttırdı. Biz Mercedes’i, Mercedes de bizi bırakmadı. Bu arada, 1 sene Suriye-Suudi Arabistan arasında çalıştım” dedi.
Bu işi bırakmam
“Yaşanan bütün zorluklara rağmen hiçbir zaman bu işi bırakayım, başka bir iş yapayım demedim” açıklamasını yapan Cemal Arıkan, “Bu işi hep sevdim, ben bu işte hep bir yerlere gelmeliyim diye düşündüm. Sıfırdan başlayarak girdiğim bu işte hayalini kurduğumuz yerlere de geldik, acı, tatlı günlerimiz de oldu. Zorlukları çok büyük bu işin. Ama hiçbir zaman bu işi bırakayım, başka bir iş yapayım demedim. Başka bir işe gidersem de muvaffak olamazdım. Bunu biliyorum. Çünkü bu işi bırakmak mümkün değil. Bir işi yarım bırakırsanız, yaptığınız diğer işte de başarılı olamazsınız. Bu mücadeleyi vermeseydim, bu günlere gelemezdik. O dönemde, oğlum Murat Arıkan, bir ara lojistik tarafına yöneldi. Ben ona ‘oğlum, bırak, bu işe gel’ dedim. Ondan sonra 8-10 sene beraber çalıştık. Oğlum bu işi kurumsal şekilde yapıyor” dedi.
Dürüst ve özenli…
Yaşanan zorlu koşullarda ayakta kalmanın en önemli unsurunun mücadeleyi doğru yapmak olduğunu vurgulayan Cemal Arıkan, “Yılmadan, çok çalışarak hep mücadele ile işimizi sürdürdük. Bu işi yaparken en çok da dürüstçe yapmaya dikkat ettim. İtibarınızı sarsmayacak şekilde bu işi yapmaya özen göstereceksiniz. Oğluma da filoyu düzenli yenileyerek bu işi devam ettirmesini tavsiye ettim. Bence otobüsler 3 yıl, en fazla 5 yılda bir yenilenmeli. Zorluklar her zaman var bu sektörde, ama işini dürüst şekilde yapan her zaman kazanır. Personeline maaşını günü güne vermek çok önemli. Çalışanlarımız bizim ailemizin bir parçası oldu her zaman. Başkaptanımız Ahmet Kahayaoğlu’nun babası 20 yıl bizde çalıştı, oğlu da 10 yıldır bizimle ve başkaptanımız” dedi.
Duayen Cemal Arıkan’dan kaptanlara tavsiye
Sektörün duayen ismi Cemal Arıkan’ın kaptanlara tavsiyesi de şu şekilde: “Uykusuz bir şekilde yola çıkmamaya çok dikkat etsinler. En önemli unsur bu. Uykusuz yola çıkmayacaksın. Uykun olduğunu hissettiğin anda direksiyondan ineceksin. Dinlenmeye çekileceksin. Kullanma süresi neyse, o kurala dikkat edilmesi çok önemli. Kaptanlar beslenmelerine de çok dikkat etmeli. ■
GAZETEMİZİ LİNKE TIKLAYARAK İNDİREBİLİRSİNİZ
https://www.tasimadunyasi.com/e-gazete/tasima-dunyasi-gazetesi-30-agustos-2024-tarihli-h15063.html