banner69

Arıkan Turizm - Murat Arıkan: Temsa MD9 ile turizm taşımacılığına hızlı bir giriş yaptı

banner113

Turizm taşımacılığı alanında 31 yıldır hizmet veren Arıkan Turizm TEMSA MD9 yatırımı yaptı. Bu yıl içinde 3-4 adet daha MD9 yatırımı daha planladıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Murat Arıkan, turizm taşımacılarının özellikle orta mesafede yaptıkları seferlerde TEMSA MD9 araçların beklentileri tam anlamıyla karşılayacak bir ürün olduğunu söyledi. 

banner114
TURİZM TAŞIMA 13.04.2024, 13:53 13.04.2024, 14:08 Taşıma Dünyası
Arıkan Turizm - Murat Arıkan: Temsa MD9 ile turizm taşımacılığına hızlı bir giriş yaptı

Röportaj: Erkan YILMAZ

Arıkan Turizm filosuna 1 adet TEMSA MD9 otobüs kattı. MD9, Temsa’nın Adana’daki merkezinde düzenlenen törenle Temsa Otobüs Bölge Satış Yöneticisi Fatih Demirel tarafından Arıkan Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Murat Arıkan’a teslim edildi. 

Arıkan Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Murat Arıkan ile hem TEMSA MD9 yatırımını hemde sezon beklentilerini konuştuk. 

MD9 araçları uzun süredir takip ediyorduk

Birçok ürün grubuyla turizm taşımacılığı alanında hizmet verdiklerini ancak midibüs segmentinde turizm sektörünün ihtiyaçlarına yönelik orta segment olarak adlandırılan araç bölümünde çok fazla seçenek bulunmadığına dikkat çeken Murat Arıkan, “Küçük segment midibüs araçlar servis taşımacılığı ve 100 km’ye kadar olan kısa mesafeli taşımacılık için ihtiyaçlara çok uygun. Bu araçlar turizm taşımacılığı tarafına da satılıyor ancak turizm tarafındaki ihtiyaçlara çok uygun çözümler sunmuyor. Çok uzun yıllardır üreticilerle bu konuda şikayetlerimizi ve isteklerimizi bildiriyoruz. Fakat çok fazla bir geri dönüş olmuyordu. Araçlar biraz daha makyajlanıp pazara sunuluyordu. Temsa MD9 aracı uzun yıllardır yurtdışına satıyordu. Yurtdışında turizm ve intercity olarak dediğimiz şehirlerarası alanda bu araçlar kullanıyor. Biz şirket olarak MD9 araçları uzun süredir takip ediyorduk. Orta segment araç ihtiyacımız çok fazlaydı. Diğer araçlarla ilgili müşterilerimizden olumsuz geri dönüşler alıyorduk. Özellikle 250-300 km ve üstü turlarda bu şikayetler oluyordu. Biz de MD9 için Temsa ile görüşmelere başladık. Onlarda sağolsunlar bizi çok büyük ilgiyle dinlediler. Otomatik bağaj, geri dönüş kamerası ve yine bağajlarda kamera sistemi konulması yönünde taleplerimizi de yerine getirdiler ve çok güzel bir araç ortaya çıktı. Biz çok memnunuz” dedi.

MD9’u gerçekten sevdik

Bu yıl içinde 3-4 adet daha Temsa MD9 yatırımı planladıklarını belirten Murat Arıkan, “Bu işbirliğinin hayata geçmesinde gösterdikleri ilgi ve destekler için özellikle Temsa Satış Direktörü Sayın Baybars Dağ’a, Otobüs Bölge Satış Yöneticisi Sayın Fatih Demirel’e ve Pilavcı Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hasan Pilavcı’ya çok teşekkür ediyorum. Biz bu aracı gerçekten sevdik. Meslektaşlarımızın da, yolcularımızın da bu aracı çok seveceğini ve bu aracın turizm taşımacılığı alanında çok fazla yer alacağını düşünüyorum. Ara segment olarak bu araç büyük bir eksikliği giderecek. 39+1 koltuklu MD9 hem 20 kişilik hem 30-35 kişilik gruplarda ihtiyacımızı karşılayacak. Ayrıca artık maliyetleri de düşünerek yatırımı yapmanız gerekiyor. Daha küçük midibüs araçlarla yolcu uzun mesafeye gitmek istemiyordu. Büyük otobüslerle de biz zarar ediyorduk. Daha fazla yakıt tüketimi ve işletim maliyeti açısından da yüksek maliyete neden oluyordu. 100 km’de 20 litre gibi bir yakıt tüketimi söyleniyor. Orta segment olarak yer alan bizim maliyetlerimiz için de MD9 emsalsiz bir araç.Bu maliyet avantajı ile ben daha çok MD9 aracın tercih unsuru olacağını düşünüyorum. Aracın performansı, seriliği ve ataklığı konusunda bizi şaşırttı. Biz bu kadar beklemiyorduk. Ayrıca Balkan ülkelerinde yollar daha dar ve virajlı olduğu için MD9 araçların çok uygun olacağını düşünüyorum. Biz MD9 aracımızı hem uzun yol taşımacılığımızda, hem yurtiçi ve yurdışı turlarımızda her rutumuzda kullanacağız” dedi. 

Ön ödemli sistem 2025’in ikinci çeyreğine kadar devam edecektir

Yeni otobüs yatırımları noktasında ön ödemeli sistemli alımların devam ettiğini belirten Murat Arıkan, “Ben bu sistemin 2025’in ikinci çeyreğine kadar da devam edeceğini düşünüyorum. Sektörde ön ödemeli sistem ‘kapama’ olarak adlandırılıyor. Bu enflasyonist ortamda markalar fiyat politikasını belirleyemeği için bu yönde bir sistem oluştu. Ben enflasyonun Eylül ayı sonrasında düşüşe geçeceğini de düşünüyorum” diye konuştu

Turizm de hareketlilik    

Yerel seçimlerin de tamamlanmasıyla birlikte bu yıl turizm de yüksek bir hareketlilik yaşanacağını düşündüğünü ifade eden Arıkan, “Maliyetler yerine oturacak. Pahalılığın da kanıksandığını ve artık seçimlerin de bitmesiyle önümüzde bir engel kalmadı. 4 sene seçim yok ülkede. İnşallah bundan sonra bir sorun yaşanmaz. Biz ekonomik krizlere alışkın bir toplum olduk. Önemli olan coğrafyamız bir ateş çemberinde yer alıyor. Ukrayna’da, Orta doğu da çok büyük sıkıntılar olmadığı takdirde sezonun iyi geceğini düşünüyorum. İncoming de hareketlilik çok büyük olmayacağını çünkü biraz pahalı bir ülke haline geldik. Yerli turiste bir hareketlilik olacak. Bizim ülke olarak en büyük sıkıntımız cari açık. Biz cari açığı azaltmamızda en büyük yardımcı unsur ihracaat ve turizm. Kurların bu seviyesi ile ihracatçı mal satamaz. Kurlar seçimden sonra yerine oturacak ve gün aşırı olarak biraz artışlarla dengeyi bulacak ve artacak” dedi. 

Vize krizi turları çok olumsuz etkileyebilir 

Bu yıl geçtiğmiz yıl gibi Balkan turlarına ilgi çok yoğun. Ama çok ciddi bir vize krizi ile karşı karşıyayız. Uçaklı Balkan turları belki daha yoğun ilgi görebilir. Dışişleri Bakanlığı’nın bu konuya çok hızlı el atması gerekiyor. Vize başvurusu için alınan randevular iptal oluyor. Burada TÜRSAB’ın Dışişleri Bakanlığı ile koordineli bir çalışma yapması gerekiyor. Acenteler Temmuz-Ağustos turlarını satmışlar, paralarını almışlar. Nisan-Mayıs-Haziran ayına randevu almışlar. Ama bu randevular iptal ediliyor. Bu konuda çok büyük sıkıntı va dayatmalar var.  Bu konu bizi çok olumsuz etkileyecek.

Ramazan Bayramını kutlar, bereketli bir yaz sezonu dilerim

Arıkan Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Murat Arıka, sözlerini “Tüm sektör ve sektör paydaşlarımızın Ramazan Bayramını kutlar, kazasız bereketli bir yaz sezonu geçirmesini dilerim” diyerek tamamladı. ■

Murat Arıkan kimdir?

31 yıldır yurt içi ve yurt dışı turizm taşımacılığı sektöründe faaliyet gösteren aile şirketinde 18 yıldır yönetim kurulu başkanlığı yapıyor. İngilizce Ekonomi Bölümü mezunu olan Murat Arıkan, İngilizce ve Yunanca biliyor. Ayrıca şirket merkezinin bulunduğu Edirne/Keşan’da, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini 2 dönemdir yürütüyor. Her zaman, nicelik yerine niteliğe önem vererek, yenilikçi ve dinamik yönetme anlayışı ile hareket ediyor

Yorumlar (1)
Ahmet SÜTCÜ 2 hafta önce
Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı ARIKAN turizm güçlü güvenilir Güleryüz dinamik tecrübeli personel
banner117
15
açık
banner159