Bayraktarlar Merkon’dan Erten Turizm’e Tourismo teslimatı

banner113

Mercedes-Benz Türk bayii Bayraktarlar Merkon, Hatay İskenderun Merkezli olarak turizm taşımacılığı ve acentelik alanında faaliyet gösteren Erten Turizm, Selyus Travel’e 1 adet Tourismo teslimatı gerçekleştirdi.

banner114
TURİZM TAŞIMA 08.10.2022, 13:32 08.10.2022, 18:41 Erkan YILMAZ
Bayraktarlar Merkon’dan Erten Turizm’e Tourismo teslimatı

Erkan YILMAZ-ÖZEL HABER

Mercedes-Benz Türk Pazarlama Merkezi’nde 6 Ekim 2022 tarihinde düzenlenen törenle 1 adet Tourismo Erten Turizm ve Selyus Travel firma sahibi Selim Erten’e teslim edildi. Törende Selim Erten’in yakınları Yılmaz Erten ve Gürkan Sarı’da hazır bulundu.Erten Turizm ve Selyus Travel firma sahibi Selim Erten yeni yatırım ve sektördeki mevcut durumu Taşıma Dünyası’na değerlendirdi. Selim Erten, taşımacılığın baba, amca mesleği olduğunu belirterek açıklamalarına başladı: 1988 yılında babam ve amcam minibüsle taşımacılık yapmaya başladılar. 1998 yılında ise işi biz devraldık. Daha sonra öğrenci ve personel taşımacılığı alanına adım attık. Personel taşımacılığımız 7 araçlık bir filo ile devam ediyor. Bu araçlardan yine 3 adeti Sprinter. Turizm taşımacılığı alanına ise Erten Turizm’i 2003 yılında kurarak adım attık. Seyahat ecenteliğimizi 2015 yılında kurduk. Araç kiralama ve araç yıkama işlerimiz de var” dedi.

Mercedes araçlar ekmek teknesi

Filolarında 3 büyük Mercedes otobüs  ve 2 adet Sprinter araç olduğunu belirten Selim Erten, Mercedes yatırım tercihlerinin nedenini şu şekilde açıkladı: Yatırım yapmamızın en önemli nedeni yeni araçların daha düşük yakıt tüketimine sahip olması. Ben sahada meslektaşlarımızla konuştum. Yeni araçların 22-23 litre seviyesinde yakıt tükettiğini aktardılar. Eğer söylendiği gibiyse diğer eski iki otobüsümüzü de yine 2023’de değiştirmeyi planlıyorum. Mercedes otobüsün diğer avantajları da servis noktalarının çok olması, erişimin kolaylığı ve yedek parça bulunabilirliği. Biz Karadeniz turu yapıyoruz. Ayder’de araç bozulduğu anda sizin servise, onların size ulaşımı çok kolay. İkinci el değeri de her zaman yüksek kalıyor. Mercedes araçlar ekmek teknesi doğrusu bu. Ben yeni aracımla hem fiyatımı yüksek tutacağım, hem de yakıt konusunda kazanç sağlayacağım. Diğer araç 30 litre yakarken bu araç 22 litre yaktığında 8 litre de kazancınız oluyor. 27 lira şu anda mazotun litresi 220 lira para yapar. 1000 Km’de 2200 TL. Ayda 15 bin km yaptığınızda kazancınız çok büyük oluyor. Yeni araç ile ayrıca sanayi derdinden de kurtuluyorsunuz. Bende 2013 ve 2015 model Travego var. Onların ikisini verip 1 tane daha alayım dedim ama aldığımız işler var o yüzden bekletelim dedik” dedi.

Akaryakıt, yedek parça ve siğorta maliyetleri

Bütün taşımacıların en büyük sorununun artan maliyetler olduğuna dikkat çeken Selim Erten, “Mart ayında tur programları hazırlanırken mazot 20 liraydı, ‘ben 30 liradan hesaplayalım’ dedim ve Temmuz ayında 30 lira seviyesine geldi. Şu anda yine o seviyelere doğru gidiyor. Belki de 30 lirayı da geçecek. Öte yandan bizi yedek parça ve sigorta artışları da zorluyor. Bütün bunlara rağmen çok yüksek düzeyde bir yıkıcı rekabette yaşanıyor. Oturup, çözüm bulmak yerine hala eski anlayış ile taşımacılık yapılmaya çalışılıyor. Biz akaryakıt fiyatlarındaki artışı sözleşmelere aylık güncellemeler koyarak çözme yoluna gittik. Çalıştığımız firmalar olumlu baktılar ve bu şekilde yürütüyoruz” dedi.

Otobüsçünün kronik hastalığı

Otobüsçünün kronik hastalığının parasını başkasına para yedirmesi olduğuna dikkat çeken Selim Erten, “Ben yerel acenteler için konuşuyorum. İşini ciddi yapan acenteler için konuşmuyorum. Tura çıkılıyor. Acente 20 bin lira kazanıyor, taşımacı 3 bin lira alıyor. Burada bir mantık hatası var. Sırf işe gideyim, 3 bin lira alayım anlayış çok yalnış. Siz canınızı, malınızı bu işe koyuyorsunuz. Siz 3 bin TL kazanırken başkası 5-6 kat fazla para kazanıyor” dedi.

Yabancı turist için değil ama yerli turist için sıkıntı var

2022’nin turizm açısından ilk 9 ayının iyi geçtiğini ve 2023’ün de güzel göründüğüne dikkat çeken Selim Erten, “Kurdaki yükseliş nedeniyle yabancılar için ülkemiz cazip. Ama enflasyon ile gelir kaybına uğrayan yerli turist için sıkıntı görünüyor. Ocak ayında maaşlara yapılacak zam önemli. Personel sıkıntısı var. Bir otobüs şoförüne en az 11 bin TL aylık ödenmesi gerekiyor. Ben duyuyorum hala sahada 5 bin lira, 7 bin lira ile çalıştırılanlar var. Bu ücretleri verip sonra şoförden şikayet etmek doğru değil. Önümüzde belirsizlikler var. Allah herkesin yardımcısı olsun” dedi.

Bayraktarlar Merkon ile diyalogumuz çok iyi

Bayraktarlar Merkon her zaman iyi bir diyalog süreci yaşadıklarını belirten Selim Erten, “Sayın Cezmi Ağırtaş, sağolsun her süreçte yakından ilgilendi. Fabrikadan aracı teslim alana kadar hep diyaloj içinde olduk. Hatta aracı alıp İskenderun’e akşam gelirken, aradı ve nasıl buldunuz, diye de sordu. Merkon’dan çok memnunuz” dedi.

Turizm aracı personel taşıması da yapabilmeli

Mevzuat açısından da bu işe ya belediye baksın, yada Ulaştırma Bakanlığı. Mevzuatlar birbiri ile çakışıyor. Eskiden gelirler daha yüksekti. Daha kolaydı. Ama artık işler çok daha zor. Daha iyi tasarruf yapmalıyız. Her işe ayrı araç bir tahsis edemezsiniz. Turizm arabasıyla personel servisi çekilebilmeli. Personel servisi olanda turizme gidebilmeli. Öğrenci taşımacılığı ayrı. Ülkemizde çok evrak kalabalığı var. Çok sayıda belge almak zorundasınız.

Sigorta maliyeti

Yeni aracın sigorta maliyetini de Selim Erten şu şekilde açıkladı: Biz diğer aracın sigortasını aktardığımız için o aracın indirimini kullandık 15 bin TL. Kaskosu da 105 bin TL çıktı. Toplamda 120 bin liraya mal oldu. Yoksa 200 bin TL’yi bulacaktı.”

Yeni Tourismo hayırlı, uğurlu olsun

Erten Turizm ve Selyus Travel’e Tourismo teslimatı gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını ifade eden Bayraktarlar Merkon Otobüs Satış Müdürü Cezmi Ağırtaş, “Turizm taşımacıları bu zorlu ekonomik ortamda ülkemize katma değer sağlayan en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Erten Turizm’de bölgesinde işini iyi yapmaya çaba gösteren firmalar arasında. Yeni Tourismo’nun Erten Turizm’e, Selyus Travel’e hayırlı, uğurlu olmasını ve bol kazanç getirmesini diliyorum. İşbirliği sürecimiz önümüzdeki süreçte de devam edecek” dedi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159