Kaptanların çalışma şartları ve ekonomik koşulları düzelmez ise; Yeni kazalar yaşanacaktır!

banner113

Turizm Taşımacıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Öksüz: Kaptanların çalışma şartları ve ekonomik koşulları düzelmez ise; Yeni kazalar yaşanacaktır!

banner114
TURİZM TAŞIMA 08.09.2022, 15:18 08.09.2022, 15:24 Taşıma Dünyası
Kaptanların çalışma şartları ve ekonomik koşulları düzelmez ise; Yeni kazalar yaşanacaktır!

Gaziantep ve Mardin’de yaşanan iki trafik kazasının sonuçlarının çok ağır ve üzücü olduğuna dikkat çeken Turizm Taşımacıları Genel Sekreteri Mehmet Öksüz, “Yaşanan kazaların ardından birçok değerlendirme yapıldı. Ancak yıllardır söylediğim ve kamunun da, meslek örgütlerinin de firma sahiplerinin de dikkatini çekmek istediğim konu, kaptanların ağır çalışma şartları ve ekonomik koşulları iyileştirilmediği takdirde bu üzücü kazalar yaşanmaya devam edecek. Yeni bir kazada yine herkes bir şeyler söyleyecek ama hiçbir şekilde sonuç değişmeyecek” dedi. 

Söyleşi: Erkan YILMAZ

Ülkemiz 20 Ağustos 2022 Cumartesi günü Gaziantep ve Mardin’de yaşanan kazalarla sarsıldı. İki kazada 36 can kaybı olması çok büyük üzüntüler oluşturdu. Yaşanan kazalara yönelik birçok yetkili değerlendirmelerde bulundu. Kaptanların ağır çalışma şartları ve ekonomik koşulları düzeltilmediği takdirde büyük kazaların yaşanacağına yönelik uyarıları da Turizm Taşımacıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Öksüz sık sık gündeme getirdi.  

Kaptanlar yorgun yola çıkıyor

Kaptanların ağır çalışma şartları nedeniyle yorgun olarak yola çıktığına dikkat çeken Mehmet Öksüz, “Kaptanların sefer öncesinde dinlenmelerine yönelik koşulların oluşturulması noktasında sık sık uyarılarımızı yaptık. Taşıma Dünyası’nın arşivine baktığınızda bu yönde uyarılarımızı okuma fırsatı bulabilirsiniz” dedi. 

Ücretler yeterli değil

Ağır bir ekonomik krizin de yaşandığını, asgari ücrette artışların da olduğunu belirten Mehmet Öksüz, “ Ama bu ekonomik koşullar çerçevesinde kaptanların aldıkları ücretler düşük kalıyor. Parasal sıkıntılar içinde olan bir insanın bir araç üstünde saatlerce yol gitmesi çok sağlıklı sonuçlar tabi ki doğurmaz. Bu işi yapan kaptanların nispeten daha iyi ekonomik koşullarda çalışması gerekiyor. Tabii ki firma sahipleri de yeterli ücreti vermek isteyecektir. Onları da ekonomik şartlar zorluyor. Ama yaşanan bir kaza sonrasında yaşanan can kayıplarını ve firmanın düşeceği durumu düşündüğünüzde kaptana daha iyi ücret verilmesi gerekliliği sonucu çıkacaktır” dedi.

Denetimler ve cezalarda yetersiz kalıyor  

Denetimlerin ve cezalarında yetersiz kaldığına dikkat çeken Mehmet Öksüz, “Bir kere kaza sonrasında hemen 5-10 günlük yoğun bir denetime çıkılmasının çok da önemli bir kazanımı yok. Bir süre sonra yine kamu denetimi gevşettiğinde özensiz ve kontrolsüz şekilde araç kullanımı devam ediyor. Denetimi doğru süreçlerle yapmak ve sürücüleri hata yapmaya korkutacak şekilde caydırıcı cezalar uygulanmalı. Yapılan hatanın yüksek bir cezası olacağını bildiğinde sürücü daha dikkatli olabiliyor. Kaptanlara eğitimlerin de yeterli olduğunu düşünmüyorum. Çok daha sıkı eğitimler verilmeli. Avrupa’da sürücülerin geçtiği eğitim süreçleri çok daha ağır” dedi. 

Kaza sonrasında çevre güvenliği 

Yaşanan iki kazanın da en önemli sonucunun kaza sonrası çevre güvenliğini almada yetersiz kalınması olarak ortaya çıktığını belirten Mehmet Öksüz, “ Bir kaza sonrasında çevre güvenliğinin alınması noktasında yetersiz kalınıyor. Eğer gerekli önlemler alınsa can kaybı ve yaralanmaların çok daha az olması mümkün olabilirdi. Bir kaza sonrasında yardıma koşan yüzlerce insan oluyor. Tabi iyi niyetle atılan bu adımın kötü sonuçları da olabiliyor. Bu noktada çevre güvenliği noktasında çok ciddi eğitimlerin verilmesi gerekiyor” dedi. ■

Yorumlar (1)
Cemalettin Bıyık 1 yıl önce
Mehmet bey güzel tespit ama tüm araç sahiplerinin gözü doymuyor. Hala düşük ücret veren var .Sosyal şartlar düzeltilmeli Bu toplantılara şöförlerden alın bizlerde sorunlarımızı anlatalım .Patronlar nasıl istiyorsa o şekilde yapılıyor. Bu iş kolay bir iş değil sizde bu işten gelen mirisi olarak konuya hakimsiniz . Çok sorunlar var . Anlatmaya kalksam zaman yetmez yazmaya kalksam sayfa yetmez. Bizi şoför olarak görenlerin biraz vicdanı sızlamıyor. Tirilyonluk Otobüsler altımızda ama hakkımızın ödenmesine gelince çalışırsan çalış çalışmazsa çalışan var denip işten atılıyor .Veya mahkemelik oluyor .Bizlerin sorunlarını biliyorsunuz ama birde Bizden dinlemeniz de fayda var. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz .Sigortaların düşük ödenmesi, fazla çalışma bedelleri ödenmiyor. Turizm de sorunlar çok birde Bizden dinleyin Rehberlerden sorun acentelerden sorun Otellerden sorun .Bunları bizden dinleyin. Saygılar Mehmet bey ... Turizm de çalışıp haksızlıkları dile getirmek isteyen kaptan Cemalettin Bıyık
banner117
15
açık
banner159