Turizm taşımacısı zor günler yaşıyor

banner113

Turizm Taşımacıları Derneği (TTDER) Yönetim Kurulu gündemi değerlendirdi. yönetimi toplandı. 7 turizm taşımacısı firma sahibine, yaşanan gelişmelerin yansımalarını sorduk. Yüzde 30’dan, yüzde 75’lere kadar varan iş azalması yaşayan firmalar var.

banner114
TURİZM TAŞIMA 03.08.2015, 11:57 03.08.2015, 12:17 Taşıma Dünyası
Turizm taşımacısı zor günler yaşıyor
RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ

TTDER yönetimi toplandı


Turizm Taşımacıları Derneği yönetim kurulu üyeleri, 30 Temmuz Perşembe günü dernek binasında yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirdi. TTDER Başkan Yardımcısı Mehmet Öksüz’ün başkanlığını yaptığı toplantıya; yönetim kurulu üyeleri Mehmet Katırcıoğlu, Seyit Ali Özdamar, Engin Başaran, Hayati Öner, Aydın Opçin, Fatih Çolak, Şevket Ak, Hüseyin Satır katıldı. TTDER yönetimi, TOBB’da gerçekleşen Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclis toplantısını değerlendirdi.
Turizm taşımacısı zor günler yaşıyor

7 turizm taşımacısı firma sahibine, yaşanan gelişmelerin yansımalarını sorduk. Yüzde 30’dan, yüzde 75’lere kadar varan iş azalması yaşayan firmalar var. 

Son dönemde ülkemizde yaşanan terör olayları, ekonomik gelişmeler, siyasi istikrarsızlık ülke ekonomisini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Turizm sektörü de terör olaylarından yoğun şekilde etkileniyor. Avrupalı turistler ülkemize yönelik planladıkları tatil programlarını iptal ediyor. İç turizm noktasında küçük iyileşmeler yaşanan gerilemeyi telafi etmeye de yetmiyor. Öte yandan İstanbul’da bir süre önce servis araçlarına yönelik esen plaka tahdidi rüzgarı ise yatırım süreçlerini de etkilemiş durumda. Tahdit belirsizliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin yol güzergah izin belgesini uzun süredir vermemesi hem yatırım yapmak isteyen firmaları hem de otomotiv üreticilerini etkiliyor. ■



YÜZDE 50-60 DÜŞÜŞ 

Mini Tur firma sahibi Mehmet Öksüz: Terör olayları bütün ekonomik faaliyetleri etkiledi. İş hayatı bitti şu anda. Sadece terör de değil, plaka tahdidi açıklaması oldu, ÖTV alınmayacak denildi; herkes beklemeye başladı. Bunun ardından terör başladı. İşler yüzde 50-60 azaldı. Yunanistan’da kriz var. Onların fiyatları Türkiye’ye göre bedava. İspanya da öyle. İç turizmde bir hareketlilik var. Doğu turları bitince Karadeniz’e yönelim arttı. Ancak orada da Rusya’ya giden çok. Bütün herkes Rusya’ya bırakıyor parasını. Geçen yıl 4 milyon TL fatura kesmiştik, şu anda 2 milyon TL fatura düzeyinde değiliz. Bir yandan araç almak istiyorum, ancak güzergah izin belgesi verilmiyor. Şimdi plaka tahdidine yönelik rant beklentisi çok büyük. Galericilerle eski araba kalmadı. Herkes bu beklentiyle eski arabalarla doldurdu garajını. İnternet artık seyahat tercihlerini de değiştirdi. Turistler kentiçinde, ulaşımı, yemek ve otel kalma planlamasını artık yapabiliyor.  


Aker Turizm ve Derya Tur ortaklarından Şevket Ak:

Bu son terör olaylarından önce Rusya ekonomisindeki kriz, turizmi etkiledi. Şimdi, Avrupa, Yunanistan’a para yardımı yapıyor, bu parayı çıkartmak için Avrupalı turistler Yunanistan’a yönlendirilecektir. Bunu göreceğiz. Benim daha büyük korkum şuydu. Drahmi’ye geçip de büyük bir devalüasyon yapsaydı turizmi daha da ileriye taşırdı. Bizde turizmin ilerlememesinin en büyük nedeni, turistlerin mutlu şekilde para harcamaması, bunu sağlamak gerekiyor. Turisti kandırarak ona hakkından daha fazla para ödeterek ilerleyemeyiz. Türkiye’den Yunanistan’a ve diğer ülkelere giden vatandaş sayısında çok büyük artış var. Türkler de çok daha ucuz harcamayla Yunanistan’da kalabileceklerini gördüler. Türkiye’de taşıma ücretleri Avrupa’ya göre ucuz. Ama taşıma şartları dikkate alındığında yine de pahalı. Turizm firmalarının tek destek alabileceği alan nakliye. 2005’ten beri taşıma fiyatları artmadı. Ancak akaryakıt fiyatları sürekli arttı. Şimdi yurtdışından gelen turist azalınca oteller mesaj yağdırmaya başladılar. Daha önce neredeydi bunlar? Şu anda faal çalışan 80 dolayında araç var. Kiralık araç sayısı da düştü. Turizmde beş seneden fazla bir süredir kiralık araç sayısı azalıyor. ‘Şehirlerarasından turizm taşımacılığına yönelim artıyor’ deniliyor, ama bu da gerçek dışı. Artık mevzuat ve şartlar özmal kullanımını zorluyor. Yeni yatırımı mecburen yaptık ama umarım iyi olur. 

İstanbul’da tahdit istemeyen iki kurum vardı. Biri İSTAB diğeri İTO. Bunlar daha önce istemiyordu, ama şimdi istiyorlar. UKOME’de sektörümüzü temsil edecek kimse yok. Bürokratlar var. 5 bin aracın çalıştığı yerde tahdit uygulamak ile 50 bin aracın çalıştığı bir ilde tahdit uygulamak arasında çok büyük fark var. İstanbul’da yeni bir arabaya yol kağıdı vermemek olacak bir şey değil. Bir taraftan 10 yaş sınırı koyuyorsun, öbür taraftan yeni araca yol belgesi vermiyorsun. Tahdit eğer esnafa kazandıracaksa isterim, ama hiçbir yerde esnaf kazançlı çıkmayacak. Plakanın yüksek değere sahip olması ne demek? Plakanız 600 bin liraya çıktı, siz de aracınızı sattınız. Tekrar alma şansınız var mı? Esnaf olarak kazandınız mı, kaybettiniz mi? Girdiğiniz işin ne olacağı belli değil. Şimdi, benim elimde 100 araç var, ben 100 araca plaka alacaksam bu iş zaten baştan yanlış olacak. İstanbul’daki ellerindeki sayıya göre alırsa zaten bu iş yapılmaz. Esnafın kaybetmeyeceği bir sistem getirilmesi lazım. Tahdite yönelik bir söz verildiği için gelecek, ama nasıl gelecek belli değil. Birilerini yakacak, yıkacak bir şeyler olacak. Tahdit olan yerlerde esnafın en az yüzde 60’ı kaybetmiştir bana göre. 



GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 75 DÜŞÜŞ

Duse Turizm firma sahibi Aydın Opçin:
Biz de geçen yıla göre işlerin yüzde 75 eksiğindeyiz şu anda. Hükümetin kurulma sürüncemesi, Çin Uygur meselesi, Rusların ekonomik krizi ve bunun üstüne terör olayları turizmi çok olumsuz etkiledi. Biz ağırlıklı olarak Almanlarla çalışıyoruz. İkinci dönemde öngördüğümüz 200 tur varken şu anda 80 civarına düştü. İç turizme hitap edecek aracımız yok. Öyle hazırlamadık kendimizi. Koltuk arkası tv gerekiyor. Çok konforlu araç talepleri oluyor. Verilen paralar bunu karşılamıyor. Onun için sıcak bakmadım. Şu anda filomuzda 21 araç var. Yeni yatırım, şu andaki şartlarda zor. 2016’da duruma göre yatırım planı yaparız. Bu sene kiralık araçlarla çalışma imkanımız da olmayacak, çünkü potansiyel zaten var olan araçları karşılamıyor. Geçen yıl en az 30 araç çalışıyordu. Bu yıl, birinci dönemde 4 araç çalıştırdık. En az 20 tane gerekirken iki tane ancak devam eder.



YÜZDE 40 ALTINDA ÇALIŞIYORUZ 

Midi Tur firma sahibi Engin Başaran: Baş aşağı bir düşüş var. Geçen yıla göre sezon çok kötü. Birinci sezon tatsız geçti zaten.  Bizim normal yabancı turist sezonumuz iki bölüm. Birisi Nisan-Mayıs Haziran, öbürü de Eylül ayına kadar giden kısım. İkinci bölüm de pek iyi gözükmüyor. Avrupa’nın durumu da etkiliyor. Yaşanan ekonomik gelişmeler sonrasında Avrupalı turistler de tura çıkmakta zorlanıyor. Ben geçen seneye göre yüzde 40 daha altında çalışıyoruz. Bu yıl araba kiralamadık. Şu anda 12 araba ile çalışıyoruz. Geçen yıl 20 dolayında araç ile çalışmıştık. 



İÇ TURİZM HAREKETLİ 

Öner Turizm’in sahibi Hayati Öner:
İşlerimiz düştü. Acenteler grupları getiremeyince biz de olumsuz etkileniyoruz. Yüzde 40 daha az seviyede çalışıyoruz.  Bu yıl araç kiralayamadık. İç turizmde biraz da olsa artış yaşandı. Oteller yabancı turistler ile dolmadığı için iç turizme yönelme oldu, b öyle bir potansiyel doğdu. Bu yüzde 40 olarak telafi edilmedi tabii, yüzde 10 civarında bir hareketlilik var. Firmada 32 aracımız var. Terör nedeniyle Doğu turlarının yerini Karadeniz aldı. İç turizm yapan firmalar olarak biz, bu yılı yurtdışı odaklı çalışan firmalara göre biraz daha iyi kapatabileceğiz. Ayrıca Balkan turlarına da büyük bir ilgi var. Yeni araç yatırımı yaptık. Cityliner aldık. Araçlardan memnunuz. Önümüzdeki süreçte neler olur: 2016’da çok kaygan bir zemin olacak. Hangisi ne fiyattan çıkacak, bu önemli. Temsa ne çıkartıyor, Mercedes ne çıkartıyor, MAN neler yapacak? Bu kaygan zeminde hangisine yöneleceğiz, bunu bilmiyorum. Ama yeni yatırım olmazsa olmuyor. Bizim açımızdan iyi olacak, buna inanıyorum.



ALMANLAR DOĞU TURLARINI İPTAL ETTİ 

Lider Turizm sahiplerinden Seyit Ali Özdamar:
Geçen yıla göre yüzde 30 oranında bir iş azlığı var. Sektörümüzü etkileyen gelişmelerden biri de Çin hadisesi oldu. Uygurlara yapılanlara tepki gösterenler Çinli diye Uzakdoğulu turistlere saldırınca orada bir sıkıntı oldu. Benim daha önce çalıştığım Studios firması, bu aybaşı itibariyle Doğu turlarını tamamen iptal etti. 50 dolayında iptal oldu diye düşünüyorum. İlk dönemde Antalya’da zaten Rus pazarında sıkıntı vardı. İkinci dönemde de Güneydoğu ve Doğu Anadolu turları sıkıntılı. Sıkıntılı derken tamamen bitecek gibi görünüyor. İç turizmde sıkıntı yok. Şu anda otobüsçüyü ayakta tutan iç turizm. Türkiye’den Balkan turlarına yönelik çok ciddi bir artış var. Araçlarımızın bir kısmı Balkan turlarında. Folklor grupları var. Hepsi birleşince yurtdışı hareketli oldu. Şu anda 10 araç ile çalışıyoruz. Geçen yıla göre yüzde 30 daha az araçla çalışıyoruz. Yeni yatırım konusunda bu işi yaptığınız sürece yeni yatırımları da yapmak zorundasınız. 


KARADENİZ TURLARI ÇOK CANLI 

Alfa Turizm’in sahibi Fatih Çolak: Doğu turlarının da iptal olduğunu gördüğümüz için İstanbul içinde bile gelen turist sayısında etkilenme var. Araplar İstanbul’a geliyor ama Avrupalı turist taşıdığımız acente mevcut turları da iptal ediyor. Geçen yıla göre benim çalıştığım acente oranında yüzde 20 azalma var. Filomuzda kiralıklarla birlikte 15 araçla çalışıyoruz. Kiralık araçları filomuzdan çıkarttığımız oluyor. Potansiyel düştü çünkü. 

Karadeniz turları çok canlı. İstanbul’a oranla oradaki artış çok fazla. Bütün tur gruplarını Araplar oluşturuyor. Bütün camlarda Arapça afişler. Bir tane site var sadece Araplara hizmet veriyor. Türk almıyorlar o siteye. Sadece apart olarak kullanılıyor. Yaklaşık 150 daire var. Sadece Araplara kiralanıyor. 

PLAKA TAHDİDİNİ İSTEMİYORUM 
Yeni araç yatırımı planımız var. Okul taşımacılığı yaptığımız için 2 araç alacağız. Belediye güzergah izin belgelerini vermeye başladı. Ben plaka tahdidi istemiyorum. Gerek yok. Kendileri yatırım yapmış, birçoğu filosunu doldurmuş. Şu anda uygun fiyata çalışsınlar, tahdide gerek yok. Bireyseller plaka tahdidini daha çok istiyor. Artık firma sahipleri de istiyor. Filosunu doldurdu, yol belgelerini önceden aldılar. Organizasyonu onlar yaptığı için bütün ortam hazır. Artık çıkabilir. Bu olacaksa olacak, ama birileri ortamı hazırlayıp olacaksa, olmamalı bence. 





Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159