U-ETDS taşımacılığı değiştirecek, buna hazır olunmalı

banner113

Turizm Taşımacıları Derneği sorunlarını konuştu: U-ETDS taşımacılığı değiştirecek, buna hazır olunmalı.

banner114
TURİZM TAŞIMA 26.11.2018, 10:19 26.11.2018, 10:40 Taşıma Dünyası
U-ETDS taşımacılığı değiştirecek, buna hazır olunmalı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın hayata geçirmek istediği U-ETDS’de bilgi girme zorunluluğu 1 Ocak’a ertelendi. Ancak turizm taşımacıları hala yolcu bilgilerinin nasıl girileceği, bu bilgilerin nasıl kontrol edileceği konularında endişe taşıyor. U-ETDS’nin taşımacılığı değiştireceği vurgusunun yapıldığı toplantıda, sistemin getireceği değişime de hazır olunması gerektiği de ifade edildi. 

TTDER üyeleri 22 Kasım Perşembe günü, eski TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy’un da katıldığı toplantıda bir araya geldi. TTDER Başkanı Sümer Yığcı, 2018’in sonuna yaklaştıklarını belirterek, 2019’un sektöre hayırlar getirmesini diledi. İşlerinin hizmet sunmak olduğunu vurgulayan Yığcı, “Biz hem kaliteli hizmet sunmak hem de bunun karşılığında iyi para kazanmak istiyoruz. Sektörde birlik ve beraberlik içinde çalışmak, hizmet üretmek çok önemli” dedi. U-ETDS’nin yılbaşına kadar ertelendiğine de dikkat çeken Sümer Yığcı, “Bu sistemin yılbaşından sonra da ertelenmez diye bir kural yok. Yine ertelenebilir. Bakanlık bunu yumuşattı. Bakanlık otobüsçü ile beraber. Bizim taleplerimizi yavaş yavaş karşılıyor. Ama güvenlik açısından da kimin taşındığının bilinmesi isteniyor. Sektör mensuplarımızın telaş etmemesi ve sakin olması gerekiyor” diye konuştu. 

Zor bir süreçten geçiyoruz 
TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, sektörün zor bir süreçten geçtiğini belirterek, “Maliyetlerimiz her geçen gün ağırlaşıyor.  Bunun altından kalkmak mümkün değil. Bir turizm taşımacısı İstanbul’dan Ankara’ya grup götürüyor. Orada ceza kesiliyor. Neden? Bbelediyeden turizm belgesi alması gerekliliği. Bir turizm taşımacısı, her il belediyesinden bir belge mi alacak? Buna ne zamanı ne de imkanı var. Mevzuatlar arasındaki çelişkinin giderilmesi gerekiyor. 2019 zor bir yıl olacak. U-ETDS ile ilgili birçok toplantı gerçekleştirdik. Ama taşımacılar bu toplantılara ilgisiz kaldı. Biz bu sistemde sorumluluğun acentelerde olması gerektiğini vurguladık. Acente liste vermezse taşımacı bunu sisteme giremez. U-ETDS korkulacak bir sistem değil. Artık eski sistemlerle çalışmak mümkün değil. Tüm sektörler akıllı sistemlerle çalışmaya yöneliyor. Akıllı sistemlerle çalışmadığınızda geleceği kavrama imkanınız olmayacak. Eskiye dönüş yok” dedi.

Bilgilerin kontrolü sağlanabilir mi?


TTDER Genel Sekreteri Mehmet Öksüz, yolcu bilgilerinin doğru şekilde girilmesinin zorluğuna dikkat çekti: “Liste bize verildi. Listenin doğruluğu nasıl kontrol edilecek? Şoför tek tek yolcuların pasaportuna da mı bakacak? Bunun uygulanması çok zor olacak.” 

Kolektif taşımayı engeller


TTDER Yönetim Kurulu Üyesi Nusret Ertürk, U-ETDS’nin ortak taşımayı engellediğini belirterek, “Acente bizim işverenimiz. Bir gemi işinde, bir firmanın 100 otobüsü sağlaması mümkün değil. Daha önceden bir şekilde bu iş çözülüyordu. Ama şimdi bu işi alan firma sadece kendi özmal araçları ile ilgili bilgileri girebilecek. Diğer araçlardaki bilgileri kim alıyorsa o girecek. Bu sistem kolektif taşımayı engelliyor” dedi. 

Turizm belgesi 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 5 aydır turizm belgesi vermediğini belirten Ertürk, “UKOME kararını mahkemenin durdurmasına bu neden oldu. Yeni bir belge düzenlemesi yapılması gerekiyor. Toplantılar yapıldı. Biz de katıldık. Bizim talebimiz D2 belgesine sahip işletmeler her yerde bunu yapabilmeli. Belediyelerden izin almaması gerektiğini savunduk. Onlar, ‘5216 Büyükşehir Yasası ve 2918 Trafik Kanunu bize bu hakkı veriyor’ diyorlar. En son bir ay önce yapılan değişiklikle belediden izin alma zorunluluğu daha da güçlendirildi. Biz buna tepki gösterdik” dedi. 


Söz firma sahiplerinde... Söz firma sahiplerinde... Söz firma sahiplerinde... 

U-ETDS bizi zorlayacak

Cemil Çevik (Özen Tur): 32 yıl bu sektörün her kademesinde çalıştım. Şoförlük yaptım. Daha sonra firma sahibi oldum. 45 araba ile hizmet veriyoruz. U-ETDS çok önemli sorunlar yaşatacak. Çünkü bu sisteme bilgileri girecek yetişmiş elemanımız yok. Bu sisteme bilgileri yanlış girdiğimizde resmi evrakta sahtecilik olacak. U-ETDS, turizm taşımacılarına otogar sistemini getiriyor. Biz düzenli saatlerde sefer gerçekleştirmiyoruz. 

U-ETDS acentelerin işi 

Engin Sezen (Sezen Tur): Toplantılar oluyor, ama birçok arkadaşımız yeterli ilgi göstermiyor. Burada Sayın Nusret Ertürk’e gösterdiği çabalar için teşekkür ediyorum. U-ETDS bizden daha çok TÜRSAB’ın konusu. Biz onların taşımacısıyız. Yolcu bilgilerini TÜRSAB acenteleri vermek zorunda. Biz fiyatlarımızda yine dövize dönmek durumundayız. TL ile bu maliyetlerimizi karşılamak mümkün değil. 

Kişisel bilgilerin korunması 

Ömer Demirci (Rena Tur):
U-ETDS ile ilgili olarak öncelikle Sayın Taşkın Arık’a teşekkür etmek istiyorum. Çok ciddi çalışmalar yürüttü. Biz isim listesini girme konusunda personel temin ettik, ama bu isim listesi bir yere aktarıldığında ne olacak? Kişisel bilgilerin korunması hakkında düzenleme de var. Bu konuda biz de derdimizi anlatalım. Biz niye konuşmaktan korkuyoruz? Dertlerimizi gündeme getirmemiz şart. Biz acenteye teminat mektubu veriyoruz ama biz niye onlardan istemiyoruz? 

Taşımacılık değişecek

Taşkın Arık (TÜRSAB Karayolu Ulaştırma, Taşımacılık ve Araç Kiralama İhtisas Başkanı - System Transport):
U-ETDS, Ulaştırma Bakanlığı’nın hayata geçirdiği bir sistem. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu sistemi getirmediği için taşımacılardan bu bilgilerin istendiği söylendi. Acenteler konusunu biz belirli bir seviyeye getirdik. Bu konuda TÜRSAB ve Kültür ve Turizm Bakanlığı da aynı düşünüyor. Yalnız bu süreçte bizim daha aktif olmamız gerekiyor. Biz bu bilgilerin kişisel bilgilerin korunması düzenlemesine de aykırı olduğunu söyledik. U-ETDS öyle de böyle de olacak. Personelinizi sigortasız çalıştıramayacaksınız. Faturasız iş yapamayacaksınız. Maliyetlerinizi de buna göre oluşturacaksınız. 2019’da sistem tamamen değişiyor. Buna kanalize olmamız gerekiyor. Turizm taşımacıları artık örgütlenme anlamında daha büyük bir yapıya dönüşmeli. Birlik haline veya federasyon veya konfederasyona gidilmeli. 

Standart oluşturalım

Salim Zeki Çalıkıran (Çalıkıran Turizm):
Çalışma sistemini kendi içimizde doğru yapmamız gerekiyor. Hizmetimize bir standart getirmemiz şart. Yoksa bu artan maliyetlerle iyi şoför bulma, işimizi iyi yapma imkanı kalmayacak.

Geleceği yönetme 

Kerem Çoban (Via Transport Servis Genel Müdürü): TÜRSAB tarafında, belediye ile TUDES ve U-ETDS’nin entegreli çalışması için bir çalışma yürütülüyor. Çok büyük sermaye sahibi olan şirketlere sahibiz. Ama sürücüsüz araçlara yönelik bir fikrimiz yok. Personel maliyetinden bahsediyoruz ama sektörün bir yazılımı yok. Derneğin dijital konularında çalışma yürütecek bir alt komisyonu yok. Bunlara çözüm üretmeden geleceği yönetme şansımız da yok.

Yol belgesi vermiyorlar 

Hakan Bal (Ayçin Turizm): Belediyenin turizm belgesi vermemesi nedeniyle iki aracım bağlandı. Bütün kuralla uyum sağlamışız, ama sistem kapalı, belge vermiyorlar. Çalıştığımızda da mağdur oluyoruz. 

Hesaplarımızı iyi yapmak durumundayız

Başaran Ulusoy (Başaran Tur): Artık bıçak kemiğe dayandı. 0,75 faiz oranlarıyla aldığımız araçları bugün, 2.07 faize rağmen alamıyoruz. Üreticiler, finansman şirketleri ile imkanlar sunuyordu o da kalmadı. Maliyetlerimiz de çok arttı. Biz de bu işin altından kalkamıyoruz. Oğlum, ‘ben bu işi yapmayacağım’ diyor.  Alın teri gitti, akıllı teknolojiler geldi. Kongre merkezlerimiz yapıldı, ama kongre için gelenler azaldı. 2018’de 28 gemi geldi. 2019’da 31 gemi gelecek. 2020’de ancak bu sayı artacak. Seyahat acenteleri de taşımacılar da iyi hesap yapmak durumunda. Bugün seferi yapabilsen de yarın yapmak mümkün olmayabilecek. Kimse bu işin altından kalkamaz. 80’li yıllarda bu işi yapan şahıs olarak azdık, araba çoktu. Bugün şahıs çok, araba az. Seyahat acenteleri ya araba alacak ya da taşımacılarla anlaşmak durumunda olacak. U-ETDS’nin çıkış noktası güvenlik. Bu konuda Bakanlık ile görüşmeye devam etmeliyiz. 2019 ve 2020 taşımacılar için ayakta kalma yılıdır.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159