Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Ağır Nakliyeciler Derneği (AND), Yük Mühendisliği Birliği (YMB), Likit ve Dökme Ürün Taşımacıları Derneği (LİKİTDER), Gümrük Müşavirleri Derneği (GAİD), Forklif Kiralama ve İstifleme Derneği (EAND) ve TÜMKONTEYNER Lojistikçiler Derneği Avrupa sınır kapılarında 16 kilometreye ulaşan TIR kuyrukları ve 6–7 günü bulan bekleme sürelerine karşı ortak açıklama yaptı. Dokuz kuruluş, Schengen bölgesinde uygulanan 90/180 gün kuralının uluslararası taşımacılık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek Avrupa Birliği’ni kalıcı çözümler üretmeye çağırdı.**

Açıklamada, bazı Avrupa sınır kapılarında TIR kuyruklarının 16 kilometreye, bekleme sürelerinin ise 6–7 güne ulaştığı belirtilerek, bu durumun ihracatçıların maliyetlerini artırdığı, teslimat planlarını bozduğu ve sürücülerin çalışma koşullarını ağırlaştırdığı ifade edildi.

90/180 gün kuralı taşımacılığı aksatıyor

Meslek örgütleri, Schengen bölgesinde uygulanan 180 gün içerisinde 90 gün kalış hakkının profesyonel sürücüler açısından önemli sorunlara yol açtığını belirtti.

Tehlikeli madde taşımacılığında yeni ceza tarifesi
Tehlikeli madde taşımacılığında yeni ceza tarifesi
İçeriği Görüntüle

Sınır kapılarındaki beklemelerin yanı sıra yükleme ve boşaltma işlemlerinde geçen sürelerin de sürücülerin kalış hakkından düşüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, bu nedenle sürücülerin sonraki seferlerinde kullanabilecekleri sürenin azaldığı vurgulandı.

Ortak açıklamada, “TIR sürücüsü turist değildir. Türkiye ve Avrupa’nın ticaretini taşıyan sürücülere, mesleklerine uygun bir vize ve kalış rejimi sağlanmalıdır”** ifadelerine yer verildi.

Türkiye’nin ihracatı ve Avrupa’nın üretimi etkileniyor

Meslek örgütleri, sınır kapılarında yaşanan gecikmelerin yalnızca Türk taşımacılarını değil, Avrupa'daki üreticileri, alıcıları ve tüketicileri de etkilediğini belirtti.

Türkiye'den Avrupa'ya gerçekleştirilen taşımaların Avrupa merkezli üreticilerin tedarik zincirlerinin de parçası olduğuna dikkat çekilen açıklamada, gecikmelerin üretim planlarını aksattığı ve tedarik maliyetlerini artırdığı ifade edildi.

Sürücüler insanca çalışma koşulları istiyor

Ortak açıklamada, sınır kapılarında günlerce beklemek zorunda kalan sürücülerin yaşadığı zorluklara da dikkat çekildi. Sürücülerin ailelerinden uzakta, araçlarında beklediği, dinlenme, beslenme ve temel ihtiyaçlarını karşılama imkânlarının sınırlı kaldığı belirtilerek güvenli ve insanca çalışma koşullarının sağlanması gerektiği vurgulandı.

Avrupa Birliği’ne çözüm çağrısı

Meslek örgütleri, profesyonel sürücülere uygun vize ve kalış rejimi oluşturulmasını, sürücülerin kontrolü dışındaki beklemelerin çalışma imkânlarını tüketmemesini, sınır kapılarında personel ve işlem kapasitesinin artırılmasını, dijital sistemlerle geçişlerin hızlandırılmasını ve güvenli bekleme alanları oluşturulmasını talep etti.

Açıklamada, güvenlik kontrollerinin gerekli olduğu ancak işlemlerin makul sürelerde tamamlanmasının da zorunlu olduğu belirtildi.

“Türkiye ve Avrupa’nın ticareti daha fazla bekleyemez”

Ortak açıklamanın sonunda, sınır kapılarında yaşanan sorunların hem Türkiye hem de Avrupa ekonomisine zarar verdiği belirtilerek, **“Kilometrelerce kuyruk, ortak ekonomik kayıptır. Günlerce bekleyiş, ticaretten ve insan hayatından çalınan zamandır. Türkiye ve Avrupa’nın ticareti daha fazla bekleyemez”** denildi.

Meslek örgütleri, uluslararası ticaretin önündeki engellerin kaldırılması için çözüm taleplerini kararlılıkla sürdüreceklerini bildirdi.