15.01.2018, 12:37

Bitlis ve Muş’ta örnek çalışma

Geçen hafta hem Bitlis’te hem de Muş’ta sektörümüz adına örnek olabilecek görüşmeler gerçekleştirdik.  İlk ziyaretimizi TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, Başkan Yardımcısı Mustafa Özcan ve Bitlis Otobüsçüler Derneği Başkanı Sabri Topçu ile birlikte Bitlis Belediye Başkanı İsmail Ustaoğlu’nu ziyaret ettik. Bu ziyarette Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy da hazır bulundu. Burada yaptığımız görüşmede Bitlis ve Tatvan Belediyelerinin ortaklaşa yapımını planladığı otogar konusunu konuştuk. 

Birlikte çalışmak 
Sayın Başkan İsmail Ustaoğlu ve Fettah Aksoy, sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilecek, maliyet unsuru en düşük otogarı sektörle birlikte inşa etmek istediklerini ifade ettiler. Doğrusu bu, TOFED’in yıllardır kamudan istediği bir işbirliği davetiydi.  Bunun için birçok kez talepte bulunduk, ancak belediyeler hep kendi planladıkları ama sektöre uymayacak ağır maliyetli otogarları inşa etmeyi tercih ettiler. Bunların acısını da bizlerle birlikte belediyeler de çekti, çekmeye de devam ediyorlar. Bitlis’te inşa edilecek otogar için TOFED’in görüşlerinin büyük önem taşıdığını ifade eden iki Başkanla bu süreci birlikte yönetmeyi mutlulukla kabul ettik. 

Muş Otogarı 
Bu ziyaretin ardından ikinci durağımız Muş Belediyesi Başkanı Feyat Asya oldu.  Bu ziyarete, Muş Otobüsçüler Dernek Başkanı Feyzullah Özkan da katıldı. Sayın Asya’ya, mevcut Muş Otogarı’nda yaşanan sorunlara yönelik TOFED’in önerilerinin yer aldığı bir rapor sunduk. Ayrıca yapımı süren yeni otogarla ilgili görüşmelerde de bulunduk. Sayın Başkan da sektörün işleyişine katkı sağlayacak hem yolcuları hem sektörü mutlu edecek çalışmaları birlikte oluşturma teklifinde bulundu. Biz de Bitlis’te olduğu gibi Muş’ta da sektörümüze gösterilen bu yaklaşımdan büyük bir mutluluk duyduk. Umarız Bitlis ve Muş Belediye başkanlarının yaklaşımı diğer illerde de örnek oluşturur ve sektörümüze uygun projelerin üretilmesinde katkı sağlamaya devam ederiz. 

Yönetmelik değerlendirmesi 
Öte yandan, Yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği geçen hafta yayınlandı. Ulaştırma Bakanlığı bu Yönetmelik sürecinde büyük bir emek verdi. Sayın Bakan Ahmet Arslan’dan başlayarak tüm bürokratlara teşekkür ediyoruz. Ancak yeni Yönetmelik sektörün tam beklentilerini karşılamadı. Çalıştaylarda dile getirilen talepler ve ortak görüşler tam olarak yansımamış görünüyor. Olumlu düzenlemeler de var. Bunlardan birisi elektronik takip sisteminin Yönetmeliğe konulmuş olması. Bu konuda, sistem üzerinden yapılacak denetimlerde verilecek cezaların hukuksal bir dayanağa sahip olmasını takdirle karşılıyoruz. İnşallah iyi kullanılır. Ancak şu bir gerçek ki, kanun ve yönetmelikler bir silah ruhsatı gibidir. Benim gibi mülayim bir adam kullanırsa savunma aracıdır, saldırgan biri kullanıyorsa bir cinayet aracıdır. İnşallah bu düzenleme sektörün lehine kullanılır. Hatırlatmam gerekirse, “bölgesel üç-dört firmanın bir araya gelerek bir büyük firmanın çatısı altında, onun imkanlarından yararlanması ve bir taşıma organizatörlüğü sisteminin kurulması”nı ısrarla talep ediyorduk, ama çıkmadı. Özmal kiralık oranı konusunda 1/5 istiyorduk, 1/3 düzenlemesi çıktı.

Taleplerimizin önemli bir kısmı karşılanmamış, bir kısmı da karşılanmış durumdadır. Bunun için teşekkür ediyoruz. Bu düzenlemeler, değişmeyecek kurallar değildir. Sektörün lehine olan kısımları ve sektörün beklentilerini karşılamayan kısımlarını yeniden değerlendirip, Ulaştırma Bakanlığı’na görüşlerimizi sunacağız. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159