12.04.2024, 13:51

Merhaba İlkbahar!

Bir yolculuk yapsak nereye gideriz. tabii ki, sevdiklerimizin yanına, işte tam burada baharın müjdecisi olan Nisan ayı bizler için çok kıymetlidir. Kış ayından çıkılan şu anlar insanların tatil hayallerini ve birçok işlerin planlamasının yapıldığı dönem içine girmiş bulunmaktayız.
*  *  *
Sektörümüzde çok güzel işler yapılsa da, dönem dönem sıkıntılarda yaşanmaktadır. İşte o dönemlerden biri. Kredilerin daralması, faiz oralarının yükselmesi, araç fiyatlarının artması, kesilen faturaların mali değerlerinin çok üstünde olması, mazot fiyatları, kasko ve trafik sigortalarının tavan yapması, işlerin düşmesi, pazarın daralması vb. Gibi sebepler önümüzde çığ gibi büyümekte, 1 veya 2 dönemdir uygulanan ön ödemeli araç siparişleri de eskisi gibi hızlı olmadığı, hatta iptallerin bile yaşandığı konuşulmaktadır. 
*  *  *
Her dönem yaşadığımız, kışın işler yavaşlar, yazın yükselir derken bu sene böyle bir şey demek çok zor gözüküyor, seçimdi, oydu, buydu derken gözümüzün önünden hop diye uçup giden 3 ay, bir önceki yazımda bahsettiğim gibi, gözümüzün önüne bakalım istihdam yaratma yolları arayalım diye, yoksa o gelsin, bu gitsin diye beklersek sonuçlarına da, katlanmak zorunda kalırız. 

Araç satışları olmuyor değil, bir şekilde alınıp satılıyor, sanki 2002 yıllarına geri döndük diye düşünüyorum. Bankaların kredi vermediği bu dönemlerde, güçlü esnafların bünyesinden yarattığı kredilendirme imkanları, alıcılar ve satıcıların buluşma adresi olmaktadır. Üretici firmaların 2. El takas destekleri de, kesildi. nedeni aynı sebepler, faiz, kredi ve maliyet. Bu yüzden araç alım ve satım işlemi yapmak isteyenler esnafları tercih etmişlerdir. Sektörün canlı kalması ve işlemsel hareketliliğin sürmesi adına bu tür esnaflara her zaman ihtiyacımızın olduğu anlaşılmaktadır. 
*  *  *
Sektörümüzün bel direkleri diyebiliriz esnaflara. Türkiye'nin dört bir tarafına yayılmış, irili ufaklı esnaflarımızın oluşturduğu istihdam ve süreklilik, sektörümüzün önünü açmasında büyük rol oynamaktadırlar. Bu anlamda çok büyük sorunlarımızdan biri de elaman sıkıntısı, Bu konu ile ilgili, Has Otomotiv İzmir bünyesinde hafif ticari araçlarda satış danışmanı olarak görev yapmakta olan Cihat DEMİR arkadaşımızın bu konuyla ilgili ilginç düşüncelerini aynen paylaşıyorum.

“TAŞIMA SEKTÖRÜİLE İLGİLİ YENİ BİLGİLERİ SİZİNLE PAYLAŞMAK VE SİZLERE GELECEKLE İLGİLİ AYDINLATMADA BULUNMAK İSTİYORUM”
“Yollarda insanları birbirine kavuşturan, askerlerimizi taşıyan, öğrencilerimizi okullarına ve ailelerine ulaştıran, toplantılara ulaşılmasını sağlayan, kısacası ulaşımımızı sağlayan otobüslerin gelecek 5 yıl içinde otobüs taşımasında çok büyük bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Yetkin araç sürücülerini bulmak ve araçların a noktasından b noktasına götürecek, potansiyeli olan şoför arkadaşların 5 senesi olduğunu düşünürsek ve o dönemden sonra artık otobüs sürücüsü olarak inanılmaz sorun yaşanacak ve eski muavinlikten gelen kaptan olmak için kıymet bilen ve çalışan kimse olmayacak. 
Saygılarımla” 
Cihat DEMİR   
*  *  *
Bize vermiş olduğu bilgi ve düşüncelerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.
*  *  *
Tüm sektörümüzün Ramazan Bayramını kutlar, yeni sezonun taşımacılar için kazasız, belasız ve bol kazançlı geçmesini dilerim. 
Bir sonraki yazımızda buluşmak dileği ile, hoşça kalın, Saygılarımla... ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159