TOFED ve IPRU yeni yöneticileri belli oldu

banner113

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) ve Uluslararası Karayolu Yolcu Taşımacılığı Birliği (IPRU) Genel Kurulu gerçekleştirildi. TOFED Başkanı Birol Özcan yeniden seçildi, Başkan vekilliğine Mustafa Yıldırım getirildi. IPRU Başkanı Fatih Tamay başkanlığa veda etti, Prof. Dr. Aziz Akgül yeni IPRU başkanı oldu.

banner114
GÜNDEM 16.08.2021, 12:53 18.08.2021, 12:52 Taşıma Dünyası
TOFED ve IPRU yeni yöneticileri belli oldu

Haber - Erkan YILMAZ

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) ve Uluslararası Karayolu Yolcu Taşımacılığı Birliği (IPRU) Genel Kurulu, 29 Temmuz 2021 Perşembe günü Elite World Otel’de gerçekleştirildi. 

Aynı gün içinde iki genel kurulun gerçekleştirildiği etkinlikle ilk önce Uluslararası Karayolu Yolcu Taşımacılığı Birliği (IPRU) 3. Genel Kurulu yapıldı. Genel kurula AKP Manisa Milletvekili Tamer Akkal, Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, IPRU üyesi ülkeler arasında yer alan Slovenya, Ukrayna, Gürcistan, Ürdün, Romanya, Bulgaristan ve Somali’nin taşımacı meslek örgüt temsilcileri ve çok sayıda firma sahibi ile otomotiv endüstrisinden yöneticiler katıldı. 

Genel kurulun açılış konuşmasını 5 yıldır IPRU Başkanlığını yürüten Fatih Tamay yaptı. Tamay, şehirleşme hızının arttığını, yol ve ulaşım araçlarının kalitesinin hızla yükselmesi nedeniyle seyahat talebinin hızla yükseldiğini ve gelişimin çok hızlı geldiğini belirtti: “Maalesef gelişim süreci çok acımasız olacağa benziyor. Sadece teknolojik olarak araçlarımızla değil, altyapımızla, regülasyonlarımızla, kanunlarımızla, kurumlarımızla, meslek örgütlerimizle ve yaşam tarzımızla da bu geleceğe hazırlanmalıyız. Avrupa Birliği karayolu yolcu taşımacılığı standartları çizgisinde yapacağımız çalışmalar ile, tüm dünyaya ve global anlamdaki benzer sivil meslek örgütlerine örnek olmalıyız.” 

Fatih Tamay IPRU’ya veda etti

Fatih Tamay, konuşmasında genel başkanlığa veda ettiğini de şu sözlerle açıkladı: “Yaşamda her şeyin bir sonu olduğu gibi, benim ve yönetim kurulumuzun görev süresi de bu genel kurul ile sona eriyor. Seçilirken, ‘Devlet, STK ve özel sektör kuruluşlarında tüm üst yöneticilerin görev süreleri maksimum 2 dönem olmalıdır’ diyerek görevi kabul etmiş ve tüzüğümüzü de bu şekilde değiştirmiştik. Şirketlerde sürdürülebilir kurumsal yönetimi misyon edinmiş bir profesyonel yönetici olarak görev ve yetki devirlerine yürekten inanıyor ve yönetim kurullarında görev aldığım tüm şirketlerde bu misyonun hayata geçirilmesine çalışıyorum. Dilerim ki, dünyadaki ve ülkemizdeki tüm kurum ve kuruluşların tepe yöneticileri de bu kuralı yaşama geçirir, konfor alanlarını ve koltuklarını kendi istekleriyle devreder ve yeni arkadaşlara, daha gençlere ve farklı dinamiklere de yol verirler. Görev süremiz boyunca bana ve yönetim kurulumuza destekleriniz için gönül dolusu teşekkürler. Karayolu yolcu taşımacılığı ve otomotiv sektörlerinin ve tabii ki IPRU’nun bir neferi olarak yoluma devam edeceğim. Her an yanınızda olacağım. Seçilecek yönetim kurulumuza da başarılar diliyorum. IPRU’muzun yolu açık olsun!”

IPRU Genel Sekreteri Mevlüt İlgin: IPRU büyümeye devam ediyor

Fatih Tamay’ın ardından IPRU Genel Sekreteri Mevlüt İlgin bir konuşma yaptı: “Tüm kısıtlı imkanlara rağmen IPRU üye sayısını arttırmaya devam etti. Somali, Irak, Moldova, Merkezi Ürdün’de bulunan ve 16 üyeye sahip Arap Taşımacılar Birliği de üyemiz oldu. IPRU’ya maddi destek sağlanabilirse IRU gibi daha büyük bir örgüt yapısına kavuşabiliriz. Ben, bugüne kadar sürdürdüğüm genel sekreterlik görevini de gururla devrediyorum. IPRU’nun bir neferi olarak çalışmaya devam edeceğim. Hep birlikte daha büyük bir IPRU hedefine ilerleyeceğiz.” 

IPRU Başkanı: Prof. Dr. Aziz Akgül 

Genel kurulda yapılan seçimle IPRU Başkanı olan Prof. Dr. Aziz Akgül, IPRU’nun 19 ülkeden 22 meslek örgütü üyesi bulunduğunu belirtti: “30 ülkeyle de irtibat halindeyiz. Bizim hedefimiz 100 ülkenin üye olduğu bir örgüt yapısına ulaşmak. Uluslararası alanda IPRU ile ülkeler arasında bir köprü görevi sunmak istiyoruz. IPRU’ya bir fon ve kaynak oluşturulması içinde gayret göstereceğiz.” 

Her adımınızda yanınızdayız

Genel kurulda AKP Manisa Milletvekili Tamer Akkal da bir konuşma yaptı. Ailesinin otobüsçülük sektöründe yıllar önce faaliyet gösterdiğini belirterek konuşmasına başlayan Akkal, “Burada olmamın nedenlerinden birisi de bu. Bu sektörün iyileşmesine yönelik atacağınız her adımda yanınızda olacağımızı belirtiyorum” dedi. ■

IPRU Yönetim Kurulu 
Prof. Dr. Aziz Akgül (Başkan) Mahmoud H. S Al Abdallat, Mustafa Yıldırım, Hülya Ulusoy, Igor Shkirya, Vasıl Prinkov, Mirco Vucinic, Birol Özcan, Agustın Hagıu, Basri Akgül,Yalçın Şahin, Baybars Dağ, Selami Güler, Rauf Bayramov, Mustafa Dağıstanlı, Robert Sever, Veselin Salamadija, Orhan Kıymetli, Kadir Boysan, Tristan Suladze, Sabrina Teskeredzic, Erdem Yücel, Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Marteza Maghbeli, Denis Linev, Reşat Kara, Ahmet Ali Awadalla, Erhan Özkılıç, Rawand NaQishbendi, Giorgi Chachkioni

TOFED GENEL BAŞKANLIĞINA YENİDEN BİROL ÖZCAN SEÇİLDİ

TOFED’in 8. Olağan Kongresi yapıldı. Genel kurulda yeni yönetim kurulu üyeleri de belirlendi. Mevcut Başkan Birol Özcan yeniden başkanlığa seçildi. TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım TOFED Başkanvekili olurken Has Turizm firma sahiplerinden Ayhan Kara, Varan Turizm firma sahibi Kemal Soğancı Genel Başkan Yardımcısı olarak yönetime girdi. 

TOFED Genel Başkanı Birol Özcan

Genel kurulun açılış konuşmasını yapan TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, Covid-19 salgınının en çok karayolu yolcu taşımacılığı sektörünü etkilediğini belirerek, “Sektörümüz bu sıkıntılı dönemde birlik ve beraberliğine TOFED çatısı altında devam etti. TOFED yönetimi olarak sektörün sorunlarını dile getirmek için çalmadık kapı bırakmadık. Özellikle pandemi sürecinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı nezdinde yoğun çalışmalar yürütüldü. 1 Temmuz sonrasında normalleşme sürecinde İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu ile görüşüp yüzde 100 kapasite için gerekli izinler alındı. TOFED girişimleri ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi görüşmelerinde yazıhane kiralarında ve otobüs çıkışlarında indirimler sağlandı. İstanbul Otogarı İBB’nin işletimine geçtikten sonra TOFED olarak kullandığımız bölümü belediyeden aylık 5 bin TL karşılığında kiraladık. En üst kattaki kurs alanını aylık 2 bin TL’ye kiraladık” dedi. Özcan, İstanbul’un giderek daha da kalabalıklaşan Anadolu yakasında, Mehmetçik Vakfı’nın olduğu yere Anadolu Otogarı için girişimlerinin devam ettiğini ifade ederek, “Sektörümüze yönelik bir mesleki okul inşası girişimlerimiz oldu, ancak sonuçlanmadı. Mevzuatın, sektörün talebi doğrultusunda güncellenmesi talebimiz sürüyor. 3. Köprü zorunluluğu ile ilgili de taleplerimiz sürüyor. Bütün bu sorunları birlikte aşabiliriz. Bizler eleştirilere açığız, eleştiriler bizi olgunlaştırır. Sayın sektör mensuplarıyla beraber olmaktan çok mutluluk duyuyor, teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu. 

TOFED Başkanvekili Mustafa Yıldırım: Koltuk kavgasının faydası yok

Genel kurulda TOFED Başkanvekili olarak yönetime giren Mustafa Yıldırım, sektörün çok zor bir süreçten geçtiğini belirterek, “Sektörümüz birliğe ve beraberliği çok daha fazla ihtiyaç duyuyor. Koltuk kavgası yapmanın kimseye faydası yok. Firma sahipleri artık bir masa etrafında bir araya gelmeli. Profesyonel yöneticilerden de destek alabilirler. Havayolunda iç hatlarda büyüme sürüyor. Özel otomobilin payı da artıyor. Demiryolları ve havayolları zararları sübvanse edilip bizimle rekabet ediyor. Bursa, Kocaeli, Sakarya büyükşehir belediyeleri İstanbul’a taşıma yapıyor. Bu sektörün artık dijitalleşmesi gerekiyor, bir an önce kendi yazılımını yapmalı. Artık komisyon bedeli kalkmalı ve satılan her biletten hizmet bedeli alınmalı. Ulaştırma Çalıştayı için çalışıyoruz. Sektörün vizyonu ve stratejik belgesini hazırlayarak Cumhurbaşkanlığına ve Bakanlığa sunacağız. Kamu ile temasımız eskisi gibi sıcak değil, bunların çözülmesi gerekiyor. Sektör örgütlerinin de içinde olduğu bakanlıklar arasında bir koordinasyon kurulu hemen oluşturulmalı. Sorunlarımızı başka şekilde çözmemiz mümkün değil. Sektörün talepleri için birlikte ve beraberlikle hareket ettik. Sivil toplum örgütlerinin tek çatı olması kararını aldık ve fedakarlık yaparak bir araya geldik. Bu yapı içinde muhalefeti de yapacağız, yanlış varsa dur diyeceğiz. İnşallah sonuçları da iyi olur. Artık firma sahiplerinin yanımızda olacağı güçlü yapıyı oluşturmamız gerekiyor. Otogarlar konusunda sektör artık söz sahibi olmalı” dedi. 

TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin: D1 veya F1 ile sınırlı değil

TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, 3 yıllık faaliyetler hakkında 600 sayfalık bir rapor hazırladıklarını söyledi ve öncelikli hedeflerini şu şekilde açıkladı: “81 ilde 107 meslek örgütü TOFED çatısı altında bir araya gelmiş durumda. TOFED içinde D1, D2, D4 belgeli taşımacılar, yazıhaneciler, bireysel otobüsçüler, kaptanlar yer alıyor. Tamamı D1 belgeli veya F1 belgeli bir yapı olsun gibi uçuk, sadece kendine göre bir anlayışı reddediyoruz. Biz uzlaşmacı bir şekilde her kesimi içine almış bir demokratik bir örgütüz, dernekler yasasının dar gömleği içine sığmıyoruz. Olmayan mesleklerin bile odası varken 600 bin insanı istihdam eden ve 7 milyar dolar katma değer üreten sektörümüz kanunla kurulmuş bir örgütten yoksundur. Öncelikli talebimiz, kanunla kurulmuş, mesleğe girişte ve çıkışta söz hakkı olan bir örgütlenme modeli… Bu olamıyorsa 1000 şirketin bir araya gelmesiyle, TOBB içinde, Türkiye Otobüsçüler ve Karayolu Yolcu Taşımacılar Odası şeklinde yapılanma talep etmekteyiz. Bir talebimiz de otogarların ve yerlerinin Bakanlık, belediye, meslek örgütlerinin de yer alacağı bir komisyonla belirlenmesi. Anadolu Otogarı’nı yap-işlet-devret modeli ile inşa etmek istiyoruz. TOFED’in hazırlamış olduğu bir ortak bilet satış portalı hazırlıkları devam ediyor. Bu portal, komisyon oranları yüzde 5 hatta daha düşük seviyede olmakla birlikte buradan gelen gelir araç sahiplerine iade edilecek şekilde planlanıyor” dedi. 

Şanlıurfa Eser Turizm firma sahibi Mehmet Küp: Derdimiz çok, derman bulamıyoruz

Şanlıurfa Eser Turizm firma sahibi Mehmet Küp: “Sektörümüzün çok fazla derdi var ve bu dertlere derman bulamıyoruz. Lastik ve yedek parça fiyatları çok arttı. Bu masrafların altından kalkamıyoruz. Bize kimse yardım etmiyor. Her dernek başkanı otobüsçülerle konuşmalı ve dertlerini dinlemeli. Bugüne kadar bize derdimizi soran olmadı. Şu anda en büyük sorunumuz şoför. Firmalar arasında çok fazla şoför geçişleri oluyor. Bizim dersimizi iyi çalışmamız gerekiyor. Hesabımızı güzel yapmamız ve gelişigüzel seyahat yaptırmamamız lazım. Birlik ve beraberlik içinde hareket edelim.”

Trakya Otobüsçüler Derneği Başkanı Salim Altunhan: Otobüsçüler 5 müteahhitten büyüktür

Trakya Otobüsçüler Derneği Başkanı Salim Altunhan, 3. Köprü zorunluluğuna dikkat çekti: “Sayın Cumhurbaşkanı ‘dünya 5’den büyüktür’ diyor, ben de diyorum ki, otobüsçüler de 5 müteahhitten büyüktür. 3’üncü köprü zorunluluğu kaldırılsın. İsteyen 3’üncü köprüden, isteyen 2’nci köprüden geçsin. Çok fazla bir şey istemiyoruz. İnsanlar menfaati varsa 3’üncü köprüyü kullanır zaten.” ■

Tofed Yönetim Kurulu 
Tek liste halinde oluşturulan ve oylamada kabul edilen TOFED Yönetim Kurulu listesi: 
Genel Başkan: Birol Özcan
Genel Başkanvekilleri: Mustafa Yıldırım, Erdem Yücel
Genel Başkan Yardımcıları: Erol Özkaymak, Hülya Ulusoy, Ayhan Kara, Mustafa Ünal, Kadir Boysan, Kemal Soğancı, Ahmet Bababalım, Rahmi Hamurcu, Mustafa Özcan, Hasan Yüksel Kurnaz
Genel Sekreter: Mevlüt İlgin 
Muhasip Üye: Mustafa Dağıstanlı
Merkez Yönetim Kurulu: Yalçın Şahin, Haluk Şenpolat, Adnan Değirmenci, Ali Sercan Kartal, Selami Tırış, Settar Konukoğlu, Sinan Uzun Suat Akın Tağmaz Şengörenoğlu, Yüksel Yüce, Mahmut Arıkboğa, Şeyhmus Çaktır, Serdar Karataş, Kadir Alper Birant, Nurettin Yumuşak, Serdar Gerilakan, Şenol Ayyıldız
Genel Yönetim Kurulu Bülent Yıldız, Mustafa Güleker, A. Kadir Mustafaoğlu, Adnan Asoğlu, Ali Gülnaroğlu, Aydın Özgen, Abdurrahman Aygüler, Cuma Köprülü, Ebedin İnanç, Emrah Kadiratan, Eyüp Fatih Bay, Feyzullah Özkan, Hakan Acun, Halil Baylam, Hasan Aras, Türgay Tüm, İsa Tacar, Muyettin Altun, Niyazi Genç, Orhan Cemil Sungur, Reşat Mutlu, Salih Beyazyıldız, Ünsal Sönmüş, Resul Üçüncüoğlu, Aslan Aydemir, Ali Rıza Çelebi

Kemal Soğancı (sağdan ikinci) ve Ayhan Kara (sağ başta) TOFED Genel Başkan Yardımcısı göreviyle yeni yönetmde yer aldılar.

Gala yemeğinde TOFED ve IPRU Genel Kurulu’na sponsor desteği veren üreticilere plaketler sunuldu.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159