13.01.2014, 11:56

Hoş geldin 2014

News Week dergisini okurken, baktım ki ABD'nin istihbarat örgütü, CIA'nın organizasyon şeması var, ilgimi çekti tabii. Yıl 1994.

Bugün de internetten baktım aynı şemaya. Aradan geçen 20 yılda epey bir genişlemiş.

"Ulusumun çıkarları için, Başkanımın talimatları doğrultusunda, Ulusal sırlarımı koruyarak, uluslararası bilgi toplamak" imiş görevi.

Pek çok Masa var, bir tanesi Ortadoğu ve Güney Asya Masası. En kısa bu masayı anlatıyor, galiba bu masanın işi az. 

Mesela tek başına Irak Masası var da Türkiye Masası yok. 

Aman olmasın!

Türkiye'nin, kendi işlerini kendisinin görmesine öyle kolayca yol verilecek gibi de değil, bu organizasyon şemasında. 

Çünkü Türkiye, dünyanın çok önemli ve etkili noktasında duruyor, duruşu herkesi yakından ilgilendiriyor.

*** 
1980 yılından sonra doğmuş 37 milyon vatandaşımız yukarıdaki global dünyada büyüdüler ama global bakışları henüz gelişme aşamasında. Nüfusumuzun yarısı. Onlar umudumuz. Bu global konularla 2014 yılı boyunca da uğraşmaya sabırla ve ‘ulusal göz’ ile devam edeceğiz. 

*** 
Dünyanın varlığı -maddi ve mali olarak- dünya yetişkin nüfusuna bölününce Dünya Malı Ortalaması çıkıyor. Bu hesap Satın Alma Gücü Paritesi'ne (SAGP) göre yapılıyor.

Bakalım: 
Dünyalı 52 bin dolarlık varlığa sahip. İsviçreli 591 bin dolarda. Etiyopyalı sadece ve sadece 400 dolarlık varlığa sahip.

Kendimize ve çevremize bakalım, haritamız ne gösteriyor: Ermenistan'da 6 bin dolar, Mısır'da 7 bin, İran'da 9 bin, Hırvatistan'da 27 bin. Yunanistan'da 102 bin! 

Türkiye'de 25 bin dolar. Dünyanın sadece yarısı kadar, ama çevremizden kat kat varlıklı durumdayız.  

*** 
Dünya malının paylaşımına, dağılımına da bakarsak bilgiyi tamamlarız. Gini katsayısı var. Bu katsayı 1'e yaklaştıkça dağılım adaleti bozuluyor. 

Yine bakalım: Dünya 0,804; dağılım bozuk demektir. ABD 0,801; kötü dağılım. Danimarka 0,808; o da kötü. Namibya en kötü: 0,847. En iyi üç ülke: Japonya 0,547; Çin 0,550 ve İspanya 0,570.

*** 
Çevremize bakalım…

Ermenistan 0,684; Mısır 0,689; İran 0,707; Hırvatistan 0,654; Yunanistan 0,654;

*** 
Türkiye 0,718. Hem uygar ülkelerden hem de en geri ülkelerden daha iyi bir dağılım var ama çevremizden kötü bir dağılıma sahibiz.  

*** 
Dünya ekonomisini elinde tutanlar dağılımın iyileştirilmesi yolunda artık kamuoyu önünde konuşuyorlar; yoksa müşteriler ölüyor!

Bu konuları  ekonominin STK'ları (Bilumum SİAD, TOBB, TESK vd.) eğitimin STK'ları, çevrenin STK'ları (TEMA, ÇEKÜL vd.) çözecekler… 2023 hedefleri onların, yoksa müşteriler ölüyor.

*** 
Türkiye Sigorta Birliği, -bir ekonomi STK'sı - trafik sigortasındaki aykırılığı düzeltti ve primi hasara bağladı. Şimdi sürücülerin kalitesi ödediği primden de belli olacak ve ücreti de orantılı olacak. Trafik sigorta kaleminin hasar/prim oranı, yani performansı düzelecek. Ulusal kayıp ortadan kalkacak… Rekabeti izleyelim. 
*** 
Trafik hasarlarına harcadığımız yüzde 2 GSYH payını Ar-Ge çalışmalarımıza aktarırız ve AB ortalamasına geliriz.

Motorlu araç sayımız AB ortalamasına gelirken 3 kat artacak, ne büyük bir tasarruf potansiyeli oluşuyor hem de tek kalemde. 

2014'te tasarruf daha da gerekli olacak.

*** 
Ekonomik düzelmeler, siyasi düzelmeleri de getirecek.

Görev hepimizin! ■
Yorumlar (1)
Alim Gürerk 7 yıl önce
çok önemli ve de kıymetli değerlendirmelerden dolayı içtenlikle kutlarım...
banner117
15
açık
banner159