24.12.2018, 11:56

Yanlış yine Ankara’dan döner

Havayolu+karayolu kombine taşımacılık alanına yönelik Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yeni bir genelge yayınladı. Bu genelgenin karayolu yolcu taşımacılarını olumlu ve olumsuz etkileyen yönleri olacak. TOFED Yönetim Kurulu olarak genelgeyi inceledikten sonra, gelecek hafta köşemde yeniden bir değerlendirme yapma imkanım olacak. Daha önce şehirlerarası ve şehiriçi yolcu taşımacılığını havayolu işletmecilerinin tercihine bırakan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün çıkardığı Yer Hizmetleri Yönetmeliği’ne (SHY-22), TOFED ve TOF olarak dava açmış ve bu düzenlemenin iptalini sağlamıştık. 

TOFED olarak değerlendireceğiz
O gün, demek ki, Danıştay düzenlemenin hukuka uygun olmayan taraflarını tespit etmiş ve iptal etmişti. Ancak daha sonra, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Yönetmeliği tekrar çıkardı. Biz de bu düzenlemeye yönelik taleplerimizi Bakanlığa her ortamda ilettik. Şimdi Bakanlık genelgesi çıktı. Genelge ilk etapta yine şikayet ettiğimiz konulara çözüm getirmemiş görünüyor, ama daha dikkatli şekilde inceledikten ve TOFED Yönetim Kurulu’nda değerlendirdikten sonra görüşlerimi ifade etmek istiyorum. Yanlış hesap Bağdat’tan döner deniliyor ya, hukuka uygunluk yoksa yanlışlık bu kez Ankara’dan döner inancındayız. 

Haklılığımız ortaya çıkıyor 
Ama bizim sürekli dile getirdiğimiz bir talebimizin de haklılığı bu tür düzenlemeler sonucunda ortaya çıkıyor. Biz Ulaştırma Bakanlığı’nın öncülüğünde bir Yolcu Taşımacılığı İstişare Kurulu oluşturulmasını daha önce de sık sık dile getirdik. Geçen hafta, İTO’da gerçekleştirilen çalıştay’da da TOBB Sektör Meclisi Başkanı Sayın Mustafa Yıldırım da mevzuatlar arasındaki çelişkilerin giderilmesi ve bakanlıklar arasında eşgüdümün sağlanabilmesi için bir koordinasyon kurulu oluşturulmasını gündeme getirdi. Sayın Yıldırım’ın bu haklı görüşünü de destekliyoruz. Bir noktaya dikkat çekmek isterim: Bakanlıklar arası kurul ancak Cumhurbaşkanının koordinasyonunda hayata geçirilebilir. Bu da çok uzun bir süreç alabilir. Ancak bizim önerdiğimiz Yolcu Taşımacılığı İstişare Kurulu çok kısa sürede hayata geçebilir. 

Bakana ziyaret 
Bu kurul bu tür genelgelerin, yönetmeliklerin yayınlanmadan önce tartışıldığı ortamı bize sunacaktır. Biz TOFED olarak, bu kurulun hayata geçmesi için Yolcu Taşımacılığı Platform Başkanı Sayın Aziz Akgül ile Sayın Bakanımız Cahit Turhan’ı ziyaret edeceğiz. Bakanlık da buna olumlu bakıyor. İstanbul’a yeni atanan valimizden randevu talebimiz oldu. İstanbul’da bu kurulun hayata geçmesi talebimizi Sayın Valimize de yineleyeceğiz. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159