banner69

Özkaymak 1 milyon 625 bin yolcu taşıyacak, 23 otobüs yatırımı yapacak

banner113

Özkaymak Turizm 2015’te yüzde 25 büyümeyi hedefliyor

banner114
ŞEHİRLERARASI 15.12.2014, 16:38 15.12.2014, 17:43 Taşıma Dünyası
Özkaymak 1 milyon 625 bin yolcu taşıyacak, 23 otobüs yatırımı yapacak

RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ

2014 Kasım ayı itibariyle 25 bin 450 seferle 1 milyon 300 bin civarında yolcu taşıyan Özkaymak Turizm, 2015 yılında 1 milyon 625 bin yolcu taşımayı hedefliyor. Şirket halen filosunda bulunan 77 otobüs sayısını 100’e çıkartmayı planlıyor.
Özkaymak Turizm yönetimi, bölge acenteleri ile bir araya gelerek yılı değerlendirdi, 2015 hedeflerini belirledi. Konya Özkaymak Otel’de gerçekleşen bölge istişare toplantısına Yönetim Kurulu Üyeleri Erol Özkaymak, Özkan Özkaymak, Genel Müdür Metin Cevizci ile 200’e yakın Özkaymak bölge ve acente yetkilileri katıldı. 

Genel Müdür Metin Cevizli, hem gerçekleştirdikleri toplantı hem firmanın 2014 yılına yönelik elde ettiği rakamları hem de 2015 hedefleriyle taşıma modlarında yaşanan gelişimi Taşıma Dünyası ile paylaştı. Bölgelerle yaptıkları toplantıda koşulsuz müşteri memnuniyeti, personel eğitimleri ile doluluk oranlarının görüşüldüğünü aktaran Genel Müdür, “Kış şartları münasebetiyle güvenlik tedbirlerini ekibimizle masaya yatırdık. 2015 yılı içerisinde filomuzu güçlendirme adına yeni yatırımlarla yolcularımıza daha konforlu bir seyahat imkanı sunmayı görüştük. 2015 hedeflerinin gerçekleşmesinde en önemli unsurun eğitimli ve tecrübeli bir ekip ile mümkün olabileceğini biliyoruz, onun için de yıl içerisinde farklı bölgelerde de yapacağız” dedi. 

1 milyon 400 bin ile kapatıyoruz

2014 Kasım sonu itibariyle 1 milyon 300 bin civarında yolcu taşıdıkları bilgisini veren Metin Cevizci, “11 aylık dönemde 25 bin 450 sefer ile 1 milyon 300 bin civarında yolcu taşıdık. Yılı 1 milyon 400 binin üzerinde kapatmayı hedefliyoruz. 2013 yılına göre daha az seferle daha fazla doluluk oranına ulaşmış olmamız bizi en çok mutlu eden unsur oldu” dedi. 

Yeni hatlar, yeni planlar 

Cevizci, şu anda 20 hatta sefer yaptıklarını belirterek, bu yıl çok ciddi altyapı yatırımları gerçekleştirdiklerini vurguladı: “Ankara-Antalya gibi merkezlerimizde ciddi altyapı çalışmaları yaptık. Şu anda 20 civarında hatta yolcularımıza hizmet veriyoruz 2014 yılı içerisinde İstanbul Alibeyköy terminalimizi yolcularımızın hizmetine açtık. Denizli, Aydın, Kuşadası, Şanlıurfa, Isparta seferlerimizle daha da güçlendiğimizi belirtmek isterim. 2015 yılında yeni hatlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.”

2015’te 23 otobüs yatırımı 

Filolarında 77 araç bulunduğunu belirten Metin Cevizli, 2015’teki otobüs yatırımını şu şekilde açıkladı: “2015 yılı içerisinde filomuzdaki araç sayısını 100’e çıkaracağız. Araçların güvenlik, konfor, yedek parça ve düşük yakıt maliyetli olmasına dikkat ediyoruz. 2015 yılı bizim için hem yatırım hem değişim yılı olacak.” 

Akılcı olan ayakta kalacak

Taşıma modlarında yaşanan değişim, artan maliyetlerle sektörün yaşadığı zorluklar sonucunda birkaç yıl içerisinde firmaların sayısının 100’e kadar düşebileceğine yönelik değerlendirmelere katıldığını da ifade eden Cevizci, “Ulaştırma Bakanlığı’nın son verilerine göre sektörümüzde D1 belgeli 341 firma var. Firmalar olarak bizler artık kendi içimizde rekabet etmiyoruz. Havayolu ve tren taşımacılığında yaşanan gelişmeler rekabetin boyutunu değiştirdi. Öte yandan sektör her geçen gün artan maliyetler nedeniyle zorlu bir süreci yaşıyor. Dile getirilen görüşlere katılıyorum ve önümüzdeki süreçte firma sayısının 100-150’lere kadar gerileyeceğini düşünüyorum. Bu süreçte ekonomisini daha iyi yöneten, masraflarını kısan, akılcı yatırımlar yapan, kurumsallığa yönelik çalışmalar yapan, müşteri memnuniyetine önem veren şirketler ayakta kalacak. Ülkemizde alternatif taşıma araçları olmakla birlikte son zamanlarda hızlı tren gerçeğini göz ardı etmemeliyiz. Günümüzde tüketicinin en çok dikkat ettiği güvenlik, zaman, ekonomik bilet şu anda bu taşıma araçlarında mevcut; dolayısıyla tercih sebebi oluyorlar. Sektörün geleceğiyle ilgili karamsar olmamakla birlikte artan nüfusla birlikte otobüs yolculuğunun asla bitmeyecek, aksine işini daha profesyonel yapan şirketler bundan kazançlı çıkacaktır. Bizler hedeflerimize rakamlarla istatistiklerle ekonomik yapımızı kontrol altına alarak başarıya ulaşabiliriz” dedi.

Sivil toplum örgütleri 

Otogar çıkış fiyatlarının yüksek olmakla birlikte ücretsiz servislerin de maliyetleri arttırdığına dikkat çeken Metin Cevizci, “Sektörümüzde en büyük gider kalemlerinin mazot, personel maaşları,  kiralar, otogar çıkışları olduğu bir gerçek. Sektörümüz sivil toplum örgütleri, Bakanlık nezdinde tüm firmaları kapsayacak şekilde çalışmalar yaparsa en azından artan maliyetlerimizi aşağı çekebilmek adına olumlu sonuç alınabilir” dedi. 

Ücretsiz servisin çözümü belediyelerde 

Ücretsiz servis maliyetlerinin yolculara ücret olarak yansıtılmasının yolcu da memnuniyetsizlik yaratacağını da belirten Metin Cevizci, “Bu noktada çözüm, belediyelerin yapacağı toplu taşıma seferlerini artırılmasıyla ücretsiz seferleri kaldırmak olabilir” dedi. 

Entegre taşıma

Hızlı trenle Konya’ya gelen yolculara Manavgat-Alanya-Antalya hattında entegre bir taşımacılık hizmeti verdiklerini vurgulayan Metin Cevizci şunları söyledi: “8 Kasım 2013 tarihi itibari ile Yüksek Hızlı Tren ile entegre taşımacılığı Konya’dan Manavgat-Alanya-Antalya hattında gerçekleştiriyoruz. Bu taşımacılık şekli ile yolcularımızı varacakları noktaya 2,5 saat daha kısa şekilde ulaştırıyoruz. Bu bölgeler yazlık bölgeler olduğu için şimdilik doluluk oranları yüksek olmamakla birlikte yolcularımızı daha bilgilendirerek 2015 yılı içerinde belirli doluluk oranlarına ulaşacağımızı tahmin ediyorum.”

Konya - Karaman hattı 

Metin Cevizci, TCDD’nin Konya-Karaman hattında entegre taşımacılığa yönelik açtığı ihaleyi de kazandıklarının bilgisini verdi: “TCDD’nin Konya-Karaman hattında raylarını YHT uyumlu hale getirmesi için açtığı ihaleye Özkaymak, Kamil Koç, Kontur ve Birer  Turizm katıldı. İhaleyi Özkaymak Turizm olarak biz kazandık.  Bu kapsamda 15 Aralık itibariyle Konya-Karaman hattında 4-6 aylık bir süre ile taşımacılığı biz üstlendik. Ankara’dan TCDD aracılığı ile direkt Karaman bileti alan yolcularımız Konya’ya kadar YHT ile gelecek. Konya garından Karaman’a ulaşımları Özkaymak otobüsleri ile sağlanacak. Yine aynı şekilde Karaman’dan Konya garına getireceğimiz yolcular da YHT ile Ankara’ya ulaşacak.”  

Konya-İstanbul hızlı tren seferleri bizi etkiler 

Konya-İstanbul hızlı tren seferlerinin başlayacak olmasının firmalarını olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Metin Cevizci, “Konya-İstanbul hızlı treni sabah ve akşam olmak üzere 2 kez yapılacak ve Konya-İstanbul hattı tahmini seyahat süresi 5 saate inecek. Kuşkusuz bu seferler bizi yolcu talebi açısından olumsuz etkileyecek. Fiyatların 75 ile 95 TL aralığında olacağı ifade ediliyor. Zaten halihazırda bu hatta 730 km’lik mesafeyi otobüslerimizle 9 saatlik seyahatle 75 TL’ye taşıyoruz. Devletin bu fiyatlarla demiryolunu sübvanse etmesi bizi ciddi anlamda etkiliyor. Hızlı tren rekabetçi anlayışını uzun süre devam ettireceğe benziyor. Bu taşıma modeline yönelik gerçek taban-tavan fiyatı yürürlüğe girerse otobüsçüler rahat bir nefes alacaktır. Zaten Avrupa’da uygulanan fiyat politikası ile Türkiye’de uygulamanın arasında ciddi fark var. Bu süreçte biz de yeni arayışlar ve çözümler bulma çabası içinde olacağız. Bununla birlikte trenle olan entegre çalışmalarımızı daha geniş kapsamda devam ettireceğiz” dedi.

Halkalı açıldığında düşüş yüzde 50’e varır 

Ankara-İstanbul hızlı tren hattı Halkalı’ya ulaştığında ‘sektörün omurgası kırılacak’ yorumlarına yönelik değerlendirmelerde de bulunan Cevizci, “Ankara-İstanbul seferleri Halkalı’ya ulaştığında bundan en çok etkilenenler, Ankara-İstanbul arasında yoğun sefer gerçekleştiren firmalar olacak. Bence bu hatta firmaların yolcusu yüzde 50 civarında düşecek, tabii bundan bireysel otobüsçüler de çok etkilenecek. Bizler bu olumsuzluktan etkilenmemek adına, hatlarımızı kalkıştan itibaren daha ileri illere taşıyarak ara duraklardaki yolcularla belirli doluluk oranına ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.

İnternet bilet satışında yüzde 35 artış 

Metin Cevizci, internet bilet satış oranlarının her yıl artarak devam ettiğini de belirtti: “Biz, 2013 yılında yolcunun on-line bilet alırken daha kolay daha hızlı sonuç  almasını sağladık. 2013 yılında, 2012 yılına göre yüzde 100 artışla projemizde başarılı olduğumuzu gördük. İnternet satışlarımız 2013 yılında 177 bin, 2014 yılında da 234 bin yolcuya ulaştı. Yüzde 32’lik bu artış bizi memnun etti. On-line bilette daha uygun fiyat politikamızla 2015 yılında yüzde 30-35 civarında artış bekliyoruz.”

Bölgeselden ulusal ölçeğe 

Özkaymak Turizm olarak önümüzdeki süreçte güçlü mali yapıya sahip bölgesel firmalarla işbirliğine gitmeyi düşündüklerini de belirten Metin Cevizci, “Şirketimizi, yeni katılımlar ve işbirliği ile ulusal bir firma ölçeğine taşımak istiyoruz” dedi. ■

* * *
3 bini aşkın istihdam 

D1 belgelerinin yanı sıra D2 belgelerine de sahip olduklarını vurgulayan Metin Cevizci, Özkaymak Turizm’in farklı sektördeki faaliyetleri ile 3000 civarında bir istihdam oluşturduğunu kaydetti: “Şirketimiz krom, magnezit, otelcilik alanlarında kendini kabul ettirmiş ve 3000 civarında bir istihdam oluşturmuş durumda. Şirketimiz devlete karşı sorumluluğunu bilen, zamanında vergisini ödeyen büyük bir kuruluştur.”

* * *
Duayenimiz Rahim Özkaymak  

Her zaman “Koşulsuz Müşteri Memnuniyeti” sloganı ile hareket ettiklerini vurgulayan Metin Cevizci, “Şirketimizin kurucusu Duayenimiz Sayın Rahim Özkaymak’ın engin tecrübesi, onun hiç bitmeyen heyecanı bize her zaman ışık tutuyor, güç veriyor. Onun destekleri ile yolcularımıza en iyi hizmeti sunmaya ve koşulsuz müşteri memnuniyetini sağlamaya yönelik çalışmalarımız devam edecek. Şirketimizde çalışan her personel sorumlu olduğu pozisyonu ile ilgili kendini geliştirmek zorunda. Biz yöneticiler olarak da hedefimize rakamlarla, istatistiklerle ekonomik yapımızı daha güçlü ve kontrol altına alarak başarıyla hizmet verme hedefini sürdüreceğiz” dedi.

Yorumlar (4)
Konya Konya 9 yıl önce
Setra S 517 HDH yatırımı yaparak eski güzel gunlerine dönebilir Özkaymak...
Artık Neoplan Tourliner L (54 kişilik olanları) 2+1 sisteme çevirmeli
murat 9 yıl önce
Bencede artık setra olmalı Özkaymak filosu çünkü Özkaymak denince akla setra geliyor
Orhan 9 yıl önce
Eski bir Özkaymak şoförü olarak firmamıza teşekkür ederim bencede Özkaymak denince setra geliyor aklimiza nice uzun yıllara hep beraber.teşekkürler...06
Konya firmaları geriden geliyor 9 yıl önce
2005 ve öncesine kadar taa 70 lerde dahil Konya firmaları iyi araclara yeniliklere açıktı sonrasında araçlar vasatlaştı, döküntü travegolarla dolu Konya filoları 2+1 sistemi mersin adana hatta uşak adıyaman aksaray firmaları dahi standart sunmaya başladı bizim firmalarda hala tık yok, konset ülkede 5,6 firmada 2+1 varken sundu bu hizmeti digerleri çok geç kaldılar, sırf 2+1 yuzunden uni ogrencisinin buyuk bolumunu diger iki firmaya kaptırıyor Konya firmaları... Hala daha da diretiyorlar ama kendilerinin 11,12 sefer yaptıgı hatları 5,6 ya düşürduler rakip diger yabancı iki firma 3 den şuan 10 ve 12 şer sefer yapıyolar Özkaymak setrasız vasatı âşamaz ..
Sıradanlıktan kurtulmaları gerek ama yine gidip sıradan tr15 yeni kasa alırlar 2016 da şimdiden yazayım :-)
Yolcu da haklı olarak tercihini araca hizmete ve nezakete bakarak belirleyecek
banner117
15
açık
banner159