banner69

10 Kat Ceza Çi̇lesi̇ Bi̇tmeli̇di̇r!

banner113

Otoyol ve köprülerden farkında olarak ya da olmadan ödemesiz geçiş yapan araçlardan alınan 10 kat cezanın yeni köprülerdeki geçiş fiyatlarından sonra astronomik rakamlara ulaşması araç sahiplerini bunalttı. 1999’dan kalan bu yanlış halen devam ediyor.

banner114
GÜNDEM 20.03.2017, 12:18 20.03.2017, 12:26 Taşıma Dünyası
10 Kat Ceza Çi̇lesi̇ Bi̇tmeli̇di̇r!
Araç sahipleri için dayanılmaz boyuta gelen durumu değerlendiren UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, “1999 yılında otomatik geçiş sistemine geçilirken yapılmış bu yanlışa artık bir son verilmelidir.  10 kat ceza uygulaması dünyanın hiçbir yerinde yok” dedi.  

208 TL, 2 bin 295 TL oluyor!

Fatih Şener, “Örneğin, Osmangazi köprüsünü kullanarak yurtdışına giden bir araç farkında olmadan veya teknik bir aksaklıkla da olsa köprüyü ödemesiz geçse 15 gün sonra yurda döndüğünde 208 TL yerine 2 bin 295 TL fatura ile karşılaşıyor. Bu durum taşımacılarımızı isyan noktasına getirmiştir” dedi. 
Şener, uygulamadaki haksızlığa işaret ederek, “Binek araçlar için bile bu köprüde ödemesiz geçiş cezası 721 TL’yi buluyor. Boğaziçi köprüsünde 10 katı ilavesi ile 77 TL olan ücret, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim köprüsü ve otoyolları için de çok yüksek rakamlara ulaşıyor.

Başka uygulaması yok

Yaptığımız araştırmalara göre dünyanın hiçbir ülkesinde 10 kat ceza uygulaması yok. Ülkemizde trafik cezası için, 15 gün içinde ödeme yapılması halinde cezanın 4’te bir oranında düşürülmesi, bir ayı geçmesi halinde ise sadece yüzde 5 faiz uygulanması ve her ne olursa olsun ödenecek tutarın faiz ile beraber en fazla 2 katını geçemeyeceği yasa ile belirlenmişken otoyollarda 10 kat ceza anlaşılır gibi değildir” diye konuştu. 

Yüzde 40’ı işletmeciye…

Şener, tahsis edilen cezanın 4 katı işletmeci kuruluşa, 6 katı devlete ödendiğini, işletici kuruluşun 4 kat ücret almasının da bir anlamı olmadığını iddia etti.

Adrese Dayalı Nüfus Sistemi 

Şener, 1999 yılında otomatik sisteme geçilirken, ‘bunlar, muhtemelen kaçak geçer, korkutalım’ diyerek konulan 10 kat ceza kuralının bugün vatandaşlar üzerinde önemli bir yük haline geldiğini kaydederek, “Adrese dayalı nüfus sistemi ile kamu alacakların tahsisi eskisine göre çok daha kolaydır. Bugün artık, bu tür cezalar tahsil edilmeden birçok kurumumuzda işlem yapılmamaktadır” dedi.

Torba Yasa ile düzeltilebilir 

Yabancı araçların otoyol kaçak geçişlerinde bugüne kadar ‘tahsil edecek muhatap bulunamadığı’ için yıllık 75 milyon TL tutarında kayıp yaşandığını belirten Şener, “Yabancılardan tahsilat yapılabilmesi, yayınlanan son torba yasa ile mümkün hale gelmiştir. Yıllarca yabancılardan otoyol ücreti almayan ülkemizde kendi vatandaşlarımızdan 10 katı ceza alınması haksızlıktır. Bu da bir torba yasa ile düzeltilmelidir” dedi. ■


UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159