banner69

Ankara-İzmir hızlı treni 2019’da

banner113

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, karayolu, hızlı tren ve havayolu projelerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu: "Türkiye’nin dört bir yanını hızlı tren ve yüksek hızlı tren hatlarıyla birbirine bağlıyoruz. Şu ana kadar bin 213 kilometre YHT hattının yapımı tamamlandı. Ülkemizin dört bir yanını birbirine bağlayacak 3 bin kilometrelik hattımızın inşa çalışmalarına devam ediyoruz" dedi.

banner114
GÜNDEM 30.06.2017, 09:53 30.06.2017, 10:09 Taşıma Dünyası
Ankara-İzmir hızlı treni 2019’da
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, inşa çalışmaları devam eden Ankara-Afyonkarahisar-Uşak-Manisa-İzmir YHT hattını, 2019'da tamamlamayı planladıklarını söyledi.
Bakan Ahmet Arslan, güçlü, müreffeh ve söz sahibi bir ülkenin en etkin bileşenlerinden birisinin ulaşım olduğunu, bu alanın birçok sektör için de tetikleyici nitelik taşıdığını söyledi. Arslan, karayolu, hızlı tren ve havayolu projelerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu: "Türkiye’nin dört bir yanını hızlı tren ve yüksek hızlı tren hatlarıyla birbirine bağlıyoruz. Şu ana kadar bin 213 kilometre YHT hattının yapımı tamamlandı. Ülkemizin dört bir yanını birbirine bağlayacak 3 bin kilometrelik hattımızın inşa çalışmalarına devam ediyoruz" dedi.

Bakan Arslan, demiryollarına yönelik çalışmaların son 14 yılda büyük ivme kazandığını ifade ederek, demiryolları altyapısına yapılan yatırımın, karayollarına yapılan yatırımı geçtiğine dikkat çekti. Bu yıl için demiryollarına ayrılan yatırım ödeneğinin 11,3 milyar liranın üzerinde olduğunun altını çizen Arslan, "Yatırımlarımızı, özellikle ülkemizin demiryolu altyapısını oluşturmak için yapıyoruz" dedi.

Hızla sürüyor 

Arslan, inşa çalışmaları devam eden hatlardan Ankara-Afyonkarahisar-Uşak-Manisa-İzmir YHT hattında çalışmalarını hızla devam ettiğini belirterek, 2019'da hattın inşasını tamamlamayı planladıklarını söyledi.

Arslan, Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu projesiyle Pekin’den Londra’ya kesintisiz demiryolu projesinin en önemli halkalarını biri olan Ankara-Kırıkkale-Yozgat-Sivas YHT hattında da inşaatın etap etap devam ettiğini anlattı: "Projenin 2018 yılı sonunda tamamlanmasını öngörüyoruz. Ankara-Sivas arasını 405 kilometreye düşürecek YHT projesinde, tüm hat kesimlerinde devam eden altyapı yapım çalışmaları yüzde 75 seviyesine geldi. Üstyapı ve EST için ihale süreçlerine devam ediyoruz. Bursa Bilecik, Konya-Karaman-Ulukışla (Niğde) ve Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren hatlarında da inşa çalışmaları sürüyor."

Yeni hatlar 

Bakan Arslan, 5 bin 277 kilometrelik YHT ve HT hattının etüt-proje hazırlama çalışmasına da devam ettiklerini dile getirerek, 2017 yılı sonuna kadar 2 bin 622 kilometrelik kesimin etüt-proje hazırlama çalışmalarını tamamlamayı planladıklarını söyledi. Söz konusu hatların Kayseri-Yerköy YHT, Halkalı-Kapıkule HT, Aksaray-Ulukışla (Niğde) -Yenice (Mersin) HT, Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya HT ve Sivas-Malatya HT hatları olduğunu anlatan Arslan 124 kilometre uzunluğundaki Gebze-Sabiha Gökçen Havaalanı-Yavuz Sultan Selim Köprüsü YHT hattının da Asya-Avrupa arasındaki demiryolu trafiğini destekleyecek önemli bir proje olduğunu, bu hattın projesinin de yatırım programına alınacağını kaydetti.

4 yeni havalimanı 

Bakan Arslan, "Havalimanı olmayan Karaman, Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane'ye yapacağımız havalimanlarının yapımı ihalesine yıl içinde çıkacağız. 2017'yi havalimanları yılı yapacağız. Uluslararası hava taşımacılığı sektörü son on yılda yüzde 5,6 büyürken, Türkiye'de bu oran yüzde 14'ü buldu" diye konuştu.

Havaalanı sayısı 55’e çıktı 

Son 14 yılda 26 olan aktif havaalanı sayısının iki katını da aşarak 55’e çıktığını anımsatan Arslan, mevcut havalimanlarının ise yenilendiğini kaydetti.

2020'de hazır olacak

Arslan, Karaman ve Yozgat havalimanlarının yapımı ihalesine Temmuz-Eylül aylarında çıkmayı planladıklarını, bölgesel nitelik taşıyacak Bayburt-Gümüşhane Havalimanının ihale sürecini de Kasım-Aralık aylarında başlatmayı planladıklarını bildirdi. Arslan, söz konusu 3 havalimanının yaklaşık 800 milyon lira bedelle yapılacağına dikkati çekerek, 2 milyon kapasiteli havalimanlarının üçünün de inşasını 2020 yılında tamamlamayı planladıklarını kaydetti.

Öne çıkanlar... Öne çıkanlar... Öne çıkanlar...

4 Temmuz'da açılacak
Bakan Arslan, "Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 11 kilometrelik Kurtköy-Paşaköy bağlantı yolunu 4 Temmuz'da açacağız. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne giden otoyol bağlantısını yaparak, oradaki trafiği çok daha rahatlayacak, trafiğin akışını hızlandıracağız. Paşaköy'den sonraki otoyol, açık olmadığı için Kurtköy'de mecburen devlet yolu kullanılıyordu, dolayısıyla hafriyat, nakliye ve iş kamyonları aynı bölgeyi kullandığı için olağanüstü sıkışık oluyordu. Bu, İstanbulluların hayatını zorlaştırıyordu. Biz 4 Temmuz'da orayı açarak, ülkemizin insanının hayatını kolaylaştıracak bir işlem yapmış olacağız."

"Ovit Tüneli yıl sonunda hizmete giriyor"
Arslan, ulaştırmada doğu-batı koridorlarının ardından yoğunlaşan kuzey-güney hatlarında yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi de verdi. 

Türkiye'nin kuzeyiyle güneyinin 18 ulaşım koridoruyla birbirine bağlanacağını dile getiren Arslan, bu hatlardan son üçünün Karadeniz'i Doğu Anadolu ve Akdeniz ile buluşturacağını söyledi. 

Arslan, Rize'nin İkizdere ilçesi yakınlarındaki 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı sürdürülen Ovit Tünelinin stratejik önemine işaret ederek, "Ülkemizin kuzeyiyle güneyini birbirine bağlayacak 18 koridordan biri olan tünelde çalışmalar hızlandı. Ovit Tünelini 2018'e kalmadan yıl sonunda hizmete açacağız" diye konuştu.

Dünyanın en uzun ikinci tüneli olacak Ovit'in 14 bin 200 metrelik güzergahı ve devamında Kop Tüneli ile Erzincan'a ulaşımı kolaylaştıracağını anlatan Arslan, tünelin Erzurum'un İspir ilçesi üzerindeki tünellerle Erzurum'a, Gümüşhane üzerinden Trabzon'a ve Erzincan'a bağlanacağını bildirdi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159