banner69

İyi kaptan şart!

banner113

Karayolu yolcu taşımacılığı, en çok ihtiyaç duyduğu eğitimli kaptanlara kavuşuyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sultandağı Yüksek Okulu Otobüs Kaptanlığı Bölümü yeni mezunlarını verdi. Düzenlenen törende, sektöre uzun yıllar emek veren duayen isimlere de Yaşam Boyu Onur Ödülleri sunuldu.

banner114
GÜNDEM 15.06.2015, 17:06 16.06.2015, 17:05 Taşıma Dünyası
İyi kaptan şart!
ERKAN YILMAZ

Karayolu yolcu taşımacılığı, en çok ihtiyaç duyduğu eğitimli kaptanlara kavuşuyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sultandağı Yüksek Okulu Otobüs Kaptanlığı Bölümü yeni mezunlarını verdi. Düzenlenen törende, sektöre uzun yıllar emek veren duayen isimlere de Yaşam Boyu Onur Ödülleri sunuldu.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Sultandağı Yüksek Okulu Otobüs Kaptanlığı Bölümü Mezuniyet Töreni ve Yaşam Boyu Onur Ödülü Töreni 11 Haziran Perşembe günü İETT’nin Kağıthane Garajı’nda gerçekleştirildi. 

Sektörün en büyük sorunu 
Açılış konuşmasını yapan Otobüs Kaptanlığı Bölüm Kurucusu Sultandağı Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yard. Doc. Dr. Kemal Karayormuk, otobüs kaptanlığı bölümünü 7 yıl önce kurduklarını belirterek, “Sektörümüzün en büyük sorunlarından birisi nitelikli şoför bulamamak. 10 Haziran Çarşamba günü UND İcra Kurulu Başkanı Sayın Fatih Şener ile bir araya geldik. Lojistik sektörünün de en büyük sorunu nitelikli şoför bulamamak. İETT bizim yuvamız. İki yılda 1000 kaptana eğitim verdik. Temel hedefimiz üniversite sanayi işbirliğini hayata geçirmek” dedi. 

Otobüs alımında yönlendirici 
Kaptanlar Kulübü Kurucusu ve Sektör Danışmanı Ekrem Özcan da, geçen yıl Yaşam Boyu Onur Ödülü verdikleri sektörün duayen ismi rahmetli Ali Osman Ulusoy’u andı: “Biz duayenlerimizi unutmuyoruz. Çeşitli etkinliklerde hep onlardan bahsedeceğiz. Kaptanlar Kulübünü ile kaptanların hak ettiği değere kavuşmalarını istiyoruz. Bir ürünün satışında en önemli karar noktasının kaptanlar olduğunu gördük. Biz firmalarla kaptanlara firmaların daha iyi tanışabilecekleri, dertlerini isteklerini anlatabilecekleri bir ortamı yaratacağız.” 

İstanbul’da okul istiyoruz
TÖHOB Başkanı İsmail Yüksel, İstanbul’da otobüs sürücülerine yönelik bir okulun oluşturulmasının önemine dikkat çekerek, “Herkes sürücü belgesi alabiliyor. Ama bizler sürücü değil, şoförüz. İstanbul’da şoför eğitimine yönelik bir okulun açılması için TÖHOB ve 5 şirketin başkanı olarak elimizden gelen desteği vermeye söz veriyoruz. Burada Sayın hocamız Mustafa Ilıcalı’ya büyük iş düşüyor. İstanbul’da şoförlük eğitimi veren bir okul istiyoruz” dedi. 

Kaptanların hakları mevzuata girmeli
UYOF Başkanı İmran Okumuş, tüm sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek kaptanların, şoförlerin haklarının Karayolu Taşıma Kanunu mevzuatı içinde yer almasına yönelik çaba göstermesi gerektiğini vurguladı: “Tüm sivil toplum örgütleri olarak bunun için mücadele vermeli. Kaptanların otogarlarda veya çalıştıkları her alanda sosyal anlamda dinlenebilecekleri alanın oluşturulması için de çaba göstermeliyiz. Bu konuda birlikte hareket edersek sektöre çok daha faydalı oluruz.”

Ehliyetler sınıflandırılmalı
TOF Başkanı Mustafa Yıldırım da ehliyetlerin sınıflandırılması gerektiğini belirtti: “Ben de şoför çocuğuyum.  Çocukların babalarına nasıl hasret duyduklarını çok iyi biliyorum. Ulaşım insanın en temel ihtiyaçlarından birisi. Hava ve su ekmek gibi; ulaşım olmadan olmaz. Sizler sosyal kültürel hayatın tamamlayıcısı unsuru, ulaşım özgürlüğünün de teminatı olacaksınız. Otobüs şoförleri bu sektörün vazgeçilmesidir. Bir otobüsü iyi kaptan sürerse anlam taşır, yoksa yolculuk bitmez. Sizlerin çalışma koşullarının mutlaka iyileştirilmesi gerekiyor. Geleceğiniz çok önemli. Bagajda uyuyan kaptan kalmasın ve firmalar sürücü arkadaşların koşullarını iyileştirsin. Otobüs şoförlüğüne yönelik meslek liselerinin kurulması ve buradan daha öteye gelinmesi gerekiyor. Sizlerin üniversite eğitimini bir formasyon şeklinde alması gerektiğine düşünüyorum ve bunun da mevzuat içinde yer almasının önemli olduğuna inanıyorum. En önemlisi ehliyetlerin mutlaka sınıflandırılması lazım.” 

Otobüs kaptanlığının yeniden tarifi 
TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, otobüs kaptanlığının yeniden tarif edilmesi gerektiğini söyledi: “Bu kutsal mesleğin önemini ortaya çıkaracak projeler yürütüyoruz. Hocamız Sayın Mustafa Ilıcalı ile birlikte yürüttüğümüz projeyle otobüs kaptanlığının yeniden tarif edilmesini istiyoruz. Şehirlerarası taşımacılık alanında 349 şirkette 8 bin dolayında otobüste 30 bin dolayında şoförle çalışıyoruz. Bu şoförlerin eğitimden geçirilmesi büyük önem taşıyor. Otobüs kaptanları 25 yıl çalışıp 20 yılda emekli olmalı,  tüm otogarlarda kaptanlara yönelik dinlenme yerleri yapılmalı. Kaptanların verilerinin tamamı, TOFED’de toplanmalı. Biz, eğitim merkezimizde SRC ve psiko-teknik belgelerini vermek istiyoruz. TOSEV aracılığı ile meslek lisesi kurarak, sektörün ara elaman ihtiyacını karşılamak istiyoruz.”

Eğitim için el ele 
Bahçeşehir Üniversitesi UYGAR Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı da, sektörün çok vefalı olduğunu belirtti. Havaalanların sayısının ve raylı sistem altyapısının artmasına rağmen otobüs taşımacılığına hala büyük ihtiyaç bulunduğuna dikkat çeken Ilıcalı, “Burada dile getirilen en önemli nokta eğitim oldu. THY Genel Müdürü ile görüşmemizde otobüs kaptanlarına yönelik eğitim işbirliği konusu gündeme geldi. Bu konuda bir protokol yapılması da konuşuldu. Eğitim noktasındaki taleplere de yetkililerin de destek vereceğine inanıyorum. Trafik kazalarında en önemli unsur insan. Kazaları azaltacak projeleri hayata geçirmek için el ele verelim” dedi. 

En büyük problem eğitim 
İETT Daire Başkanı Ayhan Ayvaz da, otobüs kaptanlığı bölümü mezunlarına üç yıl muafiyet şartı engelinin bulunmadığını belirtti: “Bizim en büyük problemimiz eğitim. Eğitimli arkadaşları istihdam etmek istiyoruz. 10 bin dolayında şoför ile günde 55 bin sefer gerçekleştiriyoruz. Burada en büyük problemimiz eğitim. Bunun için de gereken desteği vermeye hazırız.” 
Sultandağı bu sektörün bir parçası 

Sultandağı Kaymakamı Muhammet Emin Güngör de, “İlçemizin bu sektörün parçası haline gelmesinden ve bugünkü bu tablodan gurur duydum” dedi. ■

DUAYENLER KONUŞTU 

Hayalimiz gerçeğe dönüştü 

UATOD’un efsane başkanı ve sektörün duayen ismi Mehmet Özcan, “Bugün hem heyecanlı hem mutluyum” diyerek konuşmasına başladı. Özcan, “Çünkü bu sektör geçmişini hiç unutmadı. 1997’de hayalini kurduğumuz eğitimli kaptanlar bugün gerçeğe dönüşmesinden çok mutluyum.  Biz şoförlerin ekmeği ile büyüdük. Ben şoför isminin değişip, ehliyetlerde kaptan isminin yer almasını arzuluyorum” dedi.

Otobüsçünün yolu hep doğrudur
TOSEV İcra Kurulu Başkanı Latif Karaali de, Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görülen babası Mehmet Selim Kara’nın hastanede olması nedeniyle katılamadığını ancak sevgi, saygı ve selamlarını getirdiğini belirterek, “Kemal hocamızı hayranlıkla izliyorum. Ekibi ile büyük başarılara imza attı. Bu sektörü bir araya topladığı için şükranlarımı sunuyorum. Otobüsçünün yolu inişlidir, yağışladır ama hep doğrudur” dedi. 

Sektörün duayen ismi Halil Ak, “Beni bu ödüle layık gördükleri için Sayın Kemal Karayormuk ve Ekrem Özcan’da teşekkür ediyor ve gelecekte başarılar diliyorum” dedi. 

Halk otobüsçülüğünün duayen ismi Mehmet Cemal Soydaş ise, “Beni bu ödüle layık gören Sayın Kemal Karayormuk’a, TÖHOB’a ve şirket başkanlarına teşekkür ediyorum. Bundan sonra özverili ile çalışmaya ve özveriyle şikayetlerin giderilmesine yönelik çalışacağıma söz veriyorum” dedi.

Servis taşımacılığının duayen ismi Çınar Turizm firma sahibi Ahmet Çınar, “Ben asıl duayen, babam rahmetli Kani Çınar adına bu ödülü alıyorum ve beni bu ödüle layık gördükleri için teşekkür ediyorum” dedi.




Sektörün duayen ismi UATOD’un eski Başkanı Mehmet Özcan’a, Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, Kemal Karayormuk ve Ekrem Özcan birlikte sundu. 




Turizm taşımacılığının duayen ismi Halil Ak’a pleketini TTDER Başkanı Sümer Yığcı, Başkan Yardımcısı Mehmet Öksüz, Kemal Karayormuk ve Ekrem Özcan sundu.


Has Turizm’in kurucusu Duayen Mehmet Selim Kara’ya Yaşam Boyu Onur Ödülü, oğlu Latif Karaali’ye verildi. Karaali’ye, plaketini UYOF Başkanı İmran Okumuş, TOF Başkan Yardımcıları İbrahim Arttırdı, Tahsin Yücefer ve Kemal Karayormuk ile Ekrem Özcan sundu. 


Halk otobüsçülüğünün duayen ismi Mehmet Cemal Soydaş’a plaketini TÖHOB Başkanı İsmail Yüksel, İETT Daire Başkanı Ahmet Ayaz ile Kemal Karayormuk ve Ekrem Özcan sundu. 



Servis taşımacılığının duayen ismi Çınar Turizm firma sahibi Ahmet Çınar’a plaketini Bahçeşehir Üniversitesi UYGAR Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ve Sultandağı Kaymakamı Muhammet emin Güngör, Kemal Karayormuk ve Ekrem Özcan sundu.



Yolcu taşımacılığının tecrübeli kaptanları Yaşar Bayrak, Musa Kayı, İzzet Kabataş, Mustafa Boylu, Mehmet Tülümen ve Bayram Ünver’e Yaşam Boyu Onur Ödülü plaketlerini Kemal Karayormuk ve Ekrem Özcan sundu.



Mehmet Erdoğan, İmran Okumuş, Mustafa Yıldırım, Ahmet Ayvaz, İsmail Yüksel ve Sümer Yığcı’ya; destek veren sivil toplum kuruluşları yöneticileri olarak plaket verildi.


Destek veren sponsor kuruluşlar Temsa, Otokar, Anadolu Isuzu, Karsan, Brisa, Michelin ve VOİT yetkilileri de hak ettikleri plaketleri, alkışlar eşliğinde aldı. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159