banner69

Sektör geçmişini “ÖRÜMCEK“ten öğrenecek

banner113

Türker Başkurt’un sektörün geçmişinden bugüne gelişimini anlatan Örümcek kitabı için imza günü düzenlendi. Türker Başkurt, kitabın tüm gelirini TOSEV’e bağışladı. TOFED Genel Merkezi’nde düzenlenen imza gününe katılım da yoğun oldu.

banner114
GÜNDEM 25.12.2017, 10:33 25.12.2017, 11:10 Taşıma Dünyası
Sektör geçmişini “ÖRÜMCEK“ten öğrenecek
TOSEV Başkanı Latif Karaali, Türker Başkurt’un sektörün yaşayan arşivi olduğuna dikkat çekti: “Türker Başkurt, çocukluğundan beri bu sektörde olduğundan şu an zaten yaşayan arşivimizdir. Benim bilet koleksiyonum var. Biletlerle ilgili kitap hazırlığı içerisindeyim. Türker Ağabeye bütün biletleri gösterdiğim zaman, o günkü tarihi bugünmüş gibi canlı detaylarıyla hatırlıyor. Hangi firma nerede, yazıhanesi nerede… Çok emek harcadı kitaba. Benim daha yayınlanmadan okuma fırsatım olmuştu. Gerçekten çok değerli bilgiler var. Sektörün hafızası adına çok önemli iş başardı, tebrik ediyorum. Gelirini TOSEV’e bağışladı. Kitabın fiyatı yok. Bağış yaparak imzalı veriliyor” dedi.  

Müze çalışması 
Latif Karaali, sektörün geçmişinden bugüne yansımaların olacağı bir müze çalışmasının olduğunu da belirterek, “Bu müzeyi açmak kolay olmayacak, ama bütün hazırlıkları tamamlanıyor. Çok detaylı bir çalışma yürütüyorum. Sayın Sunay Akın da yardım ediyor” dedi. 

Sirkeci’den bu güne…
TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, kitaptaki çok özel anıları okuduğunu belirterek, “Türker Başkurt, Sirkeci’yi, Laleli’yi, onlarla birlikte Anadolu’yu yazmış. Harem Otogarı, İstanbul Otogarı süreçleri hepsi bu kitapta var. Geçmişten günümüze otobüslerin gelişimi de çok güzel şekilde anlatılmış. Sayın Başkurt’a bu kitabı sektörle buluşturduğu için çok teşekkür ederim” dedi.  

Kişiliğiyle, kimliğiyle Türker Başkurt farkı 
TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım da, Türker Başkurt’un kendisi için de sektör içinde çok önemli bir değer olduğunu vurgulayarak, “Bu sektörde kendini, kişiliğini kimliğini koruyabilmiş ender insanlardan biridir Türker Ağabey. Sevgi ve saygı dolu bir abimiz. Onun için, Allah uzun ömür versin, yolu hep açık olsun. Sektörümüzü anlattığı bu kitabı çok önemli bir kaynak” diye konuştu. 

TOF Başkan Yardımcısı İbrahim Arttırdı, sektörün içinde geçmişi gelecek nesillere aktarabilecek çok az ismin kaldığına dikkat çekerek, “Sirkeci’den İstanbul Otogarı’na geliş sürecini yaşayan ve sektörün içinde hala aktif olan kimse kaldı mı, hatırlamıyorum. Sayın Türker Başkurt, çok önemli, çok değerli bir çalışmaya imza atmış, hem kendi adıma hem sektör adına teşekkür ediyorum” dedi. 

Sektörü geleceğe aktarmak 
Sektörün duayen ismi Türker Başkurt, 1950’li yıllardan bu yana sektördeki sürecin bir tanığı olarak, gelecek nesillere aktarılması gereken birçok anıya sahip olduğunu belirterek, “Sektörün bugün geldiği noktaya ne gibi zorluklar ve aşamalardan geçerek geldiğini, sektörün geçmişten geleceğe yolculuğunu anlatmak aslında bir zorunluluk. Sektörün arşivini oluşturacak bu tür çalışmalar neredeyse hiç yok. Bu kitap bir ilk oldu. Sektörün içindekiler geçmişi okudukça, geleceğe daha büyük bir umutla bakacaklar. Genç nesil kitabı okudukça, sektörün gelişim sürecini gördükçe sektöre olan sevgi ve saygılarının daha da büyüyeceği inancındayım. Bugün yıllarca biriktirdiğim anıları, fotoğraflarıyla geleceğe aktarmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyorum. Kitabın yazım süreci hiç de kolay olmadı, Ancak sürekli aldığım notların işimi kolaylaştırdığını söyleyebilirim. Ailem bu zorlu süreçte bana büyük destek oldu. Önce aileme, sonra meslektaşlarıma ve bugün burada yanımda olan herkese, tüm dostlarıma teşekkür ediyorum. Bir teşekkür de tabii ki kitabın basımı aşamasında bana büyük destek veren TÜYAP yönetimine, onlara da çok teşekkür ediyorum. Kitabın gelirini TOSEV’e bağışlamak da mutluluk verici. TOSEV, bu sektörün çocuklarının eğitimine destek olmak için kuruldu. Bir kitapla da olsa bu sektörün emekçilerinin evlatlarına bir parça olsun katkı sağlamak da büyük bir mutluluk” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159