banner69

TOFED’in yeni Başkanı Birol Özcan

banner113

TOFED’in 2. Olağanüstü Genel Kurulu 2 Ekim Cuma günü federasyon genel merkezinde yapıldı. Genel Kurulda TOFED’in yeni Genel Başkanı Birol Özcan oldu.

banner114
GÜNDEM 05.10.2015, 14:47 05.10.2015, 14:57 Taşıma Dünyası
TOFED’in yeni Başkanı Birol Özcan
Genel Kurula TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, TTDER Başkanı Sümer Yığcı, Başkan Yardımcısı Mehmet Öksüz, TOFED Eski Başkanı Mehmet Erdoğan, İSTAB Yönetim Kurulu Üyeleri Esat Göyük, Metin Uludağ, Anadolu Isuzu Satış Müdürü Onur Çetinkaya, Bölge Satış Yöneticisi Ferhat Sancaklı, Otokar Bölge Satış Yöneticisi Murat Torun, Has Otomotiv İcra Kurulu Üyesi Mustafa Sarıgül, MAPAR Otobüs Satış Müdürü Gökhan Çerioğlu, Brisa Servis Projeleri Yöneticisi Tuğrul Karadeniz ile çok sayıda firma sahibi ve yöneticisi katıldı.  Genel kurulda ilk olarak Genel Sekreter Mevlüt İlgin faaliyet raporunu okudu. Yapılan seçimle TOFED’in yeni yönetimi belirlendi. Yeni Başkan Birol Özcan oldu.

Sıkıntılı bir sezonu geride bıraktık 
Genel kurulda konuşan TOBB Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, sıkıntılı bir sezon yaşadıklarını belirterek, “Bundan sonra bizi daha sıkıntılı günler bekliyor. Sorunlardan biri telif hakları yükü. Her otobüs yıllık 1273 TL ödeyecek. Kültür Bakanlığı  bize danışmadan bu kararı aldı. Susup oturacak mıyız, tepki göstermeyecek miyiz! İşte sivil toplum örgütlerinin önemi burada ortaya çıkıyor. Yaklaşık 100 bin otobüs var. Yıllık 120 milyon TL. Bu para nereye gidecek? Türkiye Otobüsçüler Konseyi’ni bu tür sorunların çözümü için etkin hale getirmek için çalışmalıyız. Engelli donanımı noktasında çalışmalar yapmamız gerekiyor. Salı günü Ankara’da olacağız. Bize yine dayatılmış bir yasayı kabul etmeyeceğiz. Almanya ile eşgüdümlü şekilde gitmek istiyoruz. 100 araçtan 1 aracın engelli olmasını savunuyoruz. 72 saat öncesinden haber verildiğinde biz engelli vatandaşımızı taşımaya hazırız. Türkiye’de engelli sayısı binde 2 oranında. Bunun dışında 15 milyon yolcumuz azaldı. Yeni demiryolları ve havayollarının büyümesi ile sektör küçülmeye devam ediyor. Önümüzdeki dönemde sektörün ulaşımda ekonomik ve verimlilik sağlaması gerekiyor. Otogarla ilgili sorunlar, ikram ve servis sorunları önümüzde duruyor. Büyükşehir Belediyesi 6 tane cep otogarı projesi açıkladı. Aslında bu bizim projemiz. İki yaka da ikişer olmak üzere dört otogar gerekiyor. Bahçeşehir, Alibeyköy, Kavacık ve Kurtköy.  Alibeyköy mükemmel bir şekilde çalışıyor. 20 yıldır Harem Otogarı yapılmamışken bu yeni otogarlar nasıl yetişecek? Cep terminalleri ve toplama merkezleri sektörün önemli ihtiyaçları. Ortak servis konusu da çözüme kavuşmalı. Sektör bizden bu sorunların çözümünü bekliyor. Otobüsçüler, ‘serviste, sigortada, otogarda bana ekonomi sağlayın’ diyor. Turizmcilerin Yenikapı’daki asfalt sorunu da çözeceğiz. Otogarın üst bölümünde bir eğitim merkezi kurulması için çalışacağız. SRC belgesi altı doldurulmadan veriliyor. İstanbul Otogarı ciddi sorunlar yaşıyor. Otogarın yeni bir anlayışla düzenlemeye başladık. Otogar kimsesiz insanların sığınağı olmaktan çıkarılacak. Otogarda 6 polisle sorunlar çözülmez. Buradan İstanbul’a giriliyor ve çıkılıyor. Biz burada yeni düzenlemeler yapılacak. Büyük firmalara yeni indirme peronları yapılacak. Ortak akılla ortak çözümler üretmek için çalışmalıyız. Yeni sezonda bol kazançlar diliyorum” dedi. 

Özcan sorunları ve hedefleri çizdi 
Genel kurulda bir konuşma yapan yeni TOFED Başkanı Birol Özcan, sektörün sorunlarının çözüm beklediğini vurguladı. Özcan sorunları ve hedefleri şu şekilde aktardı: “TOFED kuruluşundan bugüne olarak sektörel sorunların kamu ve kuruluşlar nezdinde çözümünde öncülük etti. Bundan sonra daha fazla çalışarak sorunların çözümüne katkı sağlamaya devam edecek. Önümüzdeki süreçte hedefimiz öncelikli sorunlarımız arasında yer alan akaryakıt maliyetlerinin daha aşağıya çekmek ve ÖTV iadesinin sağlanması için çaba göstermek olacak. Bilet fiyatlarında artan maliyetlere göre ayarlamayı sektörün yapamamasında en önemli etken; taşımacılık modlarının fiyat politikaları. Yüksek akaryakıt fiyatları 10 numara yağ kullanımını getiriyor. Ancak 10 numara yağ kullanımı maddi ve manevi zararları da otobüsçüye yansıyor. Akaryakıtta ÖTV iadesinin sektörümüze yansıtılması için Ankara’da tüm girişimler yapılacak. Bunu hep beraber, birlik ve beraberlik içinde ben, sen değil bütün sektör ve turizm taşımacıları da dahil bir şekilde talep edeceğiz. 

KDV indirimi
Turizm sektörüne sağlanan yüzde 8 KDV’nin biletlere de yansıtılması için de gereken çalışmaları yapacağız. Belgesiz ve korsan taşımacılığın önlenmesi için de girişimlerde bulunacağız. D1 ve D2 belgelerinin birleştirilmesini de talep edeceğiz. Çünkü D2 belgesi altında tarifeli taşımacılık şeklinde korsan taşımacılık yapılıyor. Korsan taşımacılara yönelik yaptırımların artırılmasını talep edeceğiz. Önemli sorunlarımız başında yer alan sigorta konusunda çözüm arayışı içinde olacağız. 

Sigorta
Sigorta kapsamı içine terörün alınmaması ve  manevi tazminat tutarlarının zorunlu sigorta kapsamında olmaması da sektör için ayrı bir sorundur. Mevzuat gereği zorunlu taşımacılık sigortası firmalar tarafından yaptırılmakta olup, kaza sonucunda tutar ölenin yakınlarına verilmektedir. Ancak bu tutar manevi tazminat tutarlarından indirilmiyor. Biz bu indirimin yapılmasını talep ediyoruz. Otobüs üreticilerinin AB ülkelerine yönelik ürettiği araçlarda güvenlik donanımları daha fazla iken ülkemizde satılan araçlarda ise bu güvenlik donanımlarının bir kısmı yer almıyor. Biz bütün bu donanımların standart kapsam içinde yer almasını talep ediyoruz. Otobüs yangın sistemlerinin de araçlara takılmaması ayrı bir sorun ve güvenlik zafiyeti oluşturuyor. Otogar ve terminallerin yapımında yanlış yer seçimleri, gereğinden daha fazla büyük otogar ve terminallerin yapılması sektöre yeni ek maliyetler getiriyor. Bir sorunda İstanbul Otogarı’nda ortak servis hizmetinin verilemeyişidir. Bizim bu hizmetin ortak şekilde yapılması için çalışmalarımız sürecek. 2019 yılında yap-işlet-devret sürecinin bitmemesinin ve ek süre alınması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüşmeler sürdürülecek. Eğer bu mümkün olmazsa yasal yollarla bu sürenin uzatılması için çalışmalar yapacağız. Sektörde çok yoğun bir rekabet yaşanıyor. Bu haksız ve yıkıcı rekabetin önlenmesi için sektöre girişlerin sınırlandırılmasını talep edeceğiz. Havayolunda biletlerine taban fiyat getirilmesi ve otobüslerden istenen fahiş telif fiyatlarının kaldırılmasını isteyeceğiz. Sektörümüzün eğitimli personel ihtiyacının karşılanmasına yönelik bu dönemde çok daha büyük ağırlık vereceğiz. Vakfımız TOSEV sektörümüz için çalışmaya devam edecek. IPRU ile yurtdışında yaşadığımız sorunların çözümü noktasında çalışacağız. TOBB’da yer alan sektör meclisi ile sorunlarımızın çözümü içinde çalışacağız. Haklarımızı savunmak ve haklarımıza erişmek için birlikte hareket etmek zorundayız. TOFED’e yetki devrinin yapılması için taleplerimizi ileteceğiz. Bu yetki devri sektörümüzü daha ileriye taşıyacak. Önerilerimizi hep birlikte yapalım istiyorum” dedi. ■ 



Mehmet Erdoğan’a plaket
Genel Kurulda TOFED’in eski Başkanı Mehmet Erdoğan’a yaptığı hizmetlere yönelik bir plaketle teşekkür edildi.  Erdoğan, yaptığı kısa konuşmada, “4.5 yıl boyunca heyecanımı hep koruyarak çalıştım. İyisi ile kötüsü ile iyi niyetle çalıştım. Büyük emek verdiğimi düşünüyorum. Öncelikle bizden maddi ve manevi desteğini esirgemeyen Sayın Galip Öztürk’e, yönetim kurulundaki arkadaşlarıma ve üretici firmalara teşekkür ediyorum” dedi. 


Mehmet Özcan, Mustafa Yıldırım, Mehmet Öksüz

TOFED Genel Kurulu

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159