15.05.2017, 10:17

Hi̇be kazanan otomoti̇v gi̇ri̇şi̇mci̇leri̇

Otomotiv İhracatçılar Birliği, 6’ncısını düzenlediği Otomotiv Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması etkinliğini 4-5 Mayıs'ta İTÜ Maslak Yerleşkesinde gerçekleştirdi. Etkinliğin ilk gününde, çeşitli değerlendirmelerden geçmiş proje sahiplerine ödülleri takdim edildi. Hangi projeler hibe kazandı, gelin sıralayarak ilk üçe giren projeleri inceleyelim…

Yakıt sarfiyatını düşürmek
Birinci olan proje; biomimikri yaklaşımla kompozit yaprak yay göz bağlantısı. Projenin isminden, fikir sahibinin doktora yaptığını anlıyoruz. Projenin çıkış amacı, araçlarda kullanılan malzemelerin hafifletilerek yakıt sarfiyatını aza indirmek. Bu doğrultuda da, ağır malzemelerden demir esaslı bileşenlerden imal edilen yaprak yaylar ele alınmış. Malzeme hafifletme dendiğinde, aklımıza gelen çalışmalardan ilki, malzemenin kompozitten imal edilmeye çalışılması. Lakin bu yaprak yayları kompozitten üretmeye çalışma denemeleri tam istenen başarıya ulaşamamıştı. Başarıyı etkileyen en kritik kısmı, yaprak yaylarda göz diye tabir edilen kısım. Gözler, yaprak yayları aracın şasisine bağlayan yapılar. Fakat mevcut göz tasarımıyla, kompozit malzemeden üretilmiş yaylarda malzemenin çabuk hasarlandığı ve ömrünün kısaldığı gözlemlenmekte. İşte bu noktada, girişimcimiz bu gözlerin tasarımını doğadan da esinlenerek değiştiriyor ve böylelikle kompozit malzemenin daha uzun ömürlü olacağını savunuyor. Hibesini OİB'den aldı, şimdi sıra bu fikrin hayata geçmesinde.

Plastik hammadde
Atık halılardan otomotiv plastik hammadde üretimi… Fikir heyecanlandırdı mı sizi de? Yarışmada ikinci olan bu projeyi, 1991 doğumlu kardeşimiz başarmış durumda. Kendisinin geliştirdiği, polimer teknolojisi altyapısıyla, atık halıları geri dönüştürebilen bir cihaz tasarlamış ve üretmiş. Halı fabrikalarında üretimden atığa veya fireye düşen halıları topluyorsunuz, geliştirdiği cihazla geri dönüşüme tabi tutarak otomotiv plastik hammadde üretimi gerçekleştiriyorsunuz. Böylelikle hem halı sektörünün geri dönüşüm sorununa çözüm sunarken hem de otomotiv sektörünün sürekli, uyumlu, kaliteli ve saf geri dönüşüm plastik hammadde ihtiyacına cevap verebiliyorsunuz.

Taşıtların ağırlığı azalacak
Üçüncü olarak hibe kazanan proje, araçların hafifletilmesine yönelik tek yönlü termoplastik prepreg yapıların geliştirilmesi. Bu proje, isminden de anlaşılacağı üzere, proje sahibi bir akademisyen. Projenin özetine baktığımızda, keten/polipropilen tek yönlü prepreg yapıların, endüstriyel boyutlarda üretimi ve taşıt ağırlığının azaltılması amacıyla kullanımını içeriyor. Bu projeyle tasarlanan yapılardan üretilecek tabakalı kompozit malzemeler, mevcut araç panellerinin daha ince ve daha hafif olarak tasarlanmasına olanak sağlıyor. Bu da aracın ağırlığını azalttığı gibi, CO2 emisyon değerlerinin de düşürülmesine yardımcı oluyor.

50 milyonuncu kullanıcı
Linkedin'in paylaştığı, ürün bazında 50 milyon kullanıcıya ulaşmak için geçen süreyi gösteren bir görsel vardı geçtiğimiz hafta. Otomobilde bu sayıda kullanıcıya ulaşmak için 62 sene geçmiş. Eski telefonlarda 50 yıl, kredi kartlarında 28 yıl sürmüş. Televizyon, 22 yıl sürerken; ATM’lerin bu kullanıcı sayıya ulaşması 18 yıl sürmüş. İnternet, 7 yılda ulaşırken; Facebook 50 milyonuncu kullanıcısına, sıkı durun, 3 senede ulaşmış. Ya sizde durum nedir? 50 milyonuncu kullanıcıya ne zaman ulaştınız ya da ulaşırsınız?

Otomotivde ihracat artıyor
TİM'in Nisan ayı ihracat rakamlarını incelediğimizde, genel ihracat kalemlerimizin toplamı yüzde 4 artarken, otomotiv yüzde 12,4 gibi kayda değer bir artış göstermiş. Buna karşın hazır giyim (konfeksiyon) yüzde 11,1 azalmış. Otomotiv, ihracatın her zamanki gibi lokomotifi... Genel ihracat kalemlerimizde en çok ihracat yapılan ilk 3 ülkede durumumuz nedir diye baktığımızda, 1 ve 2 numaradaki Almanya ve İngiltere'de yüzde 3-5 azalış varken, üçüncü sıradaki Amerika'da yüzde 28,2 gibi bir oranda artış var. Ülke grupları toplamına baktığımızda ise, AB ülkeleri birinci sırada ve yüzde 3,2 artış gösteriyor. İkinci sırada Ortadoğu ülkeleri varken, üçüncü sıradaki Afrika'da yüzde 12 gibi bir azalış gerçekleşmiş. En çok ihracat eden illerimiz; birinci hepimizin malumu İstanbul, ikinci Bursa ve üçüncü de Kocaeli… ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159