banner69

Fuso Canter 3,5 ve 7,5 ton çift kabin versiyonu piyasada

banner113

Mitsubishi, Fuso Canter yeni 3,5 tonluk kamyonetlerini ve 7,5 tonluk çift kabin kamyonunu Türkiye pazarına sundu. Temsa Motorlu Araçlar, ‘Her ihtiyaca bir Canter’ sloganıyla Canter versiyon sayısını 8’den 12’ye yükseltti.

banner114
LOJİSTİK 11.05.2015, 15:07 11.05.2015, 15:14 Taşıma Dünyası
Fuso Canter 3,5 ve 7,5 ton çift kabin versiyonu piyasada
Temsa Motorlu Araçlar, Mitsubishi Fuso Canter’in 3,5 ve 7,5 tonluk çift kabin versiyonunu Haliç Kongre Merkezi’nde 8 Mayıs Cuma günü düzenlenen basın toplantısı ile tanıttı. Temsa Motorlu Araçlar Genel Müdürü Eşref Zeka, farklı ihtiyaçlara cevap veren 3,5 ton, 6,5 ton, 7,5 ton ve 8,5 ton Canter seçenekleriyle hafif ticari araç pazarının önemli oyuncuları arasında yer aldıklarını söyledi. 

Yakıt tüketimi ile sınıfında lider 
3,5 ve 10 ton arasında satışa sundukları Canter serisinin 50 yıllık bir geçmişi olduğunu belirten Eşref Zeka, “Küresel pazarlarda bugüne kadar 3,7 milyonu aşkın bir satış hacmine ulaşmış bir ürün. Girdiği tüm pazarlarda ya 1’inci, ya ikinci sırada. Yakıt tüketimi ile de sınıfında lider konumda olan bir model” dedi. 

31 yılda 80 bin Canter 
Türk pazarının 1984 yılında Canter ile tanıştığına dikkat çeken Eşref Zeka, “Bugüne kadar 80 binin üzerinde Canter satışı gerçekleşti. Canter’i öne çıkaran özelliklere baktığımızda düşük yakıt tüketimi, dayanıklılık dikkat çekiyor. Aynı zamanda bu segment içerisinde de, hafif olması nedeniyle de, daha yüksek tonaj imkanı da sağlıyor” dedi. 

Büyüme devam edecek 
2015’in ilk 4 ayını geride bıraktıklarını ve 4 ay sonunda tüm otomotiv pazarında yüzde 57 büyümenin yaşandığını vurgulayan Eşref Zeka, “Yıl sonuna kadar bu büyüme devam edecek ama bu oranlarda değil, biraz daha makul seviyelerde. Yıl sonu itibari ile beklediğimiz pazar büyüklüğü, 850 bin ile 950 bin arasında. Kamyon veya çekici bu rakam içerisinde değil. Otomobili dışarıya çıkarırsak, ticari araç olarak baktığımızda, yine 16 tona kadar sınırlama getiriyoruz. Burada yüzde 83 büyüme var. Yıl sonu nu yüzde 25’ler seviyesinde tahmin ediyorum. Ticari araç pazarı 225 binin üzerinde bir rakama gidecektir” dedi.  

Pazarın üzerinde büyüyoruz
Pikap ve Canter’in yer aldığı ticari araç pazarının yüzde 88 büyüdüğünü belirten Eşref Zeka, “Bizim büyümemiz pazarın da üzerinde yüzde 88 seviyesinde. 3,5-10 ton arası segmentte büyüme ise yüzde 72. Bizim satışlarımız yüzde 41’ler seviyesinde. Geçen yıla göre ilk 4 ayda, satışları iki katına çıkardık. Burada, özellikle geçen sene lansmanını yaptığımız 8,5 tonun çok ciddi katkısı var.

3,5 ton pazarı, segment büyüklüğü, yıllık 6 bin rakamlarda iken 2008’den sonra ciddi bir düşüşe geçti. 3,5 ton pazarı derken burada devrilebilir kabinli, hafif ticari araçlardan bahsediyorum. Biz 3,5 ton tanımını, devrilebilir kabinli kamyonet pazarı olarak yapıyoruz. Müşteri karakteri biraz daha farklıdır. Biraz daha kamyon gibi kamyonet peşinde olan müşteriye uygun bir segment burası. Burada 2008 sonrası ciddi bir daralma yaşandı. Nedenlerden bir tanesi Japon Yeninin, aşırı yükselmesi. Küresel kriz sonrasında Euro 4 geçişi vardı. Fiyatlar yukarıya çıktı. Ama daha da önemlisi, tonaj ile ilgili sıkıntılar vardı. Bizim araçlarımız ağır araçlar olduğu için boş yük kapasitesi biraz daha sınırlıydı. Tonaj sınırlamaları getirildiği ve tonaj kontrolleri artırıldığı için bu segment 2013’te yok olma noktasına geldi. Sonra tekrardan Japon Yeni eski değerlerine doğru dönmeye başladı. Dolayısıyla fiyatlar daha makul seviyelere indi. Yine daha önemlisi tonajda tolerans var ve şimdi 3,5 ton araçlar yine eski müşterilerimize uygun hale geldi. Bu sene beklentimiz pazarın 2 bin 500 adede çıkması. 2013 ile kıyasladığınız zaman 5 katı bir büyüklüğe geliyor ve gelecek senelerde de bu pazarın tekrar büyümesini bekliyoruz. Bu yıl itibari ile 3,5 tona giriyoruz, vites yükseltiyoruz” dedi. 

Bu yıl satış hedefi 3 bin 
2014 yılında 1800 civarında Canter satışı gerçekleştirdiklerini, bu yılki hedeflerinin ise 3 bin olduğunu belirten Eşref Zeka, “Bu 3 binin 1000 adeti 3,5 ton pazarından gelecek. Biz 2014’e göre iki kat bir büyüme öngörüyoruz. 2013’te yüzde 25, 2014’te yüzde 25 ile kapattık. 2015 sonu itibari ile yüzde 35’ler seviyesine ulaşacağımızı tahmin ediyorum. İlk 4 ayda yüzde 30’un üzerinde. Çift kabinli 7,5 tona giriyoruz. Bugüne kadar satış yapmadık. Burada talebin daha çok kamu ağırlıklı olacağını öngörüyoruz. 3 bin hedefi içinde 7,5 ton satışı dahil değil. 2016’da, 7,5 ton çift kabinli kamyon satışının daha etkin olacağını düşünüyorum. 2014’ün ilk 4 ayında 338 adet Canter satışı olurken bu yılın ilk 4 ayında bu rakam 813 oldu” dedi. ■

Rakiplerde bu özellikler yok 

Eşref Zeka, “3,5 tonda 3 farklı versiyonumuz var. Standart ve geniş kabin seçeneği sunuyoruz. 3 farklı uzunlukta şasi seçeneğimiz olacak. Özellikle 3,5 tonlardaki muadil rakiplere göre baktığımız zaman, öne çıkan bir avantajımız var. Araçların boş hali rakiplere göre daha düşük. Dolayısıyla bu sınıfta tonaj çok önemli. Her bir modelde, rakibe göre 200 kilo artı yük taşıma kapasitemiz olacak. 1500-1600 kilo civarında her bir versiyonun yük taşıma kapasitesi var. Bu da rahatlıkla tüm sorunları çözüyor. Özellikle şehiriçi taşımacılığına girdiğimiz takdirde 3,5 tonların tamamında disk frenler olacak. Bilgi ekranı ABS fren sistemi olacak. Regülasyonlar bunu zorunlu kılmıyor. Biz tüm modellerde bunu standart olarak sunacağız. Tam bağımsız süspansiyon bu konfor açısından önemli. Bu özellik de bazı rakiplerde yok. Tüm Canter modellerde düşük yakıt tüketimi öne çıkıyor. 

Gıda, hızlı tüketim, beyaz eşya, mobilya, cam pencere, kuru temizleme, ev tekstili gibi çok çeşitli bir müşteri grubuna hitap edeceğiz. Çift kabinli Canter’de de itfaiye ve kamu ağırlıklı, inşaat işlerinde var olan firmalara hitap edeceğiz. 3,5 tonun devreye girmesi ile 3,5-10 ton arasında bulunan bir marka olarak geniş bir yelpazeye ulaşıyoruz. Her müşteriye uygun bir Canter’i sunabilir hale geldik. Sadece tonaj ve şasi uzunluğu ile değil, ayrıca otomatik ve düz vites seçenekleri ile birçok markanın sunmadığı kadar geniş bir yelpazeyi satışa çıkarmış oluyoruz. ADR konusunda da çalışmalar devam ediyor. Birkaç ay içinde ADR ye uyumlu kamyonetler sunuyor olabileceğiz” diye konuştu. 










Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159