30.12.2019, 15:43

TOFED 15 Yaşında

2019’da şehirlerarası yolcu taşımacılığı çok önemli dönüşümler yaşadı. Bir geçici bir rahatlama olarak görünüyor, ama otobüs üreticilerinin seri üretim yapmak yerine ihracata yönelmeleri, ikinci el otobüsün değerini arttırdı.

Havaalanının taşınması da kısa mesafeli hatlarda yolcu artışı getirdi ki, bu da geçici bir rahatlamadır. 

Otogarın devri 
2019’da en önemli süreç İstanbul Otogarı’nın yap-işlet-devret sürecinin tamamlanması ile yaşandı. Sözleşmede, taraflardan birisinin en az bir ay önce yenileme talebinde bulunması imkanı vardı. UATOD bu imkanı kullandı ve talepte bulundu.  Belediye reddetti. Fazla yatırımdan kaynaklı, daha fazla işletme süresinin alınmasına yönelik açılmış davalar var devam eden. Otogarın kanunen yap-işlet-devret süresi bittince törenle devredildi. Burada Belediyenin otogar işletmeciliğine yönelik tecrübesizliğinden kaynaklı bir acemilik yaşandı. 

1.5 milyar dolarlık tesis
Tarafsız işletmelerce belirlenene göre 1,5 milyar dolarlık bir tesis belediyeye geçti.  Ondan sonra kaos başladı. Bu otogarı yapan yazıhane sahipleri ve ticari işletme sahiplerinin kiracılık hakları ortadan kaldırılmak istendi. Bu kaos hala devam ediyor. 2 binden fazla (700’ü faal) dükkan, 320 firmanın bulunduğu 169 yazıhane, yapıp-işletip zamanı bitince belediyeye devredildi. Bu süre bittiğinde biz kiracı olamıyorsak bu haksızlık. Belediye ile yaptığımız görüşmelerde yazıhane sahiplerine yönelik olumlu ancak dükkan sahiplerine yönelik olumlu bir gelişme yok.  

Otogar ikiye bölündü
İstanbul Otogarı, otogar işletmecisi ve otopark işletmecisi olarak ikiye bölündü. Otogar kısmını belediye kendisi işletecekse, yürürlükteki mevzuata göre ecrimisil uygulanması lazım. Ecrimisil uygulaması işgalci konumundakilere uygulanır. Oysa biz işgalci değiliz. 

Boğaziçi AŞ almasaydı…
Belediyenin ticari işletme tarafını ihale etmesi gerekiyordu ki, bu gerçekleşti. Boğaziçi AŞ’nin ihaleyi almasını olumlu karşılıyoruz ve destekliyoruz.  Bizim de talebimiz buydu. Boğaziçi AŞ dışında herhangi bir farklı kurum bu ihaleyi alsaydı biz tepki olarak kiraları ödemeyecektik.  Otogar 27 milyon TL’ye verilmiş, bu 27 milyon, sadece ticari alanlar için. Benzinlik, otel, tuvaletler ticari alanlar sayılmıyor. Bunlar da ticari alanlardır. Bunlar ticari alanlar sayılmadığında bizim kiramız yükseliyor. Ayrıca otoparklar da ticari alanlardır. İSPARK buradan gelir elde ediyor. Buranın gelirleri 27 milyon TL’den düşmesi lazım. 168 yazıhane ve dükkanlardan 27 milyon çıkması mümkün değil. Biz bunu kabul edemeyiz. Bu alanların ticari alan sayılmamasının mantığı yok. Bunlar hesaplandığında bizim yazıhanelerin kira bedeli 2 bin, 3 bin TL çıkar. Sayılmadığında maliyet çok ağırlaşır. Bununla ilgili görüşmelerimiz sürüyor. 

Bizim en büyük eylemimiz kendimizi doğru ifade etmektir. Kontak kapatırız demiyoruz. Biz çalıştay ve panellerle kendimizi ifade etmeye çalışacağız. İTO ve TOBB Sektör Meclisi’nin bu konuya titizlik göstermediği kanısındayım. 2020’de bunları düzeltmeye çalışacağız. Otogarlar, ara duraklar, transfer merkezleri konusunda Belediyeye çalıştay yapılmasını önerdik. 

Belediyenin dikkatini çekiyoruz 
TOFED, 5 Ocak 2015’te kuruldu. TOFED’in 15’inci yılını 7 Ocak Salı günü Polat Renaisans Otel’de bir gala yemeği ile kutlayacağız. Aynı gün Merkez Yönetim Kurulu toplantımız da olacak. 15 yılımızı anlatacağız. Bu federasyonun hak ettiği değeri görmesi lazım. 

Herkesin yeni yılını kutlar, sağlık ve mutluluklar dilerim. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159