29.12.2016, 12:06

2017’de 3’üncü köprü mücadelemiz sürecek

2016 yılı ülkemiz için, dünya için, insanlık için sıkıntılı bir yıl oldu. 2017’ye geçerken, bu sıkıntıları geride bırakmak mümkün olmadı. Bu sıkıntıların ekonomiye ve sektörlerimize yansıması bayağı bir darboğazlar oluşturdu. Ortadoğu’da bitmek tükenmek bilmeyen savaşın yansımalarını yaşadık. Hırslarımızın, gücümüzü aşmaması gerektiğine inanıyorum. Hırs ve denge gücünü yanlış kurduğumuzda bunun bedelini şehitler gaziler ve ekonomik durumla ödemek zorunda kalıyor. Dış politikaya daha istikrarlı, daha uzun vadeli bakmamız gerekiyor.  Görünen köy kılavuz istemiyor. Türkiye bir taraftan ekonomik savaşa ve gerçek bir savaşa sürükleniyor. Ekonomik kaynaklarımızı savaşa aktardığımızda ekonomi de sıkıntıya giriyor. Türkiye’nin büyümesi durdu, hatta geri gitti.
Memnuniyet verici gelişmeler de var. Türkiye yaptığı yanlışlardan geri dönüyor. Suriye politikasındaki geri adımlar ile İran, Rusya ve Türkiye’nin attığı ortak adım belki de en doğru adım oldu. 2017’ye girerken umudumuz arttı. Halep’te yaşananlardan insanlığın ders çıkarması gerekiyor. İslam aleminin bu oyunu çok iyi algılaması ve birbiri ile savaşmaktan vazgeçmesi lazım. 

Turizm taşımacılığında büyük düşüş

Sektörün geldiği nokta belli. Benzin fiyatlarına her hafta zam geliyor. Köprü ve otoyol maliyetleri artırıyor. 2016 yılına yönelik yaptığımız toplantılarla sektörümüze birtakım umutlar vermeye çalışıyoruz. Artan maliyetler, ekonomik durgunluk bizim vereceğimiz umutları suya düşürüyor. Turizm taşımacılığı tarafında, kruvaziyer turizmi zor durumda.  2015 yılında 400’e yakın cruise gelmişti, 2016 yılında 50 ile sınırlı kaldı. 2017 yılında birçok turizm şirketi İstanbul’u ve Türkiye’yi gündemden düşürdü. Turizm otobüsü tarafında işsizlik yüzde 85’lere çıktı. Ortadoğu ve İslam dünyasından gelen turistlerin tüketim ve gezme alışkanlıkları da yeterli değil.  

Ticari taşıtlardan MTV alınmasın

Otobüsler parklarda yatıyor ve biz bunlar için Motorlu Taşıtlar Vergisi ödüyoruz. İTO’da, ticari araçlardan MTV alınmasının haksızlığa yol açtığına dair talebimizi Gelir İdaresi Başkanlığı’nda ilettik. Çalışmayan araçların geçici olarak zorunlu sigortalarının gündemden düşürülmesi ve iptal edilmesi gerekiyor. MTV’nin, özellikle yatan araçlarda istisna tutulması lazım. Akaryakıt vergilerini ödüyoruz. Kestiğimiz her biletin KDV’sini ödüyoruz. Kazanabilirsek Gelir Vergisi ödüyoruz. Motorlu Taşıtlar Vergisi neyin nesidir; özel taşıtlarda bu doğal, ama ticari taşıtlarda MTV’nin kaldırılması gerekiyor. 

TOBB’da toplantı 

TBMM’de yaptığımız TOBB Sektör Meclisi toplantısının ardından, çalışmalarımız sürüyor. 27 Aralık Salı günü TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ile bir araya geleceğiz. TOBB ve sektör meclislerini ve komisyonları çalıştırmamız lazım. Uzun mesafede yolcular uçağa gitti. Hızlı trenler geliyor. Bölgesel taşımacılıkta otobüsçülüğün fonksiyonu bitmez. Bölgesel taşımacılığın daha hızlı ve verimli çalışma yapısına gitmesi gerekiyor. 3’üncü köprü ve Osmangazi Köprüsü’nün getirdiği maliyetler Marmara Bölgesi’nde otobüsçülüğü yapılamaz hale getirdi. Biz 3’üncü köprüdeki zorunluluğun kaldırılması talebimizi yineliyoruz. Otobüs firmaları İstanbul Hadımköy ve Kurtköy’de aktarma merkezleri yapmaya başladılar. Ulaşımda bütüncül bir yapıda ilerlemek gerekirken, 3’üncü köprünün yarattığı travma yeni altyapı maliyetlerini getirdi. 

Avrasya Tüneli hayırlı olsun

Avrasya Tüneli açıldı. Hayırlı olsun. İstanbul Boğazı iki geçişten beş geçişe ulaştı.Bütün bunlar ülkemiz için sevindirici. Avrasya Tünelinden günde 75 bin aracın geçeceği hesaplanıyor.  Köprülerden geçişler dağılıyor. Bizim 2’nci köprüyü kullanmamızla ilgili engel de ortadan kalkıyor. 3’üncü köprü, sadece geçen araçlarla finanse edilemeyecek ve bütçeden ödeme yapılacak. Ben bu köprüleri kullanan herkesin buna katkı sağlaması gerektiğine inanıyorum.  Henüz çevre yolları bitmeyen köprüye ulaşmak için 70 km yol yapmak bir zulümdür. Artık bunun farkına varılması gerekiyor. Sadece otobüsçüler değil, yolcular da şikayet ediyor. Zorunluluğu anlatmakta zorlanıyoruz. Biz, 2’nci köprüyü kullanalım, insanlara eziyet etmeyelim ve 2’inci köprüden 3’üncü köprü ücreti ödeyerek geçelim. Ulaşım eziyet ve maliyet olmaktan çıkarılmalı. Bizim, yük taşıyan kamyonlarla eş tutulmamız kabul edilebilir değil. Otobüsler, topla taşıma aracı ve otobüslere geçiş üstünlüğü sağlanması gerekiyor. Bu haksızlığın çözüme kavuşturulması için mücadeleye devam edeceğiz. 

Mücadeleye devam

2017’de de bu mücadeleyi vermeye devam edeceğiz.  Haklıyız ve hakkımızın verilmesi gerekiyor. 2017 yılında verimlilik ve kapasite kullanımına yönelik mevzuat düzenlemelerine yönelik taleplerimizi de iletmeye devam edeceğiz.  Ulaşım alanına yapılan yatırımları takdirde karşılıyoruz.  Çanakkale Köprüsü gündemde, umarım orada Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi Köprüsü’nde yapılan yanlışlıklar, taahhütler olmaz da bize yeni ağır maliyetler yüklenmez. Bu duygu ve düşüncelerle birlikte savaşın bitmesi en büyük dileğimiz. 2017’ye hoş geldin diyoruz. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159