27.11.2017, 13:13

2018’i planlayacağız

30 Kasım Perşembe günü, saat 14:00’te, gerçekleştireceğimiz TOFED Merkez Yürütme Kurulu toplantısında hem 2018’in planlanması ve program hazırlığını görüşeceğiz hem de yapmamız gereken bölge toplantılarına yönelik kararları alacağız. Bölge toplantılarından birisi Doğu ve Güneydoğu Bölge Toplantısı, diğeri de Ege Bölge toplantısı olacak. Doğu ve Güneydoğu toplantısını Aralık ayı içinde planlıyoruz. Bu, 24 il ve Adana, Mersin, Antalya, Ankara’nın da yer alacağı bir toplantı olacak. Ocak’ta Ege Bölge toplantısını organize edeceğiz. Bölgesel toplantılarda sektörün genel durumu, masrafların azaltılması, terminallerdeki konum, Güneydoğulu otobüsçülerin terminallere giriş ve çıkışlarda yaşadığı sorunları değerlendireceğiz. 

Akaryakıt maliyeti 
Toplantıda diğer gündem maddemiz akaryakıt olacak. Ortadoğu’da yaşanan politik gelişmelerin Doların da artışına bağlı olarak fiyatlara ciddi şekilde olumsuz etkisi var. Akaryakıt fiyatlarındaki artışın sektöre getirdiği yükler var. Bu yüklere çıkış arayacağımız bir toplantı olmasını istiyoruz. Çeşitli üniversitelerden istediğimiz raporlar var. Eğer 30 Kasım toplantımıza, Hükümete, Sayın Başbakan’a bir rapor hazırlanması çalışması başlatacağız. Yani devletin ÖTV’den biraz fedakarlık yapmasını isteyeceğiz. Gerçi bunun hoş karşılanmayacağını da biliyoruz. Ama biz sivil toplum örgütü olarak en önemli harcama kalemi olan akaryakıttaki bu yükselişten kaynaklanan rahatsızlığı ifade etmek durumundayız. Daha önce Sayın Başbakanımız, Ulaştırma Bakanı iken dile getirilen bir konu var: Kaçak akaryakıt kullanılmaması için ÖTV’nin bir kısmının sektöre iadesi talebini tekrar canlandıracağız. KDV yasasında bir değişiklik istiyoruz. Kim ne tüketiyorsa ona KDV ödemesi noktasında bir şikayetimiz yok. ÖTV, devletin kendi gelir gider dengesini oturtmak için koyduğu bir vergidir. Bu vergiden KDV alınması yanlıştır. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Bunu MYK’da tartışacağız, bu konudaki önerilerimizi ya Sayın Ulaştırma Bakanımıza ya da Sayın Başbakana götüreceğiz. 

Terminallerdeki sorunlar 
MYK toplantısındaki gündem maddelerinden biri de terminallerdeki yazıhanelerdeki sayı meselesi. Mesela Samsun Terminalinde bir sıkıntı var. Samsun Terminalinde bir yazıhanede iki firma yer alabiliyor. Bir firma daha yer almak istediğinde ayrı bir ilave ücret alınıyor. Yani hem komisyon hem de kira alınması gündeme geliyor. Bu şartların daha iyi hale getirilmesi için verilmiş dilekçeler var. Bu dilekçeler ışığında bunu bir daha değerlendirip kurucu başkanımıza ve AVTER’e öneri götüreceğiz. 

TOFED-Shell kart  
Biz hayatın gündemine odaklanmışken, TOFED olarak Shell ile yürüttüğümüz kart projesinde 10 yıl geride kaldı. Yürüttüğümüz anlaşma 2018 Mayıs ayında doluyordu. Biz o süreye kalmadan Shell yöneticileri ile bir araya geldik. 5 yıl daha uzatma anlaşması imzaladık. Şartları sektörün lehine iyileştirdik. 10 yılın anısına bir pasta da kestik. Burada bir önerimiz var: Devlet, ÖTV’den bir indirim sağlayamıyorsa, özellikle sivil toplum örgütlerinin bu tür anlaşmalar yaptığı ve sektör mensuplarına sunduğu indirim kartlarına üç beş puan destek vermesi sağlanabilir. Böylece kaçak akaryakıt veya 10 numaralı yağ kullanımının da önüne geçilmiş olur. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159