02.10.2017, 10:24

Akaryakıttaki indirime engelleme

Hükümetin (2018-2020) Orta Vadeli Ekonomik programı açıklandı. Ulaştırma altyapılarından kısmen bahsedildi, hizmet sektörünün ekonomiye 2020 yılına kadar yüzde 3.5 oranında katkı sağlayacağı ifade edildi. Burada göz ardı edilen bir nokta var: Ekonomik programlarda ulaştırma altyapılarını bütünleşik bir şekilde belirlemek lazım, sadece demiryolu, sadece havalimanı olarak değil. Türkiye’de ulaştırma modlarının altyapıda birleştirilmesi ve akıllı sistemlerle entegre edilmesi lazım.
Kalkınma programlarında, ulaştırmanın altyapısı olan otogarların hükümet programlarında olmaması çok doğal, çünkü yerel yönetimler tarafından yaptırılıyor. Ama en azından ulaştırma ekonomisinde mutlaka dikkate alınması gerekir.

Altyapı ve entegrasyon

Ulaşımda entegrasyon ve ulaşımda verimlilik konusunda mutlaka çalışma yapılması lazım. Biz, ulaştırma altyapılarında verimliliği ve kapasite planlamayı sağlayacak kendi sektörümüzdeki düzenlemeleri ilgili bakanlıklarla görüşerek talep edeceğiz. Mutlaka taşımacıların sırtındaki yükü azaltarak daha ekonomik, daha güvenli, daha konforlu hale getirecek düzenlemeleri yapmak durumundayız.Altyapı bunun temel taşıdır. Otogarlarda bizim sektörümüzün omurgasıdır, otogarların doğru yerlerde yapılmasında bir ulusal devlet politikası izlenmesinde yarar görüyorum. 

Haksız bir talep

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, bazı mesleki sivil toplum örgütlerinin talepleriyle akaryakıtta, yolcu taşımacılığı yapan, yük taşımacılığı yapan şirketlere belli bir düzen ve kayıt altında yapılan indirimleri kaldırma konusunda bir çalışma; daha doğrusu bir talepte bulunmuş, bunu değerlendiriyor. EPDK, ana aktörlere çağrıda bulundu, görüş aldı. Sivil toplum örgütleri olarak bizlerinde görüşlerinin alınmasını bekleriz. Bizim de taleplerimiz var. 

Sıkıntı nedir?

Bakanlıklar her türlü sivil toplum örgütlerinin görüşlerini değerlendirebilirler. EPDK da bunu değerlendirebilir.Sivil toplum örgütlerinden gelen toplumun taleplerini dinleyebilirler, çözüm üretmeye çalışabilirler. Enerji Bakanlığı ve EPDK milletin bakanlığı, milletin kurumudur. 80 milyonu etkileyecek kararın toplumun tüm kesimlerini de kapsaması gerektiğini düşünüyorum. Düşüncelerimizi EPDK’ya,Enerji Bakanlığına, Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanlığımıza kadar taşıyacağız. 

Hak arama peşinde…

Bizde, sivil toplum örgütleri olarak hak arama peşindeyiz. Bundan önceki dönemlerde, istasyonların inisiyatifinde, sigara karşılığı petrol almak, 50 lira vereyim petrolü benden al gibi gelişigüzel yapılan kayıt dışı ödemeler vardı.Bu belli bir düzene kavuştu. Şuanda toplu taşımacılık yapan bizim gibi kurumsal şirketler, kamu kurumları, İETT ve Özulaş gibi kamuyu taşıyan şirketler, halk otobüsçüleri, okul servisleri bu indirimlerden ciddi bir şekilde destek alıyorlar. 

Vergiler çok yüksek

Petrol dağıtım şirketlerin, bizim gibi kurumsal şirketlere ve kamu kurumlarına yaptığı indirim, 80 milyona yansıyan bir indirimdir. Bunu sulandırmaya kimsenin hakkı yok. Kaldı ki, hepsi zorunlu değil, dağıtım şirketleri ille yapacaksın demiyor. İndirim konusunun bir veya birkaç sivil toplum örgütünün seçim malzemesi haline getirilmemesi, 80 milyonun ulaşım maliyetlerine zarar verecek bu durumun bir an önce durdurulması konusunda sivil toplum örgütleri olarak gerekli uyarıları yapıyoruz. 80 milyonun ekmeğini etkileyecek olan bu talebin geri çekilmesi lazım.

Nefes aldıran indirim

Avrupa’da da birçok ülkede ticari taşımalara vergi iadesi var, biz bunu beklemiyoruz, böyle bir bütçemiz yok, ama dağıtım şirketlerinin verdiği bu indirim imkanını engellememek gerekir. Petrol fiyatlarının, devlete herhangi bir zararı olmadan indirimle desteklenmesi yararlı olacaktır. Bizim otobüslerimiz x istasyonuna gidiyor, indirim yapmıyorsa oradan yakıt almıyor. Böyle bir uygulamaya gidilmesi, 80 milyona çıkacak faturanın altına imza atmak demektir. Biz inanıyoruz ki, bu konuda aklıselim galip gelecektir. 

80 milyon 13 binden büyüktür

Toplam13 bin istasyon var Türkiye’de, Bakanlık ve EPDK 13 bini mi tercih edecek, yoksa tüm bir toplumu mu? Kendi derdimizi anlatacağız. Bu, kayıt dışıyla naylon faturaya dönüştürülür, bize de çok ciddi zarar verir, ulaşım maliyetlerine yansır.İstasyoncu arkadaşlarımıza, buradan selam veriyorum, yapılan bu indirimler onlara zarar vermiyor. Ticaretin kayıt altında yapılmasına katkı sağlıyor. Petrol piyasasında, kayıt altına girenler sizlerin de lehinedir. Aksi takdirde daha fazla indirim yapmak zorunda kalırsınız. Bu, bizi kalkındırır, sizi yıkmaz; yanlış hesabın farkedileceğine inanmak istiyoruz. Federasyonların, derneklerin bu indirimlerde çok cüzi miktarda payı var, alan razı veren razı. Biz meslektaşlarımızın katkılarıyla ayakta duruyoruz. Dernekler ve federasyonlar bunlarla ayakta kalır. 

Ama bu indirimlere engeller çıkartıldığında ulaşım maliyetleri artacak, bu da fakire fukaraya yansıyacak, öğrenci servislerine zorunlu olarak yansıyacak ve bundan olumsuz etkilenilecektir. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159