15.01.2018, 12:34

Büyüme Egosu, Kalkınma Şefkati...

AB ülkelerindeki azınlık hükümetlerine Almanya da ekleneceğe benzer. Belki de yeni seçim yapacaklar, sağın büyük partisi ile solun büyük partisi bir ortak hükümet kuramaz ise...
İtalya, Mart'ta seçim yapacak. Hükümet  bankacılık krizi ile görevden alınmıştı. İtalya'nın borcu yüzde 132. 5 Yıldız adlı yepyeni gençler grubu en kuvvetli aday. (https://www.economist.com/news/europe/21733981-there-are-not-very-many-them-young-italians-are-fed-up-traditional-political) 
İngiltere'nin azınlık hükümeti güven yoklamasında aradığı güveni bulamadı. 
ABD'de, Başkan hakkında yürütülen soruşturmalara şimdi de karşıt kampanyalar eklendi. 
Kuzey Kore ile Güney Kore barış görüşmeleri başlattı. ABD, Kuzey Kore ile görüşme niyetini açıkladı.
Irak'ta ABD askeri kalmadı gibi.
Suriye'de; ABD yalnız başına kalınca, işlerini yerel silahlı gruplara gördürmeyi tekrar denemek zorunda kaldı... 
Siyasi moral bozuluyor. ABD, silahlı mücadele yerine finansal, kültürel, sosyal, mali, ticari savaşlar yürütmeyi seçiyor. 
*  *  *
Sektörler 2018 yılı hakkında ekonomik öngörüler yayımlıyor. Dünya ekonomisinin büyüme tahmini arttırıldı. Türkiye ekonomisinin 2018 büyüme tahminini de yükselttiler. Sanayi ve bankacılık, yüzde 17 büyüme öngörüyor, 2018'de. 2017 de aynı büyümelerle kapanmıştı.
*  *  *
Asgari ücret yenilemesi tamamlandı. Artış yaklaşık yüzde 15. Yeni konular çıktı. Hem de yeni uçurumlar. 
4 kişilik bir ailenin minimum yaşamı için gereken aylık gelir soruldu, 4 ayrı sorumlu kuruluşa. Bu kuruluşlar ekonominin yüzde 80’ini yönetenler. Üç cevap yaklaşık 2 bin lira, bir cevap da yaklaşık 5 bin lira çıktı. Aradaki farka bakın, neredeyse 3 kat.
Bir yöntemin, bir kıstas listesinin olmadığı, bir hesap yönteminin kullanılmadığı besbelli.
*  *  *
4 kişilik aileyi 2 bin lira ile geçindirmeyi düşünen bu örgütlerin işveren üyeleri, Sanayi 4.0 yapmayı  düşünüyorlar. 4.0 için yüksek kaliteli işgücü arıyorlar. Oysa mevcut işgücünün yarısı halen evlerinde ve yer sofrasında yemek yiyor. Akşam yemeğine toplanmaları yüzde 82. 
100 liralık ulusal gelirin 50 lirasını 20 kişi, kalan 50 lirasını da 80 kişi paylaşıyor. Bu durumda da sosyal, eğitsel, kültürel yaşam için paraları yok. Durumları halen 1.0 bile gerisinde. (https://data.oecd.org/inequality/poverty-rate.htm#indicator-chart) Buradan görebilirsiniz acı ekonomi durumumuzu... 
OECD listesinin en kötü 4’üncü ülkesiyiz. Bunu ekonomi kurumu düzeltecek, başka kurumlar değil.
*  *  *
Karşılaştırma:
2016 yılında en yüksek enflasyon ulaştırma kaleminde gerçekleşti. Yani fiyatların en çok arttığı sektör ulaştırma. 2016 raporu böyle diyor. 
İş dünyası 40 kişi ile bir fotoğraf çektirdi, aralarında tek bir kadın vardı ve onu hiçbiri fark etmedi. 
Büyüme'yi Kalkınma'ya  çeviremeyen benlik (ego) işte bu yüksek benlik.
Paylaşımcı haftalar dilerim... ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159