banner69

TOFED Başkanı Birol Özcan: Güzel kazanımlar elde ettik

banner113

“TOFED Başkanlığına 2 Ekim 2015’te seçildim. Beş ay içinde güzel çalışmalar yaptık, güzel kazanımlar elde ettik. Ekonomik sıkıntıya rağmen Ankara’ya, Mersin’e Adana’ya gittik. TOFED’in Anayasa Komisyonunda yer almasını sağladık.”

banner114
GÜNDEM 22.03.2016, 11:23 23.03.2016, 16:32 Taşıma Dünyası
TOFED Başkanı Birol Özcan: Güzel kazanımlar elde ettik
TOFED, Başkanı Birol Özcan başkanlığında, 15 Mart Salı günü TOFED Toplantı Salonunda Merkez Yürütme Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Genel Başkan Vekili Mustafa Sarı, Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Özcan, Yeşim Kartal, Serdar Gerilakan, Genel Sekreter Mevlüt İlgin, Merkez Yürütme Kurulu üyeleri Bülent Yıldız, Hasan Yüksel Kurnaz, Hayrettin Yağız, Adnan Değirmenci ve Musa Çaktır katıldı.
TOFED Başkanı Birol Özcan, MYK ile TOFED’in görev üstlendikleri 5 ayda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Etkili çalışmalar yaptıklarını belirten Özcan, “TOFED Başkanlığına 2 Ekim’de seçildim. Beş ay içinde güzel çalışmalar yaptık, güzel kazanımlar elde ettik. Ekonomik sıkıntıya rağmen Ankara’ya, Mersin’e, Adana’ya gittik. TOFED’in Anayasa Komisyonunda yer almasını sağladık. Bu gelişme ile TOFED’in yolunun açılacağını düşünüyorum” diye konuştu. 

Anayasa Komisyonunda  
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum ile görüşerek kendisine sektörel sorunlara ilişkin ayrıntılı bir dosya sunduklarını dile getiren Başkan Özcan, ”Kendilerine karayolu yolcu taşıma sektörünü tanıtarak, sektörel sorunlara ilişkin ayrıntılı bir dosya sunduk. Türkiye otobüsçülüğünü uluslararası alanda ön plana çıkaran IPRU’nun faaliyetlerini anlattık. Sayın Mehmet Uçum, karayolu yolcu taşıma sektörünü temsil eden TOFED’in önemli bir sivil toplum örgütü olduğunu belirterek, yeni Anayasa çalışmasında TOFED’i komisyona alma sözü verdi. Karayolu yolcu taşımacılığı sektörünün sorun ve çözüm önerilerini kamu, kurum ve kuruluşlarına anlatmak için 9 Mart 2016 tarihinde Başbakan Başdanışmanı Sayın Muhsin Kızılkaya ile de görüştük. Sayın Kızılkaya, Başbakanlık nezdinde gerekli girişim ve görüşmelerin ayarlanacağı, diğer Bakanlıklarla ilgili görüşmelerin yapılması için yardımcı olacağını belirtti” dedi. 

Yüksek cezalar, 280 liraya düştü 
Ulaştırma Bakanlığı’nda Kara Ulaştırma Müdürlüğü’nden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Şaban Atlas’la, yapılan görüşmeler sonucunda uluslararası taşımalarda bin 400 liraya kadar çıkan cezaların 280 liraya kadar düştüğü bilgisini veren Özcan, “Kara Ulaştırması İstanbul Bölge Müdürü Veli Atılgan ile İstanbul bölgesindeki yolcu taşımacılarının sorunlarını görüştük. Hazırladığımız korsan taşımacılık raporuna ilişkin bir dosyayı sunduk. Bu kapsamda, otogar kullanmayan ve mahalle aralarından kalkan otobüslerin faaliyetlerinin engellenmesini istedik. Trakya bölgesinden D2 yetki belgesi bazı firmaların D1 yetki belgesi sahiplerinin faaliyet alanına girerek yaptıkları korsan taşımaya ilişkin resimler, kalkış yerleri ve güzergahlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler ilettik” ifadelerini kullandı. 

Uluslararası terminal vurgusu 
Özcan, Gürcistan ve Moldovya Karayolu Ulaştırma Karma (KUK) toplantılarında, uluslararası yolcu taşımalarının kalkış noktasının uluslararası yolcu terminalleri olmasını anlattıklarını belirterek, “Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım’a sunduğumuz sektörel dosyada  gümrük kapılarında yapılan geçiş denetimlerinin hızlandırılması, gümrük kapılarında otobüslere öncelik verilerek hızlı geçiş sisteminden yararlandırılmalarının sağlanmasını vurguladık” dedi. 

İstanbul Otogarı yerinde kalmalı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı ile yaptıkları görüşmelerde, İstanbul otogarının 2019 yılından sonra da yerinde hizmet vermesini talep ettiklerini belirten Özcan, “Şehrin batıya doğru büyümesiyle İstanbul Otogarı’nın konum itibari ile İstanbul’un orta noktasında yer aldığını, toplu ulaşım ve raylı sistemleriyle ulaşım ve erişiminin kolay olduğunu söyledik. 
Otogarın kara, deniz, demiryolu ve havayoluna erişim ve ulaşım avantajlarını anlattık. Sultangazi bölgesinde yeni bir otogarın inşasına ihtiyaç duyulmadığını, Ümraniye Esenkent mevkiinde yapılacak terminalin sektör mensuplarının ve yolcuların ihtiyaçlarını karşılamayacağını, Ataşehir bölgesinde yapılacak bir terminalin daha iyi olacağını, Alibeyköy Cep Otogarı’nın ara durak statüsünde ve T belgesi olmadan işletilmesi gerektiğini vurguladık” diye konuştu.

UDH Bakanlığı çalışmamızı olumlu buldu
Özcan, İstanbul Ticaret Odası’nda yapılan Sektör Meclisi toplantısında UDH Bakanı Binali Yıldırım’a 50 sayfalık bir çalışma sunduklarını hatırlatarak, “Hazırladığımız sektörel sorun ve çözüm önerileri ile ilgili çalışmamızın değerlendirildiği ve çözüm önerilerine ilişkin Ulaştırma Bakanlığı tarafından ayrıntılı bir çalışma başlatıldığı bildirildi. Yine geçen 5 aylık süre içinde, şoförlerin fiili hizmet sürelerinin 25 yıldan 20 yıla çekilerek, 25 yıl üzerinden emekli olmalarına ilişkin hazırlanan kanun değişikliği taslaklarını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’ya ilettik. Sayın Soylu bunu olumlu karşıladı, çalışan kaptan sayısına ilişkin verileri Bakanlığa ulaştırmamızı istedi. Bakan Soylu ile ayrıca Doğu ve Güneydoğu illerinde terör olayları nedeni ile SGK, KDV ve gelir vergisi gibi borçlarını ödeyemeyen otobüs firmaları ve acentelerin durumunu görüştük. Sayın Bakan, söz konusu bölge otobüs firmaları ile acentelerinin SGK prim borçlarının ertelendiğini söyledi” ifadelerini kullandı.

Mersin otobüsçüsüne sahip çıktık  
Özcan; işletmeci firma tarafından otobüs firmalarına yüksek yazıhane kira sözleşmelerini zor ve baskıyla imzalatılmak istenmesinin üzerine Mersin Otogarını TOFED gündemine aldıklarını ve Mersin otobüsçüsüne sahip çıktıklarını kaydetti: “Sorun, otogarın belediye tarafından, otobüsçülüğü bilmeyen üçüncü bir tarafa astronomik bedellerle kiralaması ve sektör mensuplarından yüksek kira bedellerinin istenmesi ile başladı. Bu kapsamda birçok kez Mersin’e gittik. Mersin Büyükşehir Belediyesi ile birçok kez görüştük. Belediyeden, işletmeci şirketin sektör mensuplarına karşı takınmış olduğu tutumun tasvip edilmediği, kira parasını ödeyemeyen işletme şirketinin sözleşmesinin en kısa sürede sonlandırılarak yeniden makul kira fiyatları üzerinden terminalin ihale edileceği bilgisini aldık. Otobüs firmaları da, otogarın mevcut işletme şirketi gidinceye dek, otogardan otobüs kaldırmama konusunda eylem kararı aldılar.” 

TOFED internet sitesi 
TOFED internet sitesi ile ilgili bilgi veren Genel Sekreter Mevlüt İlgin ise, “TOFED internet sitesinin tüm sektörün takip edileceği bir yapıya kavuşturulması için altyapı çalışmaları başlatıldı. Sektörün gündelik haberlerinin yayımlanacağı, tüm sektör mensuplarının bilgilendirileceği ve aydınlatılacağı bir internet sitemiz olacak” dedi.

Bursa, Kilis ve Tunceli de TOFED’e katıldı 
Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Bülent Yıldız ise TOFED’in örgütlenme çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Bursa, Kilis ve Tunceli’de derneklerin kuruluşlarının tamamlanarak TOFED’e katılımının sağlandığını belirten Yıldız, “Çanakkale, Isparta ve Muş’ta dernek kuruluş çalışmalarımız sürüyor. Haziran ayına kadar bütün illerde örgütlenmeyi hedefliyoruz” dedi. ■

Avcılar Bilet Satış Merkezi
Avcılar’da 13 yazıhane ve bir kafeteryadan oluşan Avcılar Bilet Satış Merkezi’nin TOFED tarafından işletilmesi ve kiralanması konusunda imzaların atıldığı bilgisini veren Birol Özcan, “Avcılar’da, şu anda bilet acentesi olan 10 hak sahibi, TOFED’in kiraladığı Bilet Satış Merkezi’ne geçeceklerini belirttiler. Avcılar’da TOFED olarak sektör mensuplarının ve kamunun yararına olacak en iyi terminal işletmeciliği hizmetini vereceğimize inanıyoruz” dedi.



Ege Bölgesi Otobüs İşletmecileri Derneği (EBOD) Başkanı Serdar Gerilakan:

Hatır için geldim, böyle devam ederse gelmem

Ege Bölgesi Otobüs İşletmecileri Derneği (EBOD) Başkanı Serdar Gerilakan, TOFED’in bölgelerin sorunlarına daha fazla eğilmesi gerektiğini söyledi. Kendisinin TOFED’e kılıç çekmiş gibi algılanmasından rahatsızlık duyduğunu vurguladı.

Gerilakan, “Ben daha önce de TOFED Başkan Yardımcılığı görevinde bulundum. Mehmet Erdoğan döneminde, İzmir’de yönetimi devraldığımız zaman, sizin bu tarzda yaklaşımınız olursa ‘biz Ege bölgesi olarak işin içinde yokuz’ dedik. Çünkü biz ne koltuk sevdalısıyız, ne de kimsenin adamıyız. Bugüne kadar TOFED’e  karşı yapılmış her şeyde biz TOFED’in yanında yer almışızdır. Bunu da hepiniz biliyorsunuz. Bu işin içinde 30 senedir varım, beni de ailemi de herkes bilir. Lafımın her zaman arkasında olmuşumdur. Doğruları, ölüm de olsa konuşurum. Türkiye genelinde İzmir’den gelen benim. Ben de hatır için geldim, buraya gelmiyorum, son kez geldim. Böyle devam ederse bir daha da gelmem. Buraya madem birileri gelemiyor, biz kalkalım gidelim Van’a gidelim, Tunceli’ye gidelim. Diyarbakır’a gidelim. Biz ne kimseye karşıyız, ne kimseye saygısızlık yapma peşindeyiz. TOFED’i gerekirse sırtımızda taşırız” diye konuştu. 

İzmir’de yazıhaneciler zor durumda 
Gerilakan, İzmir’de yazıhanecinin evine ekmek götüremez duruma geldiğini belirterek, “Benim gibi binlerce F1 belge sahibi insan var. Bugün İzmir’de benim yazıhanecim evine ekmek götüremez hale gelmiş. 15 senedir haklarımız gasp edilmiş ve süründürülüyoruz. Hiç kimse bize bu konuda destek olmamış. F1 belge sahibi arkadaşlarımızın bir ayakçıdan farkı kalmamış. Bizlere yazık değil mi, sorunumuzu kime götüreceğiz. Sorunlarımızı Mehmet Erdoğan, Rüştü Terzi zamanında, geldik, söyledik. İzmir Otogarında, İzotaş’ı mahkemeye verdim.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanını Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet ettim. Devlet nezdinde ne gerekiyorsa yapacağım. İnsanlarım orada mağdur olmuş. Ben isterdim, bugün burada birkaç firma sahibi de olsun. Burayı sadece 300 firma sahibi yönetmiyor. Bu camiada milyonlarca insan var. Binlerce F1 belge sahibi insan var. Bunların sorununun burada dile getirildiğini görmedim. TOFED, Türkiye’yi İstanbul’dan yönetiyor. Eğer, birilerinin parası yoksa TOFED heyet kurar, biz gideriz arkadaşlarımıza. Bölgenin sorunlarını yerinde incelerler, takip ederler. Yönetime bir rapor sunarlar. Başkanım da gerekli mercilere başvurur” dedi.

Oturduğum koltuğun hakkını veririm 
30 yıllık meslek hayatının 5 senesinin İstanbul Otogarı’nda geçtiğini, belirten Gerilakan, “Ege Bölgesi Dernek Başkanı ve TOFED’in Kurucu Üyesi olarak, bu koltukta boş boş oturacağıma, oturmam; bunu kendime yakıştırmam. Sorunlarım varsa dile getiririm. Ben bu işe 30 senemi verdim. 30 senenin 5 senesi de İstanbul Otogarında geçti. Ben buraya çözüm için geldim, sorunlarımız çok. Burada konuşulan bütün sorunlar, Mersin’i çıkarın, İstanbul’un sorunu. Türkiye demek, İstanbul demek değil. 81 il var, 76 dernek var. Onun 65 tanesi illerin derneğidir. Biz burada herkese eşit mesafede, düzgün bir şekilde, herkesin ince noktasına kadar sorunlara eğilerek çözüm getirmeliyiz. TOFED, bu sektör yabana atılacak bir şey değil” ifadelerini kullandı. 

TOFED neden turizmde yok?
Gerilakan, İstanbul Seyahat’in, Metro Travel’in TÜRSAB üyesi olup turizm işini yaptığını belirterek, TOFED’in neden turizmin hiçbir yerinde olmadığını sordu: “Turizmcinin bütün işini yapan bizim firmalarımızdır. İstanbul Seyahat’e bakıyorum, turizm işini de yapıyor, TÜRSAB üyesidir. Metro Travel’e bakıyorum TÜRSAB üyesidir. Bunların hepsinin işini biz yapıyoruz. Hepsi turizmci. Neden Türkiye Otobüsçüler Federasyonu turizmin hiçbir yerinde yok?” ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159