09.04.2018, 13:59

HERKES Analog…

ABD'de 3 odaktan bahsediliyor; ticari, askeri, siyasi. 
Ticari odağın ülke yönetimini ele geçirdiğini, askeri odağın başıboş kaldığını, siyasi odağın olanları denetleyecek bütünlüğünün zayıfladığını anlatıyorlar. 
ABD'nin başkanı da ticari odakta. Suriye masraflarını Suudi Arabistan ödemediği için Amerika Suriye'den hemen çıkacakmış. Açık konuşuyor, çünkü ticaret siyaseti belirler. Her adım ekonomik gereklere dayanır. 
Rusya, Suriye'de memnun. İran, Türkiye ve uzaktan Çin ile beraber Ortadoğu’yu dengelemekte ilerliyor.
Batılı ülkeler Rus temsilcileri (casusları) sınır dışı ediyorlar. Geçen yıl da karşılıklı olarak sınır dışılar olmuştu. Rusya'da yapılacak olan Dünya Futbol Şampiyonasını bile belirsizliğe atıyorlar. Rusya ise bu işleri artık dijitalleştirmiş. Feysbuk (face-book) üzerinden 50 milyon Amerikalıyı etkiliyor. Başkan seçiminde bile oyları yönetiyor.
" Rakipte Ot Bile Bitmeyecek." metodu... 
*  *  *
Geçen yıl Hazine garantili (KGF) kredileri  kullanan KOBİ'lerin ödeme gecikmesi sadece yüzde 0,5 olmuş. Türkiye ortalamasından (yüzde 2,5) 5 kat az.
KOBİ'lerin finansmana erişiminde büyük sorun vardı, hatırlarsınız. Aldılar ve de ödüyorlar.
Bu kredileri kullanan 323 bin firmanın 111 bini ilk kez 2017'de kredi kullanmış. Bu 111 bin (yüzde 33) firma, toplamın sadece yüzde 9 kadarını almış. Maliye Bakanlığı KOBİ'lerin borçlanmalarına hem sınır hem de denetim getirmişti, geçen haftadan hatırlarsınız. KOBİ'lerin satış tahsilatı güvencesi için de alacak sigortası işleme giriyor.   
Bu erişimler sayesinde kapasite kullanım oranı yüzde 80'lerde, ihracat artışı yüzde 10'larda, büyüme yüzde 7'lerde sürüyor.
*  *  *
Bu haftanın karşılaştırmasını ticari araç parkımızdan oluşturdum.
Taşıma dünyasındaki gelişmeler Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından kamuoyu önünde incelenmeye başladı, "Kazaları Önleme İnisiyatifi" adı altında. 
Yük ve yolcu taşıyan karayolu ticari araçlarımız ulusal parkta yüzde 23 pay oluşturmakta iken; 
sigortalı araç parkında yüzde 24,  
trafik sigorta primlerinde yüzde 28, 
trafik sigorta hasarlarında ise yüzde 39 pay oluşturuyor.
Hasar yüksek!
Araçlar dijital, ama HERKES hala analog…
*  *  *
Dijital evrende az, biraz, çok az, fazla, az fazla, çok fazla yok. 
Tam yapmak şart.
Dijital başarılar dilerim... ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159