08.01.2018, 11:48

Sektör Meclisinden talebimiz net

Gazetemiz Taşıma Dünyası’ndaki geçen hafta yayınlanan röportajımda,  çeşitli konulara değinmiştim, bu konuların birinde de Sektör Meclisinin bugünkü hali ile ilgili önerilerimi dile getirmiştim. Bunları dile getirirken, Meclisin bu haliyle kabul edilemeyecek bir noktaya geldiğini söylemiştim. Bunu anlatırken sektör meclisine TOBB’un da istediği, Ulaştırma Bakanlığının bir kısım yetkilerini kullanabildiği, bir kısım yetki devirlerinin yapıldığı, bu nedenle ‘icracı bir meclis’ olması gerektiği konularının altını çizerek söyledim. Eğer bu olmazsa, bu Mecliste bizim bulunmamızın bir anlamının kalmadığını söyledim. Sektör Meclisine yetki verilirken, TOFED bu yetkilileri istiyor, başkanı da TOFED’den değil, TOFED bunu kendine yetki istiyormuş gibi bir hava yaratılmasın diye bu açıklamamı, Sayın Sektör Meclisi Başkanı, Sektör Meclisi Başkanının sanki TOFED’ten olmayışını bir şikayet konusuymuş gibi algılamış. Bununla ilgili beni arayıp hatırlattı. 

TOFED önerdi 
Bir yanlış anlamaya meydan vermemek için köşemden bir açıklama yapma ihtiyacı duydum. TOFED, bu meclisin kuruluşuna çok büyük emek harcadığı halde sektör meclisi başkanını kendinden olması için bir çaba içine girmedi. Dost bir federasyon başkanını önermiş durumdadır. Şu tespiti yapmamız gerekiyor;  Şuanda, Sektör Meclisi Başkanı TOFED’e rağmen, TOFED ile yarışarak mı seçilmiş, yoksa TOFED mi onu önermiş? Dönemin TOFED Genel Başkanı Mehmet
Erdoğan, kendisi önerge hazırlayarak Sayın Mustafa Yıldırım’ı önermiş ve o da oybirliğiyle seçilmiştir. Yani TOFED hem jest yapmış hem de oybirliğiyle seçim yapılsın diye ciddi bir fedakarlık göstermiş. Yayınlanan röportajda, bugünkü Sektör Meclisi Başkanı, TOFED’e rağmen TOFED ile yarışarak seçilmiş gibi yanlış anlaşılmalara yol açıldıysa bu yanlış anlaşılmayı da yazımda düzeltmek istiyorum. 
Sektör Meclisi Başkanı, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanlığının önergesiyle ve oybirliği ile seçilmiş. Burada benim ifade ettiğim şu, Sektör Meclisini oluşturmaya öncülük eden ve meclisin oluşumuna yol açan TOFED, kendinden değil, bir dost federasyonun başkanını önermiştir. 

Tepkiler
Yine duyduğum kadarıyla yazım olumlu ve olumsuz bir çok tepki aldım. Olumsuz tepkilerin bir kısmı direkt iletilmemiş, ama dolaylı yoldan bana ulaşanlar var.  Tekrar sektör meclisinin kuruluş sürecine yönelik bir hatırlatma yapmak istiyorum; 

Biz daha önce de Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi mensuplarıydık. TOFED, kanunla kurulmuş TÜRSAB gibi bir meslek birliği oluşturma konusunda ciddi mesafeler almıştı. Hatta Milletvekili Sayın Prof. Mustafa Ilıcalı’nın da katkısıyla Karayolu Yolcu Taşımacıları Birliği Kanun taslağını birlikte hazırladık. Bu Kanun taslağı, Cumhurbaşkanlığında ciddi olarak ele alınmaya başlayınca, dönemin Ulaştırma Bakanı, şimdiki Başbakanımız, böyle bir meslek birliğinin, ancak TOBB ile görüşülerek olması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine de Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu, bizi makamına davet etti ve o zamanki TOFED Başkanı Rüştü Terzi ‘ye, “bir bağımsız kanunla kurulmuş meslek birliğinden ne bekliyorsanız aynısını sektör meclisinde oluşturalım, bu meclis icracı olsun” dedi. 

Amacımız 
Ulaştırma Bakanlığının bir kısım yetkileri bize devredilecekti. Bunun üzerine bu meclisi kurduk. Hatta şu anda meclis üyelerinin bir kısmı TOFED niye bölücülük yapıyor, niye ulaştırma ve lojistik sektör meclisini bölüyor, niye karayolu yolcu taşımacılığı ayrılıyor diye bize çatan yazılar yazdılar. Biz, o zaman da dedik ki, “Bizim amacımız, ulaştırma ve lojistik sektör meclisini bölmek değil, Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacıları Sektör Meclisinin kurulup bir an önce
Ulaştırma Bakanlığının bir kısmı yetkilerini de kullanan bir icracı meclis olmasını sağlayacağız”. Bu da ancak kanunla ve TOBB ile protokolle oluyor. Şimdi biz bunu en az üç defa sektör meclisinde görüşmüş ve karara bağlamışız. Ben karara bağlanmış bir konuyu tekrar dile getirdim. 

Şimdi diyorum ki, TOBB Sektör Meclisi icracı bir meclis ve bir kısım yetkilerini protokol ya da yasayla almış bir kurum değilse, bu Meclis bir ağlama duvarından başka bir şey olamaz.  
TOFED’e üye şirketlerle birlikte, 40 üyesinin yaklaşık 25-26 üyesi meclisin bu haliyle devam etmemesi gerektiğini, icracı olması gerektiğini kabul ediyor. Bir kanunla icracı bir meclis haline dönüşmeyeceksek birkaç ayda bir oraya gidip birbirimizi eleştirmenin bir anlamı yok. 

Sektör Meclisi, sektörümüzün tepe kurumudur, gerek Ulaştırma Bakanlığı gerekse diğer devlet daireleri başta olmak üzere bütün sorunları çözmek, en azından çözüm yolu bulmak için çalışmaktadır.  Tabii ki tartışacağız, tabii ki eleştireceğiz, tabii ki en iyisini bulmak için demokratik olarak önerilerimizi sıralayacağız. 

Ağlama duvarı olmasın 
Bu talebimi, sağa sola çekiştirmenin anlamı yok. Kimse TOFED’e rağmen orada başkan olmamıştır. Oranın başkanından da bir şikayetimiz yok. Biz önermişiz, biz seçmişiz, seçtiğimiz başkana sahip çıkarız, ama yanlış yaparsa eleştiririz de. Bu sektör meclisi bu haliyle devam edemez. Meclisin 26 üyesi röportaj sonrasında böyle devam etmemeli diye görüşler bildirdi. Sayın İmran Okumuş’un da dediği gibi bizde sektör meclisinin çatı örgütü olmasını istiyoruz.
Sektörün en büyük firmaları zaten bu meclisin üyesi. İcra yetkisi verilen meclis üyeleri seçimle geliyor. İsteseniz de istemeseniz de öyle. Biz TOFED olarak hem seçimle olmasını hem de icracı bir meclis olmasını istiyoruz. TOFED için yetki istemiyoruz. 

İyi haftalar diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159