18.12.2017, 16:38

Yakın Takip…

Yakın Takip… 
İngiltere, AB'den ayrılmaya çalışıyor. Ayrılma tazminatı olarak, İngiltere 50 milyar avro verecek, anlaştılar. AB, İrlanda sınırının belirlenmesini de istiyor. Fiziki sınır istiyor arada, duvar, çit, tel örgü gibi. İngiltere ise bunu gereksiz görüyor. Sınır bile istemiyor ki, oradaki gedikten AB'ye erişsin. 
Bir ipte iki cambaz, herkes izliyor.
Not veren bir uluslararası kuruluş, Türkiye'nin büyüme  tahminini ta Aralık ayının ortalarında yükseltiyor, yılın sonundayız. Yıllık büyümenin açıklanmasına sadece 3 ay kalmış. Onlar da bunaldı bölgenin hızından. Yakın takipteler.
2017 yılında GO (Gelişmekte Olan) ülkelere gelen para 180 milyar dolara çıkacak. 2008'den bu yana en yüksek yıllık toplam. Önceki rekor 160 milyar dolar imiş. Yani ucuz finansman devam ediyor, ihtiyaç sahibi ülkeler için. Bizi yakından ilgilendiriyor.
ABD'deki vergi indiriminin toplamı 600 milyar dolar olacak. Bu uygulama para basmanın bir türü. Merkez Bankası ise piyasadan para çekmeye çabalıyor, faiz arttırarak. 2018'de yine 4 kez artıştan konuşuluyor, da…  
Bu Amerika'nın problemi, ama yakından ilgiliyiz.  
Çeyrekten çeyreğe büyümemiz yüzde 5 dolayında devam ediyor. Dünyadan da AB'den de büyük. Kapasite Kullanım Oranımız yüzde 81, yılın en yüksek oranı. İşgücü verimliliğimiz yılın en yüksek oranında, imalat işletmeleri de kârlılıklarını yükselttiler. 
Taşıma dünyası için bence en önemli ilerleme, ülke genelinde geçerli olacak olan TürkiyeKart. 
Bu kartın alışveriş ve kredi özelliği de olacak. UDH Bakanlığı, bu kart ile toplu taşımayı tamamen kayıt altına alacak ve ülke raporları çıkaracak. 
Şehirlerarası otobüsler de toplu taşıma sayılmalı ve oradaki taşımalar da ulusal kayıt içinde görülmeli. 
Yakında geliyor...
Karşılaştırma da aktarayım…
1500 yıllarında dünyada yarım milyon insan var. Şimdilerde 7 milyar. 
500 yılda nüfus 14 kat, üretim 240, enerji tüketimi 115 kat artmış. 
Bugün bir kişinin bildikleri 1900 yılındaki CIA bilgisine denk.
Bilmek gerek, yakın takip ile. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159