banner69

Tırsan ile Türk-Alman Üniversitesi işbirliği, Türk-Alman Üniversitesi,

banner113

Tırsan, Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ) ile birlikte otomotiv, Ar-Ge yatırımları ve akademik anlamda geleceğe dair yeni projelerde birlikte yer almak ve lojistik sektöründeki ihtiyaçlara yeni çözümler üretmek adına protokol imzaladı.

banner114
EĞİTİM 29.12.2015, 11:57 29.12.2015, 12:05 Taşıma Dünyası
Tırsan ile Türk-Alman Üniversitesi işbirliği, Türk-Alman Üniversitesi,
Tırsan Treyler Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Türk-Alman Üniversitesi ile yaptıkları işbirliğini hayatının en güzel etkinliklerinden biri olarak değerlendirdi: “En büyük ticari partnerimiz, en fazla taşımayı yaptığımız ve uluslararası nakliye konusunda işbirliği geliştirdiğimiz ülke Almanya’dır. Bu yüzden TAÜ sadece Tırsan’a değil sektörümüze ve lojistik firmalarımıza da çok önemli katlılar sağlayacak” dedi. 

23 Aralık Çarşamba günü Asia Princess Hotel’de sektörel basınla bir araya gelinen imza töreninde, Tırsan Treyler Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Türk-Alman Üniversitesi'ni Destekleme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Emre Can, Türk- Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Akkanat, Koordinatör Prof. Dr. İzzet Furgaç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ramis Mustafa Öksüzoğlu, Prof. Dr. Murat Atalı, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuzhan Çiçekoğlu, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Tuba Conka Nurdan ve Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Sibel Özenler katıldı.

En güzel günlerden 
Tırsan Treyler Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Özellikle altını çizerek belirtiyorum, bugün, gerçekten benim hayatımda yaşadığım en güzel günlerden biri. Öncelikle şahsım, şirketim, ülkem ve gurur kaynağımız Türk-Alman Üniversitesi adına çok mutlu olduğumu belirtmek isterim. Ülkemizde böyle bir üniversitenin olması beni oldukça memnun ediyor. 2013 yılında kurulan Türk-Alman Üniversitesi, iki devletin birlikte kurduğu çok önemli bir üniversitedir. Bizler, Türkiye’deki treyler sektörünün ve lojistiğin geleceği konusunda beraber neleri geliştirebiliriz, uzun vadede katma değer yaratabilecek hangi alanlarda çalışabiliriz sorularını cevaplamak için bir araya geldik. Bu konular Türkiye’deki yetkin kurumların yaratacağı sinerji açısından da ülke ve sektör adına sağlayacağı katma değer açısından da çok önemlidir. Biz de 1996 yılından beri Almanya’da da üretim yapan bir şirketiz. Hedeflerimiz, Türkiye’de sürdürdüğümüz liderliğimizi Almanya’da da sürdürebilmek. Bizim hep hedefimiz dünya için üretmekti, onun için global bir şirket olma peşindeyiz. Avrupa da bu işin merkezi. Lojistiğin ve bizim içinde bulunduğumuz sanayinin merkezi olan Almanya’da olmamıza bu işbirliği katkı sağlayacak” dedi.

535 öğrenci eğitim görüyor 
Türk-Alman Üniversitesi’nin Tırsan’ın yanı sıra sektöre ve lojistik firmalarına katkılar sağlayacağını vurgulayan Nuhoğlu, “En büyük ticari partnerimiz, en fazla taşımayı yaptığımız ve uluslararası nakliye konusunda işbirliği geliştirdiğimiz ülke Almanya’dır. Bu yüzden TAÜ sadece Tırsan’a değil sektörümüze ve lojistik firmalarımıza da çok önemli katlılar sağlayacaktır. Türk-Alman Üniversitesi’nde 5 fakültede 535 öğrenci eğitim görüyor. İyi eğitilmek üzere, iyi yetiştirilmek üzere tasarlanmış programın içine geliyorlar. Bence bu çok önemlidir. Türkiye için gerçekten bir şans. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

İlk 10 patent firması 
Tırsan’ın, 2009 yılından beri Ar-Ge merkezi olduğunu hatırlatan Nuhoğlu, 59 patent başvurusu yaptıklarını belirterek, “2015’te patent sayımız 59. Bu bizim için önemli bir başarı. Bir Türk firması olarak Türkiye’deki firmaların içinde hedefimiz ilk 10 patent firmasından biri olabilmek. Bu çalışmalarımız bizim özgün tasarım ve patent sayımızdaki rekabetçi ürünlerde ihtiyaç analizinde ciddi katkı sağlayacaktır. Onun için bu işbirliği bizim için bir dönüm noktası” ifadelerini kullandı. 
Nuhoğlu, Türk Alman Üniversitesi’nin yanı sıra Adapazarı Üniversitesi, Yıldız Teknik, İstanbul Teknik, Boğaziçi Üniversiteleri ile de işbirliği içinde olduklarını sözlerine ekledi. 

Ülkenin ihtiyaçlarına katkı 
Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Halil Akkanat, “Öncelikle Çetin Nuhoğlu’na çok teşekkür ederim. Türk-Alman Üniversitesi olarak ülkenin ihtiyaçlarına katkı sağlamak istiyoruz. Üniversitemizde mühendislik eğitimi ile iktisadi idari bilimler, fen ve hukuk fakültelerinde yürüttüğümüz eğitim de kesinlikle yurtdışı ile işbirliği şeklinde yürütülecek şekilde dizayn edildi. Öğrencilerimizin eğitimi de bu çerçeve içerisinde yürütülecek şekilde planlandı. Bizim nihai hedefimiz Almanya’nın sanayi ve akademik alanlarındaki tecrübelerini buraya taşıyarak burada o kurumsal yapıyı oluşturmaktır. Bu, üniversitemizin yönetim yapısına da yansımıştır. Bizim üniversitemiz diğer üniversitelerden farklı bir idari yapıya sahiptir. Öğretim üyelerimizin en az yüzde 30’unun Almanya’dan gelmesinin zorunluluğu söz konusudur. Bu 3 yıllık dönemde bu oran yüzde 50-60’lara ulaştı” dedi. 

33 partner üniversite 
Türk-Alman Üniversitesi Koordinatörü Prof. İzzet Furgaç, Almanya’daki 33 üniversite ile işbirliği içinde olduklarını belirterek, “Almanya’dan Türkiye’ye getirerek başarmak istediğimiz endüstri-üniversite işbirliğini partnerimiz olan Alman üniversiteleri ile birlikte yapıyoruz. Öğrencilerimizin yüzde 95’i, hazırlık sınıfına alınıp Almanca öğreniyorlar, sonra öğrencilerimizi Almanya’ya da gönderiyoruz. Hem Alman kültürü ile tanışıyorlar hem de ilk yılın sonunda öğrendikleri Almancayı pekiştiriyorlar. İkinci yıllarında ise örneğin mekatronik öğrencileri için konuşuyorum, Türk-Alman şirketleriyle kurduğumuz sistemlerde makinelerde çalışmaya başlıyorlar. Bur da mekatronik sistemleri programlamasını ve çalışmasını öğreniyorlar. Yazın öğrencilerimiz 6 haftalık bir atölye stajına katılıyor. Buna uygun firmalarla partnerliklerimiz var ve detaylı bir program üzerinden stajları ilerliyor. Bu tip öğrenimlerle diğer üniversitelerden çok farklı mühendisler yetiştireceğimize inanıyoruz. Son yıllarında ise staj yaptığı firmada haftada 1-2 gün mümkünse çalışmaya devam etmesini, lisans tezini o firmada yapmasını ve firmada işe başlamasını sağlamak istiyoruz. Teorik bilgi çok önemli ama bilginin yanında uygulama da beraber olmalı ve beceriyi ortaya çıkarmalı” diye konuştu.

Tırsan ilk flört ettiğimiz firma 
Türk-Alman Üniversitesi'ni Destekleme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Emre Can, Tırsan-TAÜ işbirliğinin heyecan verici bir gelişme olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Bizim için heyecan verici bir gün. Tırsan bizim ilk flört ettiğimiz firmaydı,  bugün de bu imza töreninde işbirliğimizi resmiyete dökmek büyük başarı. Biz vakıf olarak iki devletin kurduğu üniversitenin eksiklerini, açıklarını gidermek üzere kurulmuş bir vakıfız” ifadelerini kullandı.

2018 yılında teknopark 
2018 yılında açılması planlanan Teknopark’a ilk katılım sözünü Tırsan’dan aldıklarını belirten Can, Tırsan’a teşekkür ederek şunları söyledi: “30 bin metrekare alanda üniversitemiz gibi butik bir teknopark planlıyoruz. Türkiye’nin en modern, teknolojik teknoparkı yapılıyor. Biz 33 üniversite ve Almanya’daki tüm üniversitelerin tek çocuğuyuz. Türkiye devleti ve YÖK bizi destekliyor, binalarımız inşaat halinde. 2018 yılında teknoparkı açacağız ve yüksek teknolojili ürünler üretmek için çalışacağız. İlk katılım sözünü de Tırsan’dan almıştık. Bize, hiç sorgulamadan, varız diyen firma Tırsan’dır. Biz Tırsan’a ve teknolojiye çok değer veriyoruz” açıklamasında bulundu.

Her firmaya özel personel 
Emre Can, Türk Alman Üniversitesi’nin her firmanın istediği kişiye özel personel yetiştirdiğini dile getirerek, “Bugün Tırsan, öğrencilere yatırım yapmaya başladığı andan itibaren kiminle nasıl çalışacağını görecek. Yeni aldığınız personelin adaptasyonu firmaya zaman ve efor gibi maddi kayıplar oluyor. Buradan gelecek öğrencilerle o firmaların verimliliği artacak. O firmaları bilen, kurumsallığı bilen, yönetimini bilen insanlar çalışmaya devam edecek. Bu sevindirici nokta. Bizde okula girmiş öğrencinin herhangi bir iş kaygısı yok. Firmalar bizden çalışan insanlar isteyecek. Türk-Alman Üniversitesi’nin bir dönüm noktası olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159