banner69

Mersin Otogar krizi çözülmeli

banner113

Mersin’de yeni hizmete giren Şehirlerarası Terminali’nde yazıhane fiyatlarının çok yüksek olduğu gerekçesiyle buraya girmeme kararı alan birçok firma, yıkılan eski otogarda kurdukları çadırda hizmet veriyor.

banner114
GÜNDEM 09.03.2015, 16:24 10.03.2015, 12:23 Taşıma Dünyası
Mersin Otogar krizi çözülmeli
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ihaleyle 3 yıllık işletme hakkını 20 milyon TL’ye kiralayan ve 28 Şubat’ta açılışı yapılan Mersin Şehirlerarası Terminal İşletmesi’nde (MEŞTİ) yazıhane fiyatlarının yüksekliği nedeniyle ortaya çıkan kriz giderilemedi. Yeni otogarda sadece 4 firma hizmet verirken diğer firmalar yıkımı devam eden eski otogarın yakınlarında kurdukları çadırda hizmet vermeye çalışıyor. Çadır üzerine firmalarının isimlerini yazan esnaf, sorunun çözümü için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı MHP’li Burhanettin Kocamaz’ın gerekli adımı zaman geçirmeden atmasını istedi.


S.S Mersin Otogar İşletmecileri Otobüs ve Servis Hizmetleri Taşıma ve İşletme Kooperatifi Başkanı Veli Tol, otogarda yaşanan sorunlara yönelik Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu. 

Fahiş kira fiyatları, biletten komisyon isteniyor

28 Şubat’ta açılışı yapılan otogara iki firma dışında girmediklerini ve hala eski otogarda kurdukları çadır stant ile yolcuları yönlendirdiklerini belirten Veli Tol, “Şu anda eski otogarda bilet satışı yapılmıyor. Vatandaşları mağdur etmemek adına buradan ücretsiz servislerle yolcularımızı Tarsus’a götürüyoruz. araçlarımız Tarsus’tan kalkıyor. Yeni otogara, fahiş fiyatları nedeniyle girmiyoruz. Sektörün bu maliyeti kaldıracak gücü yok. Şu anda merkez firmalardan yıllık 600-700 bin TL civarında fiyat istendiği konuşuluyor. Tali firmalardan 300-400 bin TL fiyat talepleri var. Sorulduğunda ise şirket bu fiyatları yalanlıyor. Ayrıca her biletten yüzde 33 komisyon talep ediliyor. Hayırdır, sen benim firmama ortak mısın? Bu istenen ücretler kimden çıkartılacak? Tabii, halka yansıyacak. Yeni otogarı işletmek için alan şirket 20 milyon TL+KDV yıllık bedeli sektörden çıkartmak istiyor. 50’yi aşkın işçiyi istihdam etmeye yönelik protokolü de var. Bu şirketin yıllık maliyeti 30 milyon TL’yi aşıyor. Bu para kimden çıkartılacak? Bunu anlamak mümkün değil” dedi. 

Kira da ödedik, çıkış parası da… 

Eski otogarda aktif olarak 96 firmanın faaliyet gösterdiğini ifade eden ve eski otogarda otobüsçülerin kira ödemediğine yönelik açıklamaların doğru olmadığına da dikkat çeken Veli Tol, “35 yıldır kiracı olarak durduğumuz eski otogarda, kiralar her yıl TEFE-TÜFE artışları ile ödendi. Biz bedava oturmadık. Belediyeye kiranın dışında 5 milyon 800 bin TL yıllık çıkış parası ödedik. Tüm firma sahiplerine teşekkür ediyorum. Onların yanında, F1 belgesi sahibini aç bırakmamak adına yeni otogara gitmedikleri için de teşekkür ediyorum. Burada aç kalan analar, babalar ve çocuklar adına teşekkür ediyorum. Zalimin karşısında sessiz kalan dilsiz şeytandır” dedi.   

Bizim sorunumuz ekmek 

“Bizim sorunumuz ekmek sorunumuz” diyen Veli Tol, “Bizim siyasetle işimiz yok. Biz ekmek peşindeyiz. Ama öyle ifadeler kullanılıyor ki, biz bunu dile getirmek, kullanmak bile istemiyoruz. Daha bugün, eski otogara polisler eşliğinde geldiler, çadırı kaldırmak istediler. Gerginlik yaşandı. Biz hep barış dili ile konuşmak istiyoruz. Burada, Büyükşehir Belediyesinin adım atması gerekiyor. Adımız anıldığında, Belediye Başkanımız uzak durmak için çaba sergiliyor, yaklaşmak için adım atmıyor. Kucaklayıcı bir tavır sergilemiyor. Bu ülkenin barışa, istikrara, huzura ihtiyacı var. Seçim sürecine giriyoruz. Bu kent metropol, Mersin bir Türkiye mozaiğidir. Hristiyanı, Süryanisi, Kürdü, Türkü, Alevi’si, Sünni’siyle Mersin bunu yaşıyor. Bizim, kimsenin siyasi kimliğiyle işimiz yok. Belediye Başkanının halkı zorlaması çok yanlış. O devlet, biz evladız. Her evlat zaman zaman hata yapar. Ama sen, yine bu halkı, evladını kucaklamak zorundasın. Başkan buraya gelsin, bu halk onu dinlemeye hazır. Bu sektör onunla kucaklaşmaya hazır. Onun ayağına deve keseriz. Sabrın kurtuluş olduğu noktasındayız. Sağduyu, hoşgörünün kucaklaşmanın kazancını biliyoruz. Yangına körükle gidilmez, bu toprakların barışa ihtiyacı var” dedi. 

Federasyonlara çağrı 

Veli Tol, karayolu yolcu taşımacılığı sektöründeki federasyon ve derneklere de çağrıda bulundu: “Sektörümüzü temsil ettiklerine inanan, düşünen dernek ve federasyon yönetimlerinin, sorunlara çözüm bulunması noktasında daha etkin olması lazım. Ankara’da fotoğraf çektirmekle sektörümüzün sorunları çözülmüyor.”      

İddialar gerçek dışı 

Mersin Şehirlerarası Terminal İşletmecisi Mersin Şimşek Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Halit Şimşek ise, kiralarının 500 bin TL ila 800 bin TL arasında olduğu iddialarının gerçekle ilgisi olmadığını ileri sürdü: "Bizim kesinlikle böyle bir talebimiz olmadı. Daha önce eski otogarda firmaların işleyiş sisteminde şubelerden ve satılan biletler dahilinde alınan komisyon ücretleri vardı. Biz de bu çerçevede Mersin firmalarına teklifte bulunduk, fakat bunu da kabul etmeye yanaşmadılar. Yanaşmadıkları gibi, diğer şehirlerin firmalarını da bize karşı kışkırtmaya devam ettiler. Eski sistemle devam etmek isteyen firma sahiplerine kapımız her zaman açıktır. Bu yanlış anlaşılmayı düzeltmek istiyoruz. Biz, kimsenin ekmeğiyle oynama düşüncesinde değiliz.” ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159