13.11.2017, 15:26

Kars'a 1 Milyon Yolcu Gelince…

İspanya hükümeti Katalan bölgesinin bağımsızlık referandumunu geçersiz saydı ve yöneticilerini görevden aldı. 
Bir  AB ülkesinin yöneticileri diğer AB ülkesinde firarda. Konu AB hukuku konusu oluverdi. AB içinde iltica olmaz, iade olmaz. İzliyoruz. 
İtalya'nın iki zengin bölgesi de özerklik referandumu yaptı, mali ve idari konularda özerklik… 
Irak'taki bağımsızlık referandumu hayat bulamadı; bölgenin yeraltı zenginliklerini bölgede kullanmak hesabı.
Bu referandumlar ülkelerinin mali sıkıntılarından muafiyet istiyorlar, ülke borçlarından kaçmak istiyorlar. Ama ulusal oylar yerel oyları geçersiz kılıyor ve rızasız ayrılıklar gerçekleşmiyor.  
Amerikan Merkez Bankasının eskimiş başkanı için sadece Aralık ayı kaldı, yine, faiz artırmak için. 4 kez yapacaktı, ama belki birde kalacak, o bile zayıf. Çünkü  yeni  başkan geliyor. Yeni başkan, hükümet ile uyumlu çalışacak, yani ekonomiyi sıktırmayacaklar....
Petrol ise biraz daha pahalanırsa Amerikan kuyuları yine satışa başlayacak ve fiyat yine inecek. 
Dünyadan bu kadar yeter.
"… Bu yatırımcı, yükler ile kamyonları buluşturan bir internet uygulaması işletiyor. Arttırdığı verimlilik karşılığında büyük bir lojistik kazancı elde ediyor. Bu kazanç ulusal israfımızın küçük bir kısmı sadece..."
dedik geçen hafta. İsraf ve kayıplar koordinasyoncuların kazançlarına dönüşüyor. 
Bakın koordinasyon toplantısının konularına; ana plan, mastır plan, ilgili raporlar, konular hakkında ulusal kapsamlı görüşmeler…"
13.01.2017 / Ankara, Lojistik Koordinasyon Kurulunun 5’inci toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi. 
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete’nin katıldığı toplantıda, Kurulun gündemine alınan "Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı Eylem Planı" maddeleri ve bu eylemlere ilişkin gelişmeler değerlendirildi.
Kurulun; Ulusal Ulaştırma Ana Planı, Lojistik Mastır Planı ve Kıyı Yapıları Mastır Planı güncel çıktıları hakkında bilgi aldığı toplantıda; limanlar ve limanlara coğrafi, fiziki ve topografik olarak demiryolu ağı bağlantılarının uygunluğu ve fizibilitesine ilişkin görüşmeler gerçekleştirildi. 
Lojistik sektörünün koordinasyon anlayışını ve ulusal ilgilerini takdir etmek adil olur. Diğer sektörler için de doğru örnek oluyorlar... 
Yolcu taşımacılığının koordinasyon ihtiyacının büyüklüğü her gün daha iyi anlaşılıyor.
*  *  *
İpek Demiryolu'nu konuşuyorduk, önemli bir aşamasını tamamladık Türkiye olarak. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu açıldı. Geçen yıl burada 56 kilometresinin tüm projeyi aksattığını konuşmuştuk. Londra-Pekin demiryolunun önemli bir düğümü idi, taşımalar başladı. Sevinebiliriz. Kafkasya koridoruna büyük katkı olacak. Nakliye süreleri kısalacak. Yılda 1 milyon yolcu 3 milyona; 6 milyon ton yük 18 milyona çıkacak. 600 milyon dolar maliyete karşılık yıllık getirisi 1 milyar dolar. 
Kars otogarı için yolcu taşımacıları 2007'den bu yana  bir düzenleme yaptılar mı? 
Kars'ın nüfusu 300 bin, 2018'de Kars'a 1 milyon yolcu gelecek. 
Nasıl yönetecekler?
*  *  *
Markası, tasarımı, üretimi, pazarlaması Türk olan otomobilin ortakları belli oldu. Aralarında hiç otomobilci olmaması olağan. Markasının Türk olması yeterli, yerli olması için. 
1960’lı model Japon otomobillerine tekrar bakın, sadece markası Japon, Avrupalı denklerinin aynısı hepsi o yıllarda. Ama yıllar içinde tamamı Japon oldu, dünyaya ders bile öğrettiler.
Başlamak gerek.
Ziraat Bankası'na 5 ödül birden geliyor, Apple'ın, Samsung'un ödül aldığı global kurumdan… 
Almanya'da ikinci büyük banka devlete olan borcunu ödemek için, hisse satıyor… 
İhracatımız yıllık yüzde 10, aylık yüzde 28 arttı, geçen ayın yüzde 26’sının üzerine. 
Yılın hedefine 2 ay erkenden ulaştık, sevinebiliriz.
Uzlaşmalı haftalar dilerim...  ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159