banner69

Panelvan ve kamyonet pazarı yüzde 120, minibüs pazarı yüzde 10 büyüdü

banner113

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Hafif Ticari Araç Ülke Satış Müdürü Cumhur Kutlubay, “2020 yılında fakat ürün tiplerine göre kırılım yaptığınızda farklı sonuçlar çıkıyor. Yük taşımacılığı alanındaki panelvan, kamyonet satışları yüzde 100, yüzde120’lere varan artışlar söz konusu. Minibüs tarafında ise bu yüzde 10 oldu” dedi.

banner114
PİYASA 22.12.2020, 15:25 23.12.2020, 12:43 Erkan YILMAZ
Panelvan ve kamyonet pazarı yüzde 120, minibüs pazarı yüzde 10 büyüdü

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Hafif Ticari Araç Ülke Satış Müdürü Cumhur Kutlubay, 2020 yılındaki hafif ticari araç pazarını değerlendirdi ve 2021 beklentilerini açıkladı. 2019’un çok kötü bir yıl olarak geçirildiğini ve 2020’den beklentilerin çok yüksek olduğunu belirten Cumhur Kutlubay, “MAN TGE ile faaliyet gösterdiğimiz hafif ticari araç pazarı için 2020 yılında beklenti, biz dahil birçok marka için büyüktü. Yılın ilk ayları da, beklentilerimizle uyumlu bir şekilde başlamıştı. Yılın ilk aylarında hem talep hem de üretim anlamında hızlı bir dönemi yaşadık. Ancak ülkemizde Mart ayı ortalarından itibaren başlayan pandemi önlemleri ile pazardaki olumlu hava da bir anda son buldu, durgunluk başladı. İlk olarak ülkemizin lokomotif sektörlerinden biri olan turizmde yaşanan olumsuzluklar ve ardından da okulların kapanması ile durgunluk had safhaya ulaştı. Bu iki gelişme özellikle yolcu taşımacılığı yapan firmaların yatırım kararlarını ertelemelerine veya tamamen iptal etmelerine yol açtı. Bunun yanında yılbaşından bu yana yaklaşık %45 artan kurlar ve yükselen faizlerin de etkisiyle yolcu taşımacılığı segmentinde pazar, beklenen rakamların çok altında kaldı. Bu kapsamda; 2. el araç, takas imkanları, cazip ödeme kolaylığı sunan esnek finans modelleri, satış sonrası hizmetlerde uzatılmış garanti ve avantajlı bakım paketleri tekliflerimiz ile müşterilerimizin yanında olmaya, bu dönemi en az zararlı atlatmaları için çalıştık. Yılsonunda geldiğimiz nokta itibariyle de hem bu stratejimizi başarıyla uygulamış olmanın hem de bu zor günlerde taşımacılık sektörüne elimizden gelen desteği vermiş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

Cumhur Kutlubay, 300 TGE'nin yollarda hizmet verdiğini söyledi: Büyük bir kısmı minibüs. Soğuk zincir tarafına yönelik de araç sunmak için çalışmalar yapıyoruz.  2021 yılında önemsediğimiz alanlardan biri de bu alan olacak. 4x4 araç getiriyoruz. Bu yıl 8 adet  getirdik, bir kısmını sattık. Türkiye'de karavana dönüştürmede de çiddi bir ÖTV farkı oluşuyor. Avrupa'da karavana olan talep çok yüksek. Türkiye'de bu yönde bir talep var. Müşterilerimiz vergisel boyutu görünce geri çekiliyorlar. Bu konuda bir düzenleme yapılırsa, önü açılırsa bizim çok güzel ürünlerimiz var. Umarız 2021'de bu düzenlemenin yapıldığı bir yıl olur.

MAN farkını ortaya koymaya odaklandık

TGE ile hafif ticari araç pazarında hem yakıt tüketimi, hem üstyapı, hem de satış sonrası hizmetlerle MAN farkını ortaya koymaya odaklandıklarını belirten Cumhur Kutlubay, “2020 yılını bölüm hedeflerimiz açısında değerlendirdiğimizde ise; hedeflerimizi gerçekleştirmiş olduğumuzu söyleyebilirim. Bunun yanında yıla başlarken kendimize hedef olarak, koyduğumuz yeni segmentlerde başarılı ürünler ortaya koyduk ve önemli projelere imza attık. Pandemi sürecinde alınan tedbirler, yolcu taşımacılığı sektörü kadar olmasa da yük taşımacılığı sektörüne de negatif etki yaptı. Yük taşımacılığına etkileri yolcu tarafındaki kadar vahim olmadı. Panelvan, kamyonet tarafı yükseldi. Bizim stok yapımız daha çok minibüs yönündeydi. Bizde stok yapımızı yük tarafına yönelik değiştirmeye çalıştık ama sipariş vermeniz ve aracı elde etmeniz için bir zaman gerekiyor. Yeni siparişler kamyonet ve panelvan yönünde gelince minibüste kaybettiğimiz pazarı bu yönde telafi etmeye çalıştık. Elimizde panelvan sayısı daha fazla olmasını isterdik. Hatta elimizde bir sihirli değnek olsa bir miktar minibüsü, panelvana dönüşmesini çok isterdim. Elimizdeki stokun tamamını neredeyse bitirdik. Aslında iniş ve çıkışları olan bir yılı iyi yerde kapatıyoruz. Yalnızca iç pazarda değil, yurt dışı pazarlarında da ana firmamıza ülkemizde üretilen ürünleri sağlayarak, MAN’ın Avrupa çapındaki başarısına olumlu katkı yaptık. Bu zor dönemde bizlerle beraber çok önemli çalışmalara imza atan partnerlerimize ve markamıza inanan, markamızı tercih eden tüm müşterilerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Ülkemiz ve hafif ticari araç pazarı için 2021 güzel bir yıl olacak

2021’in hafif ticari araçlar pazarı açısından iyi bir yıl olmasını beklediklerini açıklayan Cumhur Kutlubay, “MAN hafif ticari araçlar segmenti olarak, gelecek yılın ilk çeyreğinin görece yavaş bir toparlanmaya sahne olacağını tahmin ediyoruz. Buna karşın genel olarak 2021’in, ülkemiz ve hafif ticari araçlar pazarı için güzel bir sene olacağını düşünüyoruz. Planlamalarımızı da bu beklenti doğrultusunda hazırlıyoruz. Bu kapsamda, önümüzdeki yılda da hem yolcu hem de yük taşımacılığında, müşterilerimize tüm ihtiyaçları için en ideal araçları, en cazip fırsatlarla sunmaya devam edeceğiz. Burada yine minibüs tarafında da araçlarımız olacak ama siparişlerimizin önemli bir oranı panelvan grup oluşturacak, İlk siparişleri bu yönde verdik. Hem panelvan, hem şasi kamyon, kamyonet. Birçok tipte araç getiriyoruz. Tek tip değil, birçok tipte araç getiriyoruz, Hem de özel siparişlerle müşterilerimize destek vermeye çalışacağız. İlk çeyreği ve sonrasında panelvan ve kamyonet tarafının daha hızlı gideceğini düşünüyoruz. Biz hep üzerine koyarak gidiyoruz. 2019'dan bu yana neredeyse iki katına çıkardık adetlerimizi. Niş alanlara yoğunlaşarak, müşterilere ulaşacağız. Finans tarafında biraz daha fazla elimizi taşın altına koyuyoruz. takas tarafında daha esnek çözümlerle müşteriye ulaşıyoruz. Alım yapacak veya filosunu yenileyecek müşterileri bu şekilde kazanmaya çalışıyoruz. Bunu da başardık. Gelecek yıl kolay olmayacak ama çok güçlü bir markayız. Bundan önceki yıllarda olduğu gibi gelecek yılda da en büyük güvencemiz; müşterilerimize sunduğumuz ve kendileri tarafından büyük bir memnuniyetle kabul görmüş olan satış sonrası hizmetlerimiz olacaktır” dedi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159