03.03.2021, 16:47

Sayın Bakanla buluştuk…

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu ile 25 Şubat Perşembe günü Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nde bir araya geldik. Meslek örgütleri olarak Bakanlık ile koordinasyon içinde çalışabilmek, TOBB Sektör Meclisi veya federasyonlar olarak ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirmek ve talepler iletmek yerine Türkiye Otobüsçüler Konseyini hayata geçirdik. Bakan’ın karşısına birlikteliğimizi gösteren bir heyetle çıkmamız memnuniyet yarattı. Özellikle Sayın Bakan’dan salgın öncesi ve salgın sürecinde sektörün yaşadığı sorunların çözümü için desteklerini talep ettik, Sayın Bakan’ın kararlı duruşuna ve desteğine ihtiyacımız olduğunu belirttik. 

Anadolu Otogarı sorunu

Sektörün uzun yıllardır sorun yaşadığı Anadolu Otogarı konusunu aktardık. Özellikle İBB’nin istediği Pendik’teki yer için Sayın Bakan, oradan otobana direkt bağlantı kurulamayacağı için olumsuz görüş bildirdi. Bakanlık mülkiyetindeki, Pendik Kurtköy’de Mehmetçik Vakfının işlettiği otoyol hizmet tesisinin güneyindeki alanın otogar yapılması talebimize sıcak baktığını ve talimat vereceğini söyledi. 

Hadımköy’de cep otogarı

Trakya bölgesine hizmet verecek, Hadımköy tarafında bir cep terminali inşa edilmesi için Karayolları Genel Müdürlüğü mülkiyetinde bulunan alanın bir bölümüne cep otogarı kurulmasının yeterli olacağını anlattık. Yardımcı olacağını söyledi. 

Ulaştırma Şurası

6-8 Ekim 2021 tarihinde yapılacak olan Ulaştırma Şurası’nı da konuştuk. Şura programına, hazırlığını yaptığımız karayolu yolcu taşımacılığının evrimi temalı çalışmamızın alınmasını talep ettik. Kabul etti ve bu şuranın ulaşımın geleceğini belirleyen bir etkinlik olmasını istediklerini ifade etti. 

Otogarların inşası 

Havalimanı, tren garı ve limanların planlamasının Bakanlık tarafından yapıldığını, otogar planlamalarının da belediyelerin keyfi kararlarına bırakılmaması gerektiğini belirttik. Planlama ve inşasında sektörün görüşünün alınmasını istedik. Ulaştırma Bakanlığının onayı ile yapılabileceğini söyledik. 

Mevzuat taleplerimiz 

Sayın Bakan, Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği’nde sektörün ihtiyaçlarına yönelik Ulaşım Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Murat Baştör ile ortak çalışma grubu oluşturulması talebimizi de kabul etti. Sayın Baştör ile online bir görüşme gerçekleştireceğiz. Kanun ve Yönetmelikle ilgili Mart ayında yapılacak çalıştayda yönetmeliğin köklü değişiminin adımlarını atacağız. 
Turizm taşımacılarına belediyeler tarafından dayatılan yol ve TÜRSAB belgesi uygulamasının kaldırılması ve Trafik Kanunu Geçici 2-3 maddesinin yürürlükten kaldırılmasını talep ettik.

Taban-tavan fiyat

Taşıma ücretlerinde haksız ve yıkıcı rekabet ortamının sonlandırılabilmesi için taban-tavan ücreti getirilmesini istedik. 
Mevzuatlar arası çelişkileri ortadan kaldırmak, yetki ve sorumlulukları tanımlamak adına Toplu Ulaşım Yasası’nın hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladık. UKOME’lerde sektörümüz adına bir temsilci bulundurulmasını istedik. Yolcu Taşımacılığı İstişare Kurulu talebimizin hayata geçirilmesini talep ettik. Tüm modlardaki yolcu taşımacıları altyapı entegrasyonunu değerlendirecek. Temel amacımız ulaşımda verimliliği artırmak, kaynak israfını azaltmak ve sürdürülebilir bir ulaşım sistemi oluşturulması. 

Acenteler ve bilet satış portalı

Acenteler ve bilet satış portalları konusunu da gündeme getirdik. Sektörümüz ağır kayıplar yaşarken, bilet satış portalları ciddi kazanç elde ediyor. Sektör artık bu acente yükünü taşıyamaz hale geldi. Ulaştırma Bakanlığı ve sektör, ortak bir yazılım geliştirebilir, TÜRSAB Belgesi’nde olduğu gibi Bakanlıktan F1 yetki belgesi alanların sektörel bu sistemi kullanarak bilet satmaları sağlanabilir.

Özmal kiralık oranı 

Sektör mensupları vergi, sigorta ve SSK borçları var. Özmal ve kiralık oranları D1’ler için 1/3 yerine 1/4 olsun. B1-B2 ve D2’lerde ise 1/3 olsun. İnsanlar borçlarını ödeyebilmek için araçlarını sattılar, yeni araç alabilecek durumda değiller.

TÜVTÜRK’ten geçen araçların çalışmasına imkan verilmeli, her araç özmala kaydedilmeli ve özmal yaşı yükseltilmeli dileklerimizi ilettik. ■

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 25 Şubat Perşembe günü Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nde Türkiye Otobüsçüler Konseyi heyeti olarak görüştük. Heyette TOBB Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, TOF Başkan Vekili Tahsin Yücefer ve TOBB Sektör Meclisi Üyesi, İTO Meclis Üyesi ve 22 Nolu Şehiriçi Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi Üyesi Levent Birant yer aldı. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159