30.10.2017, 13:31

Startupların Sektöre Etkisi

Geçen hafta, Dünya Otomotiv Konferansı’nda sektörümüzle tekrar bir araya gelme fırsatı bulduk. ‘The impact of startups to the Automotive Industry’ (Startupların otomotiv sektörüne etkisi) adlı panelin moderatörüydüm. Panelde Farplus Yönetim Kurulu Başkanı ve F+ Ventures’un kurucusu Ahu Serter, TTGV Başkanı Cengiz Ultav ve özellikle ulaşım sektöründe vizyoner liderlerden İTO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hakan Orduhan konuşmacıydı. Panelistlerimizle; girişimcileri, yakın dönemde daha sık kullanacağımız teknolojileri ve bunların sektörümüze etkisini tartıştık. Epey keyifli ve içeriği zengin bir panel oldu. Karayolu yolcu taşımacılığı sektörünü Hakan Bey ile birlikte temsil etme fırsatımız oldu. Bu tarz organizasyonlarda karayolu yolcu taşımacılığı sektör temsilcileri olarak daha çok aktif görev almalı ve bizdeki gelişmeleri, hedeflerimizi, ihtiyaçlarımızı paylaşmalıyız. Otobüslerimizin üretiminden işletilmesine kadar örnek bir sektörüz. Ölümlü yaralanmalı kaza oranlarında bile yüzde 2,3 gibi düşük bir oranla, diğer araçlar arasında en az karışan sektörüz. “Peki, algı farklı ama” dediğinizi duyar gibiyim. Evet, işte bu algıyı kırmak için bile bu tarz organizasyonlarda daha aktif görev almalıyız.
Paneldeki ortak kanı, startupların otomotiv sektörünü derinden etkilemeye başladığı idi. Çok uzak bir dönemde değil, bundan 10 sene sonra araç sahipliğinin radikal bir biçimde azalacağı, ortak kullanımlı araçların artacağı hemfikir olunan konulardandı. Panelistler ve dinleyicilerin gündeme getirdiği diğer bir konu da sürücüsüz araçlardı. Sürücüsüz araçların teknik donanımları, yetkinlikleri de yine startupların hızı ve başarıları ile birlikte hayatımıza hızlıca girmeye devam edecek. Üretici firmalarımızın da bu gelişmeleri sadece izleyici olmaması, startuplarla daha çok bir araya gelmeleri, dinlemeleri, yatırım yapmaları veya işbirliği yolları geliştirmeleri gerektiği konusu da panelde en çok vurgulanan konulardandı. Sayın Ahu Serter’in de belirttiği gibi startuplarla işbirliğinde tepe yöneticisinin konuyu sahiplenmesi çok önemli bir konu. Gündelik operasyonlara kıyasla, daha orta vadede etkisi görülebilecek bir yatırım olduğundan tepe yöneticisinin sahiplenmesi, sabrı ve vizyonu çok çok önemli.

Keten Elyaftan Araç İç Tavanı
İTÜ Arı Teknokent’in, OİB’in destekleriyle, İzmir’deki beş üniversite teknokentiyle otomotiv özelinde işbirliği geliştirdiğini daha önceki yazılarımda bahsetmiştik. İşte, bu işbirliği sürecinde tanıdığımız ve geçen hafta Kortrijk’deki Busworld Fuarına götürdüğümüz girişimcilerden biri olan BPreg, keten elyaftan araç iç tavan paneli dahil birçok araç içi parçayı üretebiliyor. Sıkı durun, yüzde 70 ilgili parçanın ağırlığını azaltarak gerçekleştiriyor bunu. Hem de mekaniksel özelliklerini aynen koruyarak. Tam doktora tezinin ticarileşmesine en güzel örneklerden. Kadın bir girişimcinin liderliğini yürütmesi, bilime dayalı teknolojik bir girişim olması, araç ağırlığını azaltmaya yönelik bir çözüm sunuyor olması, çevreyi korumaya pozitif katkısı, çeşitli kalınlık ve boyutlarda, parçanın mekaniksel özelliklerini de koruyarak üretebilmesi… Girişimi farklılaştırıyor ve fuarda da yakından gördük ki, yurtiçi yurtdışı firmalarımız yakından ilgilendiler. Çok yakında da global bir otomotiv üreticisinin araç içi parçalarda, keten elyaftan üretilen bu plakalarla üretime geçtiğini duyarız.

Kortrijk’e Türkiye İmzası
Otonom araca binerek deneyimleme fırsatını da bulduğumuz Kortrijk Busworld Fuarındaki gözümüze çarpan teknolojik gelişmelere gelecek haftaki yazımızda daha çok yer vermeyi planlıyorum. Algıda seçicilik de olabilir, ama Belçika’daki bu fuara üretici ve yan sanayi olarak Türklerin çıkartma yaptığını çok rahat söyleyebiliriz. Fuardaki diğer araç ve yan sanayilerle kıyaslayarak bir kez daha gururla söyleyebiliriz ki, bu topraklardan yurtdışı pazarlarda ağırlığını koyabilen yerli araç markalarımız var. Yerli otomobili üretme konusunda çalışmalarımız devam edecektir, etmelidir ve yakında da umarım başarılı marka/markaları hayata geçirebileceğizdir. Bunun yanında yerli ticari araçlarımızı çıkarmış olmamızın bir kez daha gururla farkında olalım ve kamu kurumlarımız dahil bu farkındalıkla gerekli teşvik, destek, alım ile bu göğsümüzü kabartan yerli markalarımızın yanlarında olmaya devam edelim. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159