30.04.2018, 10:35

Yabancı Korkmuyor da; Biz mi...

Merhaba. 
Önce kendimize bakalım. 
Büyük hareket var; seçimler kapıda. Bizi izleyen ülkeler bile heyecanlı, nasılsa? Kendi seçimlerinde 87 milyon kişinin verilerini kötüye kullandıkları ortada iken. 40 milyar dolar ceza bekliyor bunu yapan şirketi. Seçimlerinde katılım yüzde 45 ortalama, bizde yüzde 85. Yönetimlerini yüzde 23 ile kuruyorlarken -pek çoğu azınlık hükümeti ile yürüyor- biz, yüzde 48 ile kuruyoruz. 
Kapasite Kullanım Oranımız yüzde 78, AB'nin 35 yıllık ortalaması yüzde 81, 2018 yüzde 84. İhraç pazarlarında bizim mallarımıza talep kuvvetli. İhracat artışı yüzde 11, Mart ayı tarihi rekor. İlk 3 ayın konut satışları geçen yıl ile yaklaşık eşit.
Kredilerin toplamı eldeki paranın yüzde 22 fazlası. Talep devam ediyor. 
Borçlulara bakalım; özel sektör kredileri milli gelirin yüzde 70'i kadar. Almanya yüzde 80, Güney Afrika 145, ABD 200!
2018 yılında halka arz edilen hisselerin yüzde 80'ini yabancılar almışlar. Borsanın da yüzde 75'i yabancı. Not veren kuruluşlar yabancıları korkutamıyor, demek ki! 
Her lafa kulak asmak yerine, konunun aslını öğrenmek daha güvenli olacak. Her duyduğuna kanan ülke Makedonya, arkasında biz varız. “Sahte habere en dirençli ülkeler” Finlandiya, Danimarka, Hollanda, İsveç, Estonya ve İrlanda. Bunlar ileri derecede bilgili ülkeler. (https://teyit.org/turkiye-yalan-habere-karsi-direncsiz/)
*   *   *
Bir iyi haber vereyim:
Üretimin riskini borçlu ile beraber sırtlanıyorlar. Katılım bankacılığı üretime ortak olmak demek. Batıda çok yaygın, kooperatif bir bankacılık türü. Bizde yeni yeni ilerliyor. Mevduat bankaları ile rekabet halindeler. Mevduat bankacılığımız bunu sevmez. Katılım bankalarının gelirleri yüzde 21, kârları yüzde 78 arttı, geçen yıl. 
*   *   *
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı kutladık. 
Çocuklarımızın yüzde 38'i bayramın farkında olamıyor. Bu çocuklarımız Şiddetli Yoksulluk içinde büyüyorlar. Tatile gidemeyenler 71, beslenme sorunu olanlar 41, ısınma yüzde 28…
Güneydoğu, kuzeydoğu ve güney bölgelerimizin çocuklarının yüzde 50'si şiddetli yoksulluk içinde. Çözümün en etkili yolu yoksul kadınları üretime katmak, desteklemek.
*   *   *
Taşıma dünyamızdan bir bilmece:
Bir trafik kazasında 1 ölüm var. Kazayı ticari araç yaptığı için, ölenin anne-babası İstanbul'da bir Ticaret Mahkemesinde kazayı yapan kamyonun bağlı olduğu şirket aleyhine tazminat davası açtılar ve davayı kazandılar.
Kazanın olduğu Muğla'da Ağır Ceza mahkemesi ise; İstanbul Ticaret Mahkemesinin tazminat kararının tersine karar verdi ve anne-babadan vekâlet ücreti alınmasını istedi. 
Kızlarını kaybeden anne-babaya haciz başlattı. 
Sigorta şirketleri nasıl yapsınlar ki!
Sigortalı haftalar dilerim. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159