30.12.2014, 11:51

2014'deki Başlıklarımız

Dunning- Kruger Sendromu / Hoş Geldin 2014 / Cari Açık Çok mu Cari? / Çünkü Türkiye Hepimizin / Kalkınma Zamanı mı Geldi? / Güç Ekonomide! / Ulusal Yatırım, Ulusal Maliyet / Yazılım mı, Döner mi? / Girişimci Girişiyor da; ya Yatırımcı? / İşimize Bakalım... / Finansman Ucuzlayacak mı? / İşimize Bakıyoruz... / Kırılganlık Yok… / Krizin Ertesi Evrim / 2023 Hedefleri Yüksek Kaliteli İstihdam Gerektirir / Trafik Sigortası, Nasıl Bir Sigorta? / 2008 Krizi Meyve Veriyor / Tutun Dünyanın Eksenini / Soma mı, Kalkınma mı? / İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın / Kalkınmacılar ile Büyümeciler / Hem Büyü Hem Kalkın / Senin Sigortan Var mı? / Enerji Fazla Geliyor / Süreçlerimizi İyileştiriyoruz, Çok Açık / Rakam Bilir misiniz? / Rakibe İnsaf Olmaz / Çalış, Senin de Olur / Bayram Kime, Barış Kime? / İş Modeli / Haritalar Konuşuyor, Anlayalım / Dünya Bizim Değil / Bu Memleket Bizim / Sonuçların Kalitesi / Kuzey, Güney, Doğu, Batı / Bir Haftanın Panoraması / Ali Osman Ulusoy / Aramayın Eksen Burada / Ekonomi mi, Siyaset mi? / Cumhuriyet ve Demokrasi / Önce Ülkem, Sonra İlkem / 10 Kasım'larda Düşün / Yeni İdeoloji: Lojistik / 2008, 6’ncı Yılında… Sonuncusu da 2014'deki Başlıklarımız. 

Her yazıdan tek bir cümle seçtim, aşağıdaki derleme oluştu, özet niyetine... 

- "Ulusumun çıkarları için, Başkanımın talimatları doğrultusunda, Ulusal sırlarımı koruyarak, uluslararası bilgi toplamak" imiş görevi, CIA örgütünün.
- "Büyümeyi kalkınmaya çevirmek, temel hak ve özgürlükleri geliştirmek, temel ve mesleki eğitim kalitemizi yükseltmek, katma değeri arttırmak 2023 hedeflerimizin gerçekleşmesi için temel gereklerdir" diyor Çalışma Bakanı.
- Almanya 1.136 adet mahkemede 5 bin savcı ile çalışıyor; Türkiye 5.767 adet mahkemede 4 bin savcı ile… (2010-2014 Strateji Belgesi'nden).
- Konunun ‘Bilenler'i yine “Yapısal İyileştirme”lerden konuşmaya başladılar; katma değerli üretim, tasarım ve yenilikçilik, Ar-Ge verimliliği…
- Türkiye'de zengin yüzde 20'nin ulaştırma harcamaları yüzde 22 iken; en yoksul yüzde 20 dilimin ulaştırma harcaması kendi bütçelerinin yüzde 6'sı kadar.
- OECD ülkelerinde yüzde 25 olan orta eğitim düzeyinin altındaki yetişkin nüfusu, Türkiye'de yüzde 68. Seçmeli olan satranç dersini sadece 8 öğrenci seçmiş. 
-  Çalışma yaşındaki nüfusumuzun yüzde 70'i orta öğretim mezunu bile değil.
- Üstün kaliteli jüri, döner imalatçısı girişimcimizi Türkiye'yi,  hem de Avrupa arenasında, temsil etmesi için Yılın Girişimcisi seçti.
- Bazı veya bazen şirketler vicdanlarını temizlemek isteyebiliyorlar. Her abonesinden 1 (bir) TL ayırsa 35 milyon TL edecek! Kim vermez ki…
- 300'den fazla konu devlet destekleri ile ilgili iken, sadece 45 konu kayıt dışı ekonomi ile ilgili çıktı.
- Mustafa Kemal kurtuluş savaşı kazanarak devlet kurması ile; Churchill ise iki dünya savaşını da yönlendirmesi ile tarihe geçerler.
- Çin'in kredi miktarı yüzde 230 (2002'de yüzde 80 imiş). Türkiye'nin kredi miktarı yüzde 60.
- Denize açılmışsan; kamaranı değil gemini düşüneceksin.
- Üniversiteye girmek isteyen öğrenciler, bu sınavda 40 üzerinden 6,1 aldılar. 100 üzerinden 15 puan…
- 2013 yılı kapanış raporlarından prim toplamları ile tazminat toplamlarına baktım. Yürüyen tüm davalar tazminatla sonuçlansa bile, trafik sigortası başa baş, zorunlu koltuk sigortası 4 milyon TL kârlı, taşımacılık sigortası 5 milyon TL zararlı  kapatıyor.
- Dünya Bankası'nda, ABD Hazinesi'nde, IMF'de yetkili olmuş, ekonomi profesörü Joseph Stiglitz, “Her sıkıştıklarında sorunlarını devletler çözdüğüne göre, serbest piyasacıları devletlerin yönetmesi gerekli demektir” diyor.
- IMF, gelir oluşması ve harcama yapmaları için düşük gelirli ülkelerde yatırımları arttırmayı öneriyor.
- Soma madeninden kurtulmuş işçi, "İşçinin hakkı olmaz, geçim bindirmiş, çalışacaksın mecburi" derken temel hakları dile getiriyor…
- Rekabetçi olan bu işgücünün verimliliği 133’üncü sırada, eğitimi 124’üncü sırada, işgücünün yönetim ilişkisi 125’inci sırada.
- Büyümede 2001 yılını başlangıç alırsak; 2013 sonunda AB yüzde 110'da, Polonya yüzde 160'ta, Türkiye yüzde 180'de.
- İngiltere ekonomisinden önemli bir kişi geçen hafta  "Kâr yerine insani değerleri koyarsak dünya değişir" dedi… Kâr ‘büyümeci'nin, insani değer ‘kalkınmacı'nın dili.
- 5 Haziran Dünya Çevre Gününde 1 milyar zenginin dünya gelirinden yüzde 74; 1 milyar fakirin de yüzde 1,2 aldığı açıklandı. 
- Halbuki metrekarede Türkiye'nin yarısı kadar güneş ışınımı alan ve Türkiye'nin yarısından küçük olan Almanya'ya bakarsak, Türkiye'nin sahip olduğu müthiş potansiyel ortaya çıkıyor.
- Bu yılın başında, sadece 2,4 puan büyüyebileceğimize ağızbirliği yapmış olan Dünya Bankası, bu tahminini yenileyerek 3,5 puana çıkardı.
- Türkiye'nin mevduatının yarısı İstanbul'da. Muş'ta kişi başı mevduat yüzde 138 artmış ama sadece 1.100 TL'ye ulaşmış.
- Kazanırken rakibe insaf yok, kaybederken yeninin hazırlığına hemen başlayacaksın.
-  "Gelsin de Adanaspor'u şampiyon yapsın; Almanya'yı herkes şampiyon yapar."
- Kısaca Türkiye'nin bin büyük sanayi kuruluşu faaliyet kârlarının yarısını bankalara veriyor. 
- İstanbul-Kars otobüs yolculuğunun 36 saat olduğu yıllara, bugün nasıl da hayret ediyoruz, değil mi?
- Bölge haritasında tek güvenlik ve demokrasi  adasıyız, çevremiz yanıyor iken.
- Dünya; yenilik, KOBİ, istihdam, ileri teknoloji konuşurken; ilgili Bakanlarımızın sosyal medya mesajlarında ‘yenilik’ yüzde 3, ‘KOBİ’ yüzde 2, ‘istihdam’ yüzde 1 ve ‘ileri teknoloji’ 0 (sıfır) pay almış. 
- İran; 2011 yılında 37 bin bilimsel yayın yapıyor, Türkiye 31 bin. 2012 yılında Türkiye azalmış, İran artmış. 
-  İşveren Mali Sorumluluk Sigortası gelişmiş ülkelerde zorunlu, ülkemizde değil.
- Yunanistan'ın bile notunu 2 kademe birden iyileştiren notveren kuruluşların; ihracatı, bankacılığı, siyaseti, asayişi, borçluluk oranları, yeterlik oranları pek çok  AB ülkesinden çok daha iyi olan Türkiye hakkındaki tedirginlikleri hiç de teknik değil. 
- Sanayi üretimi Temmuz'da yüzde 3,6 arttı, içinde yatırım malı üretimi yüzde 9,4, dayanıklı tüketim malları yüzde 6,4, dayanıksız tüketim malları üretimi yüzde 5,8 büyüdü. 
- Ali Osman Bey, iş muhataplarının her birine, tek tek, rütbesine bakmaksızın hatır güder, sorumluluk tanır, yükümlülük verir.
- Vergi yükü yüzde 28'de sabit kalacak.
- Avrupa, dünya nüfusunun yüzde 7'sini ve dünya gelirinin yüzde 11'ini oluştururken sosyal güvenlik harcamaları dünyanın yüzde 54'ü. Zengin komünizm değişecek! 
- Türkiye'nin 2014 turizm rakamları bu tahmine destek veriyor. Turist sayısı yüzde 6 artarken, turizm gelirimiz yüzde 11 artmış. 
- Milyonlarca mültecinin sınırımızdan girmesine bakmıyor da; kendilerinden gelen kişilerin aynı sınırdan geçmesini antidemokratik buluveriyor.
- Her 10 Kasım günü performans değerlendirme günüdür. Üzülme günü değil!
- "Kaliteli demokrasi için seçim sisteminden, partiler yasasından başlayarak gitmek lazım" diyen MÜSİAD Başkanı, yapısal reformdan bahsediyor.
- 2023 hedeflerimizde ihracatımız 2,5 kat, yurtiçi hasılamız 2 kat artıyor. Çok etkin bir lojistik yönetimi, çok etkin bir ulaşım altyapısı gerekli olacak.
-  Türkiye / Dünya 2014, 2015, 2016 büyümeleri (yüzde) 3/3,3; 3,2/3,6; 3,9/4 dizilişinde görüyor.
- 1990 yılından başlayarak 2100 yılına doğru dünya gelirinden ABD ve Avrupa'nın aldığı pay azalacak, Asya ve Afrika'nın payı yükselecek. Asya'nın payı 2,5 kat, Afrika'nın payı yaklaşık 10 kat artıyor… Ama İhracat yüzde 8; Finans-Sigorta yüzde 5,2; katma değeri çok yüksek olan Turizm yüzde 4; İmalat yüzde 2,2 büyümüş. 

Yeni yılınız kutlu, bereketli, verimli olsun. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159