10.02.2020, 14:28

2020 umutla geldi ama

2020’yi umutla karşıladık. Yaşanan ekonomik zorlukların, sıkıntıların daha da azalacağı bir yıl olacağı inancıyla girdik 2020’ye, ancak Elazığ ve Malatya’da yaşanan deprem ile hayatını kaybeden vatandaşlarımız, Suriye’de şehitlerimiz, Van’daki çığ felaketi ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Pegasus Havayolları’nın uçağının pisten çıkışı ve yaşanan can kayıpları gerçekten hepimizi derinden üzdü. Bu üzücü doğa olayları sonucunda yaşamını yitiren atandaşlarımız, Suriye’de yaşanan gelişmeler sonrasında kaybettiğimiz evlatlarımız için Allah’tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diliyoruz. 

Umarım yılın bundan sonrasında, gerçekten ülkemiz ve tüm dünya için güzel gelişmeler yaşarız. Bütün bu yaşananlar sonrasında Taşıma Dünyası’na neler oluyor diye baktığımızda birçok gelişmenin de bu alanda yaşandığını görebiliyoruz. 

Önce dikkatimi çeken bir noktaya değinmek istiyorum: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yayımladığı bir veri çok ilgimi çekti. U-ETDS verilerine göre 2019 yılında, karayolu yolcu taşımacılığında 90 milyon yolcu taşındığı belirtiliyordu.

Bunun turizm ve tarifeli otogar taşımacılığı olarak ayırdığımızda 21 milyonunun turizm, 69 milyonunun da şehirlerarası alanında elde edildiği belirtiliyordu. Bu rakamların sağlıklı olması konusunda şüphelerim bulunsa da sektörümüzün önde gelen firmalarının, geçmiş yıllarda “20 milyon, 15 milyon yolcu taşıdık” açıklamaları konusunda acaba sektörde kim doğruları söylüyordu şüphesini doğurdu bende. İnanıyorum Bakanlığın U-ETDS verileri ile artık çok daha sağlıklı taşımacılık oluşumunun da önü açılacak.  

Geçen hafta, havalimanı ve şehiriçi taşımalarına yönelik yayınlanan genelge ile turizm taşımacılarının, özellikle İstanbul’da yaşadığı sıkıntıların bir kısmı çözülmüş olacak. Bu olumlu bir gelişme.

İstanbul Otogarı kiracı-tahsis sahibi konusu henüz netleşmiş olmasa da yazıhaneler için belediyenin 6 bin TL gibi bir aylık kira teklifi yaptığı gündeme geldi. Ancak firmalar, bunu yüksek bulduklarını ifade ediyor. Bence, Sayın Başkan Ekrem İmamoğlu, bu sorunun çözümüne yönelik bir katkı sağlayacaktır inancındayım. Sektörümüzün sağlıklı bir yapıda hizmet vermesi sağlıklı diyalog köprüsü oluşturulmasından geçiyor…

Herkese iyi haftalar diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159