26.07.2017, 12:38

Adaletin Bu mu Dünya!

Dünya'dan…
ABD ile Rusya burun buruna gelince; Suriye'de çatışmasız bölge ilan edildi, 
Musul kurtarıldı, Katar ile ABD teröre karşı anlaşma yaptılar, Katar daha fazla Türk askeri aldı, IŞİD liderinin öldüğünü duyurdular. ABD Başkanı "Suriye macerasını kısa kesme" konularını konuşmaya başladı. Sahanın gerçekleri ikisini de ayılttı. Yüzbinlerce Suriyeli öldü.
*
İngiltere Brexit deyip AB'den çıkış icraatını başlattı. AB ile sakin ve pürüzsüz bir ayrılış peşindeler, ama ağır konular var başlarında. Mesela İrlanda- İngiltere sınırını kesinleştirmek. Ya İrlanda Kuzey-Güney olarak bölünecek -ki bu çok tehlikeli olur, barıştıkları  IRA tekrar çıkar, çözümsüz bir AB sorunu olur-  ya İngiliz toprağı olan Kuzey İrlanda güneye katılacak, İrlanda bütünleşecek ama bu da İngiltere'ye toprak kaybı gibi görünür ve İngiltere'yi karıştırır. Konu siyasal gözüktüğünden çok daha inanç odaklı. İngiltere, Protestan bir İrlanda istiyor, İrlanda ise Katolik bir ülke. Arası yok, ikisi çözecek.
*
Ama bir sorun daha var, AB'nin başına çıkacak. Cebelitarık, İspanya içindeki İngiliz toprağı. Gümrük durumları, serbest dolaşım konuları var. İspanya'nın o bölgesinde işsizlik yüzde 35, Cebelitarık (Gibraltar, ingilizcesi) yüzde 1!
Hem AB hem İngiltere hem de İspanya ortakça çözecek... AB kendi sınırlarında sorun istemiyor. 
*
Yok hemen Kıbrıs'ı söylemeyin, bunlara bakınca orada sorun yok sayılır.
Büyük konular… derin sorunlar…
*  *  *
Bol para. Düşük faiz. Ucuz petrol.
Avrupa Merkez Bankası ve Japon Merkez Bankası para basmaya devam ediyor. Japonya uzattı süreyi; AB de uzatabileceğini, geçen ay söylemişti. 
Amerikan Merkez Bankası hükümetin maliye politikalarını beğenmediğini açıklıyor, önemli çelişme. Para basmanın ekonomileri açmadığını bildirmeye başladı merkez bankaları.
*
Amerikan Merkez Bankası da faiz arttırmakta acele  etmeyeceklerini duyurdu. Faizler ekside. Oraların bankaları, sallanan sallanana. 
*
Günlük 90 milyon varillik üretimin fiyatını, sadece yarım milyonluk artış bozuveriyor, yüzde yarım sapma, ne hassasiyet. Amerikalı kaya petrolcüleri OPEC koordinasyon çağrısını reddettiler. Fiyatı gören üretimi arttırınca petrol bedavaya gitmeye devam ediyor.
*  *  *
Kendimize bakalım…
Yükseköğrenime yerleşmeler başladı. Öğrenciler puana bağlı olarak tercih yapacaklar, isteğe göre değil. Her mesleğin bir puan değeri var artık. İlk ikisi: tıp ve hukuk. Üretim dalları sonraki sıralarda. Halbuki planlamacıya, yazılımcıya, üretimciye ihtiyacımız daha büyük.
*
İSO (İstanbul Sanayi Odası) ikinci 500 sanayi kuruluşunun da 2016 faaliyet kârının yine yarıdan fazlasının bankalara faiz olarak gittiğini açıkladı. Sanayi kuruluşlarının bu durumu, yüzde 70’i yabancı olan mevduat bankalarını büyütüyor. Katılım bankalarının yüzde 5 olan pazar payı büyüdükçe sanayi şirketlerinin bu durumu düzelecek.
*  *  *
Karşılaştırmayı turizmden yapalım…
Her yıl Yunanistan'a 1,5 milyon Türk gidiyor, yarım milyon Yunan Türkiye'ye geliyor. Açığımız yüzde 67. TUROB Yunanistan'da inceleme yaptı. Durumun düzeltilmesi için devletin, turist otobüslerine yakıt desteği yapmasını akıl  ettiler, alışkanlıkla.
Tüm sahillerin halka açık olduğunu, tüm personelin eğitimli olduğunu, tüm tesislerin denetimli olduğunu, tüm fiyatların kontrollü olduğunu önemsemediler. Trafiğin, taşımanın güvenli olduğuna bakmadılar.
Açık çok daha büyük…
*  *  *
Adaletin bu mu dünya? ■
Yorumlar (1)
can UNSALAN 7 yıl önce
neye ve kime gore adalet. adalet ve demokrasi goreceli kavramlar.
banner117
15
açık
banner159