11.12.2017, 13:01

Bildiklerimiz Arttıkça, Artar Bilmediklerimiz...

Bitmeyen Kriz-2008, AB'de azınlık hükümetleri doğurmaya devam ediyor. Almanya'da hükümetin kurulması gelecek yıla kaldı. Hatta erken seçim de gündemde. Çünkü koalisyona ortak olacak partilerin ortak görüşü yok. Kurulacak hükümetin Azınlık Hükümeti olacağı söyleniyor. Almanya Başbakanı ise erken seçimi tercih edecek. Almanya'da tek parti iktidarı en son Hitler zamanında olmuş. 

Kuzey Kore, Suriye, Irak, İran gündemde gerilere indi. Yeni konular var şimdi; Kudüs'ü başkent yapmak. Tarihte 200 yıl süren Haçlı Seferleri'nin de amacı Kudüs'ü almak idi. Hesap devam ediyor anlaşılan, ama bu kez akıl daha etkin gibi geliyor, uluslararası destek zayıf. 

Sanal para 2017'de yüzde 1.900 değer kazanmış. Buna Küresel Para diyenler arttığı için değeri artıyor. Öte yanda yasaklanmasını isteyenler bile var. 

ABD'ye satılmış VW araçların emisyon değerlerini yanıltan yönetici tutuklandı, 350 bin dolar ceza ödeyecek. VW 25 milyar dolar ziyan görüyor. 

Otomobil pillerinin hammaddesi lityum. Sadece Tesla ilk fabrikasında üretime başladığında, dünyanın tüm lityumunu kullanacak. 1 kg lityumun geri kazanılmasının maliyeti, 3 kg hammadde fiyatı kadar. Zorluk çok büyük.

2017 ihracat hedefimizi, dolar üzerinden, 11 ayda tamamladık, otomotiv ise 10 ayda. Kredi artış hızı uygun düzeyde, batık kredi oranı düşük. Kurun yükselmesine rağmen ihracatı arttırmak demek, daha fazla mal teslim etmek demek. Bu yüksek satışın karşılığı da galiba yükselen enflasyon, “ihracata dayalı büyüme”. 

ABD'de yargıya konu olan Halk Bankasının borsadaki hisselerinin yüzde 79'u yabancı yatırımcının elinde imiş! Halbuki bu durumda tam tersi olması gerekir, izlemek gerek.

TÜSİAD, DEİK'ten (Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi) tamamen uzaklaştırıldı. Ekonomi yönetimimiz açısından kötü bir koordinasyon. 

Taşıma dünyasına bir bütünleşme geliyor. Toplu taşımaların tamamında, ulusal kapsamda geçerli olacak bir kart geliyor, UDH Bakanlığı'ndan. Taşımacılık rakamlarımız bilgilerimiz iyileşecek. 

Karşılaştırma: Mahpusluk oranı var, OECD ülkelerinin tamamını listeliyor. Türkiye ikinci, İsrail üçüncü sırada. Yüz bin kişiye düşen mahpus sayısı, 290 kadar. Birinciyi  sorarsanız; 670 kişi ile ABD! https://www.statista.com/statistics/300986/incarceration-rates-in-oecd-countries/

Bilgi dolu haftalar dilerim… ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159