10.07.2017, 11:52

BM-UNICEF diyor ki…

Dünyaya bakmadan kendimizi anlayamayız… Sadece yüzde 42 katılımlı Fransız genel seçimi bitti. Siyasal geçmişi ve de partisi olmayan başkanın destekçileri büyük çoğunluk elde ettiler. Toplam seçmenin sadece yüzde 20’si ile yüzde 70 çoğunluklu iktidar olacaklar. Eski iktidar sadece yüzde 5 oy alabildi, toplamın yüzde 2’si kadar. Fransız olmak da zor, değil mi?
2008 krizi  ülkeleri böyle eviriyor. 
Suriye'de ABD ve Rusya o kadar yaklaştılar ki, temas etmemek için hareketsiz duruyorlar. ABD yetkilisi, bildirdiği terör örgütüne şimdilik "MECBUR" olduklarını açıklıyor, dünya kamuoyuna. Katar'ı sıkmakla, İran'ın parlamentosuna, kurucusunun mezarına silahlı saldırı yapmak bile kimseleri kıpırdatamıyor. 
Rusya yerleşik beklemede, emin ve rahat. Dünyanın doğusu kuvvetleniyor. Hatırlarsınız, dünya  ekonomisinin doğuya kaydığını oranlarla incelemiştik, 2015 yılında. 
*  *  *
Bakalım nasıl göründüğümüze…
41 tane zengin ülkede, BM-UNICEF tarafından yapılan 10 sorulu bir araştırmanın sonuçları 15 Haziran'da açıklandı.
Çocuklar İçin Sürdürülebilir Kalkınma Araştırmasında; “Kurumların Hesap verebilir Hale Getirilmesi / Kapsayıcı ve Barışçıl Toplum Yapısına Geçiş /  Herkes İçin Adalet” sorusu var. Bu sorunun tam zamanı! 
Türkiye 41 ülke içinden 22’nci sırada. Önümüzde Fransa, arkamızda Güney Kore var. ABD 40’ıncı sırada! Baksanıza durumumuz bu önemli konuda bu kadar iyi. İnanmayacağınızı düşündüğüm için ilintisini de koydum: https://www.unicef-irc.org/article/1625/ sayfa 10. 
*  *  *
Bir ekonomi göstergesi de faiz. Krediler,  toplanan paranın 1,12 katına gerilemiş, 1,5 katından. Hala paraya ihtiyaç var, daha kredi verecekler, çünkü talep var. Dışarıdan da para geliyor. Faiz yükseldiğine göre talep de devam ediyor. Birinci çeyrek (1.Ç) büyümemiz OECD ülkelerinin 3 katı  olmuştu, devam ediyor. Para toplama yarışı faizi yükseltiyor, tabii. Dengelenecek.
*  *  *
Bir karşılaştırma:
AB bankalarının öz kaynak kârlılığı yüzde 3. Bizim bankacılığımızın öz kaynak kârlılığı 4 kat (yüzde 13). AB'nin işinin ne kadar zor olduğunu buradan görebiliriz. 
Kârlı haftalar dilerim. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159