23.01.2017, 12:24

Çalıştay gündemi ve öncelikli konularımız

3-4-5 Şubat tarihlerinde Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte İstanbul’da gerçekleştirilecek olan Çalıştaya yönelik hazırlıklarımız sürüyor. TOFED, IPRU, UYOF, TOF’un katılımıyla bir taslak metin hazırlamak için çalışmalara başladık. Bir hazırlık kurulu oluşturduk. Bu hazırlık kurulu çerçevesinde bir yürütme ve bir sekreterya kurulu oluşturuldu. 

Toplantılar yapıldı 

TOF, IPRU, UYOF, TOF ve TOBB Sektör Meclisi başkanları ile üst kurul oluşturuldu. Bu üst kurul, Bakanlık ve İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürlüğü nezdinde yönetmelik değişikliklerine yönelik bir taslak hazırlamak için seri toplantılar yaptı.  Mevzuata yönelik çalışmalar içinde 5 komisyon kuruldu.   Bu amaçla 18 Ocak Çarşamba günü terminaller ve altyapı düzenlemeleri ile ilgili komisyon toplandı. 19 Ocak Perşembe günü toplanan komisyon, uluslararası taşımacılara yönelik talepleri belirledi.  Turizm taşımacılığı alanına yönelik iki ayrı toplandı yapıldı. TURODER ve TTDER’in hazırladığı metinler incelendi.  İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürlüğü yöneticilerinin, sivil toplum örgütleri TOBB Sektör Meclisi, TOFED, IPRU, TOF, UYOF yöneticileri ile firma temsilcilerinin de katıldığı toplam 42 kişinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirdik. Bir metin hazırlandı. 

Çalıştayda tartışılacak 

Bu metin çalıştayda tartışacağımız konuların taslak metnini oluşturuyor. Şimdi hedefimiz yönetmeliğin günün koşullarına uygun yeniden güncellenmesi ve günün ihtiyaçlarını karşılayacak hale getirilmesi… Bu çerçevede Ulaştırma Bakanlığı ile bu değişimi tartışacağız. 

Mevzuat değişiklikleri taleplerimiz 

Yaptığımız toplantıda öncelikle mevzuat değişikleri konuları şu şekilde ortaya çıktı.
D1, D2, B1 belgesine yönelik özmal koltuk kapasitesinin ve sermayesinin yükseltilmesi, özmal-kiralık araç sayısının artırılması, terminal dışı kalkışlar ve korsan taşımalar konusunda yaptırımların ağırlaştırılması, internet üzerinden bilet satışlarının firma ve acente bilgilerinin zorunlu hale getirilerek kayıt altına alınması, sektörün içinde bulunduğu durum da göz önüne alınarak 2017 yılı itibari ile yurtiçi yolcu taşımacılığı konusunda faaliyette bulunacak firmaların il bazında nüfus oranı baz alınarak kota tahsisi konularak yetkilendirilmesi, aynı bölge illeri arasındaki firmaların partner statüsüne dahil edilerek birbirlerinin imkan ve kabiliyetlerinden faydalanması çalışmalarının yapılması, firmalara 12 ay boyunca hizmet esası getirilmesi, Ortak Yolcu Taşıma Organizatörlüğüne yönelik düzenlemeler, uluslararası yolcu taşımalarında D1 ve B1 yetki belgelerinin birleştirilmesi, mevzuatların Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde kurulacak danışma kurulu tarafından değerlendirilmesi, yolcu bilet ve terminal tavan ücretlerinin her yıl yayınlanması, hat iptallerine yönelik uygulamalar, A1 belgeli taşımaların yurtiçi taşımacılığının sonlandırılması, otobüslerin kargı taşımalarına yönelik düzenlemeler, turizm taşımacılığının yeniden tanımlanması, otomobil ile yapılan taşımaların mevzuat kapsamına alınması, e fatura konusu, araçların yaşı konusu ve UKOME kararları…

Önemli kazanımlar sağlayacak 

Sektörümüzün gelişimini sürdürebilmesi için yönetmelik değişikliği çok büyük önem arz ediyor. Bu çalıştayın sorunlarımıza çözüm bulabilmemiz adına, önemli kazanımlar sağlayacağına inanıyoruz. Tüm sektörün katılımcı olması ve sorunların çözülmesi için etkin çalışma yapması büyük önem taşıyor.  Her sektör mensubumuzun görüşlerini dinlemeye hazırız. TOFED ve diğer sektör temsilcileri sorunlara çözüm bulmak için yoğun bir mesai yürütmeye devam edecek. Herkesi katkı sağlamaya davet ediyoruz.
İyi haftalar diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159