12.12.2016, 10:08

El birliği ile bu krizi atlatalım

İSTANBUL DAKİ HAİN TERÖR SALDIRILARINI NEFRETLE KINIYOR. ŞEHİTLERİMİZE ALLAHTAN RAHMET YAKINLARINA VE MİLETİMİZE BAŞ SAĞLIĞI DİLİYORUM.

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ülkene ve parana sahip çık” yönünde başlattığı kampanyayı doğru buluyoruz. Bizim sektörümüz döviz artışı ile ilgili çok ciddi sıkıntılar çekmiş, ama mantıklı çözümler bulabilmiş bir sektör. Bunun da örneği 5 Nisan 1994 krizinde, ki İstanbul Otogarı’na yeni taşınıldığı bir dönemdi, döviz iki katına çıkmıştı, yaşandı. 

Üretici ve otobüsçü el ele 
Mercedes ve Temsa otobüs alanlar, senetleri ödemekte ciddi bir sıkıntı yaşamıştı. Senetleri ödeyemeyenlerin çoğu icralık ve mahkemelik olmuş ve birçok otobüsçü çalışamaz hale gelmişti. O dönemde Sabancı Holding Otomotiv Grup Başkanı Rahmetli Özdemir Sabancı’ydı, UATOD’un Başkanı Sayın Mehmet Özcan’dı. Onun girişimi ile Özdemir Bey bizzat otogara geldi. Otobüsçünün kalan her senedinde biner mark indirim yaptı. Yaklaşık, 3-4 milyon marklık indirim sağladı otobüsçüye. Kalan borçlar da arabanın alış dönemindeki TL’ye çevrildi, karşılıklı fedakarlıkla bu zorlu süreç atlatıldı. Daha sonra 2001 yılında, Anayasa kitapçığının fırlatıldığı süreçte yine bir döviz krizi yaşandı. UATOD Başkanı Sayın Galip Öztürk’tü. Yine sektörün bir kısmı Mercedes, bir kısmı Temsa, bir kısmı da MAN yatırımı yapmıştı. Yine üreticilerle yapılan toplantılarda üretici tarafı biraz fedakarlık yaparak döviz borçları TL’ye uyarlanmış ve sektöre çıkış yolu bulunmuştu. 

Bir kriz daha 
Şimdi yaşadığımız kriz ise ABD Başkanının değişmesi ve ‘başka ülkelerin bizim ekonomimizle uğraştığına yönelik algı’. Son birkaç günde dövizde yüzde 25’lik artış yaşanmasıyla Sayın Cumhurbaşkanının ‘dövizi bozdurun, altın alın’ yönündeki çağrısı önemlidir. Bunlar moral ve motivasyon çağrısıdır. Aynı zamanda vatandaşların küçük birikimlerinin ekonomiye kazandırılması için takdir edilmelidir. Ama bu süreçte otobüsçü yine sıkıntıda. Benim görüştüğüm bir otobüsçü, 48 aylık vade ile aldığı otobüsler için 22 aylık kalan toplam ödemesi gereken paranın 127 bin TL arttığını ifade etti. 

Çağrımız var
Bazı markalar senede iki, üç kez kuru sabitleyip fiyatları TL ile açıklıyorlar. Daha sonra yine ayarlama ile fiyatları yeniden belirliyorlar. Biz de TOFED olarak çağrıda bulunuyoruz. Bünyesinde bulunan 81 dernek, firma sahibi, otobüsçü, şoför herkese ufak tefek döviz birikimlerini TL’ye çevirme çağrısı yaptık. İkinci çağrımız da üreticilere yönelik oldu. 5 Nisan ve 2001 krizleri TL uyarlama operasyonu ve güç birliği ile atlatıldı. Biz yine tüm üreticilere aynı çağrıda bulunuyoruz. Piyasaya verdiğiniz otobüslerin taksitlerini, bunu otobüsün alış zamanındaki kur baz alınarak TL’ye çevirin ve yeniden yapılandırın. Otobüs üreticileri ve sektör mensupları yine el birliği ile bu krizi atlatabilirler. Bu çağrı hepimizin.
Herkese iyi haftalar. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159